Bresser Messier 127/635

Aloittaja oratira, 17.06.2016, 12:24:39

« edellinen - seuraava »

oratira

Hei,

useita vuosia palstaa seuranneena uskaltauduin tulemaan kaapista ulos ja liittymään palstalle.

Kaukoputki on ollut haaveena pikkupojasta saakka, mutta nyt kun oma esikoinen alkoi kiinnostua aiheesta myös niin tuli talvella luvattua kaukoputken hankinta vastineeksi hyvin suoritetusta koulutyöstä. Talvi kului erilaisia putkia tarkastellessa, ja lopulta, osin palstalla esillä olleen SW 102/500 -putken kokemuksienkin rohkaisemana tuollainen lyhyehkö linssiputki alkoi tuntua molempia kiinnostavalta vaihtoehdolta. En aivan ehtinyt laittaa tilaukseen SW 120/600 -mallia AZ3-jalustalla, kun Huuto.netistä sattui silmään otsikossa mainittu laite. Pari kysymystä myyjälle putken vaiheista ja huuto perään. Viikko jännitettiin että tuleeko muita huutoja (jotenkin kuin olisi joulupukkia odottanut), eikähän niitä tullut, ja kaksi minuuttia sulkeutumisen jälkeen (viime maanantaina) soitto myyjälle että saako tulla hakemaan saman tien. Vielä samana iltana putki jökötti olohuoneessa.

Tiistaina päivällä tutustuimme lähemmin naapuritalon katolla olevaan ilmanvaihtohormiin, ja alkuillasta vilkaisu Kuuhun, joka auringonpaisteessa näytti jokseenkin vaisulta. Myöhään illalla putki ulos, ja ensimmäiseksi kohteeksi Jupiter. Se näytti okulaarissa ehkäpä odotettua pienemmältä, toisaalta  vyöt erottuivat odotettua paremmin. Terävä kuva joka tapauksessa. Seuraavaksi siirrettiin putkea vielä parempaan paikkaan, josta löytyi ensimmäiseksi Mars. Kirkas pallo, ei juurikaan sen kummempia. Saturnus oli tällä välin hiipinyt esiin vastapäisen talon takaa, ja nyt päästiin asiaan. Renkaat näkyivät tosi terävästi ainakin pienemmillä suurennoksilla, isommilla taas juuri tämä kohde kärsi terävyydessä eniten. Lopuksi vielä uusi vilkaisu Kuuhun, joka olikin nyt sangen vaikuttava mutta kirkas, tuli kiire kaivaa mukana tullut kuusuodin käyttöön. Yksityiskohtia näkyi ihan mukavasti kunnes Kuuta alkoi tämä tirkistely ujostutttaa siinä määrin että se päätti vetäytyä talojen taakse piiloon. Tässä vaiheessa olikin jo aika painua nukkumaan, varsinkin kun valoisalla taivaalla ei juuri muita kohteita ollitkaan tarjolla.

Alustavan kokemuksen mukaan vaikuttaa ihan kelpo laitteelta. Ajankohta ei tosin taida testailuun ihan parhaasta päästä olla, pari kuukautta eteenpäin niin näkymät lienevät jo toisenlaisia. Värivirhe ei niin pahalta näytä kuin mitä etukäteen pelkäsin, tosin ei ole tarvinnut APO-putkiin kurkkia niin ei osaa kaivatakaan puhtaampaa kuvaa. Mukana tuli barloweita 2x ja 3x ja jokunen perusoku. Tähtäimessä on hankkia vielä Hyperion Clickstop zoomokulaari, 2 tuuman kulma houkuttaisi myös mutta ei nyt liikaa kerralla. Ensimmäisenä pitäisi löytää sellainen taipuisa säätövaijeri, niitä oli tuossa vain yksi ja hieman kurkotteluksi tahtoo mennä (jos jollakin on ylimääräisiä niin saa tarjota). Jalusta ei näytä SW:n jalustalta vaan pikemminkin Exos2-jalustalta. Ainakin astesäädön yhteydessä oleva kieli on tarpeeksi pitkä, säätö on 60 asteen kohdalla ja menisi pidemmällekin ilman lipsumisvaaraa. Työntävän pultin pituus on kylläkin melko lopussa. Onko muuten merkitystä sillä että jalustaa siirrettäessä irrotetaanko putki pannoistaan vai koko kisko irti jalustasta?

Tulipas innostuttua, riittäköön tämä näin avaukseksi.
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

mistral

Varmaan kiva putki tähtitaivaan opetteluun, siinähän on lyhyen polttovälin takia laajempi kenttä esim 25mm okulla katsottaessa. Pätevä komeettojen bongauksessakin. Tuosta isommat linssiputket maksaa helposti 10 kertaa enemmän, varsinkin ed lasilla. Ja linssissä on se hyvä ettei apupeilin varjo verota valoa pitkäpolttovälisillä okuilla.
Itse irrotan aina putken lohenpyrstö liitoksesta eli vixen/losmandy kiskosta.

RL

Talvella näkymät paranee kun kohteet on ylempänä ja hyvä keli sattuu kohdalle. Sekä putki jäähtynyt kunnolla ennen käyttöä.

Kannattaa pitää putkirenkaat ja kisko kiinni putkessa ja irroittaa aina kisko jalustasta.

jperala

Itse irroitan putken aina jalustasta kun en käytä, viritykset on siten että kisko menee aina samaan paikkaan niin ei tarvitse jatkuvasti tasapainoittaa pakettia. Kyseessä siis 120/1000 linssi.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

oratira

Hei,

kiitos vastauksista.
Paikoillaan olen pannat pitänytkin juurikin tasapainotuksen säilymisen vuoksi, kunnes aloin pohtia tuota metallisen ruuvin ja metallisen kiskon yhteiselon aiheuttamaa kulutusta. Mutta uskotaan tässä asiassa kokeneempaa enemmistöä.
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

jperala

Omassa ongelma ratkaistu näin, kiskossa kiinni tuo lyhyt pätkä ja siinähän on kolot kiinnitysruuveille. Ei tipu varmasti ja aina samassa kohtaa kun laