(2) Pallas

Aloittaja Mikko_L, 18.08.2016, 12:33:38

« edellinen - seuraava »

Mikko_L

Tuli viime yönä etsittyä taivaalta oppositiossa oleva asteroidi Pallas.  Tämä oppositio on siitä huono että magnitudi on vain +9.2, eikä havainto-olosuhteissa ollut kehumista: tähtäilin ulos ikkunasta keskellä Helsinkiä, oli täysikuu ja pilviä tämän tästä ja ohutta utua korkeammalla ilmakehässä.  Sen verran pilvet kuitenkin väistyivät välillä että pääsin kaukoputkella hyppelemään Pallaksen paikalle delta Equuleista lähtien (tämä tähti näkyi vielä etsinputkessa).
Stellariumin osoittamassa paikassa ei kuitenkaan ollut mitään, sen sijaan vieressä oli kyllä sopivan kirkkauksinen tähti jota ei ollut kartassa, joten haeskelin netistä paremman etsintäkartan: https://astronomynow.com/2016/08/15/see-asteroid-2-pallas-at-its-best-during-august-2016/ Pallas oli paikallaan; jostain syystä Stellarium näytti paikan hieman väärin.  Poistin asteroidin Stellariumin Solar System Editor -pluginista ja latasin rataelementit uudestaan, jolloin Pallas ilmestyi oikealle paikalleen. Ei siis pidä aina luottaa näihin softiin, tai ainakin päivittää niitä tarpeeksi usein.
Kun Pallas oli löytynyt kaukoputkella, niin koitin vielä nähdä sitä 16x70 kiikareilla. Ehkä sen syrjäsilmällä näki, ehkä ei, kiikareiden valovoima keräsi niin paljon taustataivaan valoa että 9. magnitudin kohteet hukkuivat taustaan.
Itselleni tämä oli uusi kohde ja tulipa nyt todistettua ettei aina tarvitse edes lähteä kotoa :)

-Mikko
36/50/76/127/250mm