NGC 1499, California Nebula

Aloittaja Cith, 08.09.2007, 15:56:13

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Uusi kuva Oulusta, yksityiskohta Kaliforniasumun keskustasta.
Isommat kuvat ja lisätietoja blogissa: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2016/01/ngc-1499-california-nebula.html





J-P

MikaHoo

Mosaiikkiharjoitelma California sumusta. Kuva muodostettu MS ICEllä kahdesta 12x3min kuvasta. Putki SW80 + 0,8 reducer + UHC-suodin.
Pitäisi malttaa/muistaa kuvata enemmän myös kohteen ympäristöä niin rajaaminenkin olisi helpompaa.
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.

Oskari

Laitetaan tämä nyt sitten tännekin. Yhteensä 48 minuuttia valoa 30 sekunnin pätkissä. Kuu pilasi homman sen verran pahasti, että Photoshopissa suoritettujen erinäisten pelastusyritysten jälkeen lopputulos on sanalla sanoen vaisu. :rolleyes:

Nikon D750, Sigma 18-200 mm (52 mm), f/4.8, ISO800.
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

Lauri Kangas

No erottuupahan silti kun oikein tarkkaan katsoo!

50mm kuvakulman kuvien ottaminen tuollaisella megazoomilla on tietysti vähän fotoneiden syrjintää. Satasen sijoituksella saa 50mm f/1.8:n, jolla saa samassa ajassa kahdeksankertaisen määrän valoa.

Oskari

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 31.01.2016, 14:54:06
No erottuupahan silti kun oikein tarkkaan katsoo!

50mm kuvakulman kuvien ottaminen tuollaisella megazoomilla on tietysti vähän fotoneiden syrjintää. Satasen sijoituksella saa 50mm f/1.8:n, jolla saa samassa ajassa kahdeksankertaisen määrän valoa.
Niin. Ainakaan tässä käsittelyssä ei kärsinyt venytellä yhtään enempää. :grin: Olenkin miettinyt jonkin kiinteäpolttovälisen objektiivin hankkimista näiden tällaisten kuvaamista varten.
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

J-P

Hei,

Helmikuun ensimmäisenä päivänä oli muutaman tunnin aukko jatkuvassa pilvikatossa. Sain kuvattu kolmisen tuntia vedyn valoa kaliforniasumulle.
Edellisen tammikuun otoksen kanssa sain tehtyä pienen kahden ruudun mosaiikkikuvan. Tarkemmat tiedot blogissa: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2016/02/ngc-1499-california-nebula-project.html




J-P

Jussi Koponen

Komea kuva!

Meinasitko JP koko sumun taltioida mosaiikin muotoon? Kyllä vähällä valotuksella saa paljon dataa tuolla uudella kameralla...

J-P

Juu, voisihan tuon kuvata kokonaan mosaiikkina. siis jos sijainti olisi joku muu, kuin tämä pohjoinen pilvitehdas.
Taitaisi mennä seuraavat vuodet tätä valotellessa.

Tämä on itseasiassa hyvä havaintoesimerkki siitä, mitebn vähän ns. f-luku vaikuttaa CCD-kameroiden ollessa kyseessä. Kriittinen arvo aukkosuhteen sijaan on se, paljonko fotoneita kaapataan/pikseli.
Tällä yksinkertaistetulla laskentakaavalla saa vertailukelpoisia lukuja eri optisten konfiguraatioiden välille.

x² x y² x z= vertailuluku valovoimalle.  Jossa X = objektiivin halkaisija, y = kaarisekuntia/pikseli ja z = kennon quantum efficiency (Esim. jos H-a alueella QE on 65%, kerroin on 0.65)

Tämä kaava antaa melko hyvän vertailuluvun erilaisten valokuvausyhdistelmien välille.
Vaikka siis optiikka olisi ns. nopeaa mallia, esim f2 mutta kamerassa hyvin pienet pikselit, lopputulos ei olekaan kauhean valovoimainen.
Omassa tapauksessa optiikka on f7 mutta kamerassa on isot pikselit, joita vielä seeingistä riippuen binnaan alas, tyypillisesti kuvaan bin2x2 H-alphaa Suomen keleissä resoluutiota menettämättä.  onneksi kamerassa on paljon pikseleitä.

J-P

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: J-P - 12.02.2016, 12:54:31
Tämä on itseasiassa hyvä havaintoesimerkki siitä, mitebn vähän ns. f-luku vaikuttaa CCD-kameroiden ollessa kyseessä.
...
x² x y² x z= vertailuluku valovoimalle.  Jossa X = objektiivin halkaisija, y = kaarisekuntia/pikseli

Tässäpä on sellainen pieni ongelma, että vaikka sanot ettei f-luku vaikuta paljoa, se kuitenkin vaikuttaa suoraan tuohon esittämääsi vertailulukuun.

Merkitäänpäs vähän tutummilla symboleilla. Olkoon objektiivin halkaisija D. Pikselin mittakaava lasketaan A * p / f, missä A = 200 (suurinpiirtein), p on pikselin koko mikrometreissä ja f on polttoväli. Kvanttitehokkuutta voidaan merkitä tutulla lyhenteellä QE.

Nyt siis vertailulukusi x² * y² * z kirjotettaisiin D² * (A p / f)² * QE. Noita kun järjestellään vähän, saadaan (D/f)² A² p² QE.

Kiinnitetään huomiota tuohon D/f:ään joka on sama kuin aukkosuhteen eli f-luvun käänteisluku. Merkataan aukkosuhdetta vaikkapa F:llä ettei mene sekaisin polttovälin kanssa (f). Nyt vertailuluku on muotoa A² (p/F)² QE. Koska kyseessä on vertailuluku, voidaan jättää pois tuo A² joka on aina sama.

Siispä: Esittämäsi vertailuluku sievenee muotoon (pikselin koko / f-luku)² * QE.

Tämähän on siis tietysti ihan sama asia kuin mitä esimerkeissäsi käyt läpi.

vehnae

Pihvi lienee, että isot pikselit kompensoivat hyvin hidasta aukkosuhdetta. Sama "tehokkuus" pikseliä kohden saavutetaan esim. 9um f/7 ja 4,5um f/3,5 laitteilla. Toki käytännössä yhtälössä on muitakin muuttujia, nopea optiikka pienillä pikseleillä ei välttämättä piirrä yhtä hyvin, kun taas hitaampaa hyvää optiikkaa rajoittaa käytännössä vain diffraktio eli apertuurista saadaan resoluution suhteen kaikki hyöty irti.

Lauri Kangas

Näinpä juuri, eli pikselin koko ja aukkosuhde vaikuttavat kumpikin lopputulokseen yhtä paljon, mutta eri suuntiin. Ja tässähän hommaa tarkastellaan pikselitasolla, eli kuvista kuuluisi vertailla pikseleissä laskettuna saman kokoisia croppeja, riippumatta croppauksen sisällöstä tai sen kuvakulmasta taivaalla.

Jos kokonaisista kuvista tehdäänkin saman kokoiset loppukuvat (resize), voi tuohon kaavaan vaihtaa pikselin koon tilalle kennon lävistäjän. Siinä missä Jari mainitsi pari lisähuomiota "croppaustapaukseen", tässä tapauksessa on vastaavasti myös omansa.

Tässä on muuten aineksia aika kivaan laitteistovertailuun, jota kuulin erään Samulin (nimi muutettu) alkaneen juuri koostaa. Ties vaikka nähdään kohta jokin jännä taulukko.

J-P

Hei,

Pointtini olikin juuri se, että aukkosuhde yksistään ei kerro kuvaussysteemin valovoimasta juuri mitään CCD-kuvauksen ollessa kyseessä.

VP

Kahden kuvan mosaiikki. Tunti valoa (ha) per kuva.

-V

wm-x

2 tuntia kerkesin ottamaan valoa tälle viikonloppuna, olin unohtanut ditheröinnin laittaa päälle ja kuumat pikselit jäivät vaivaamaan. En saanut darkkeja toimimaan pixinsightissa millään. Alkuun kuva näytti aika kehnolle, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen. Opin muutamia uusia juttuja pixinsightin kanssa tätä kuvaa käsitellessä.


Kari-Matti

Californiasumu NGC 1499 20.01.2017 20:10:05 -10

Nyt sain käsiteltyä kuvan, kelit on ollu mitä on ja kaiken ylimääräisen ajan on vieny suomenajokoira Tina nyt 7/kk.

Canon 600D mod bcf, 135/f7, Cls, 105x60 ISO3200, Meade LXD 75, Dss, Ps.

Vähän kökkökuva jos muihin vertaa.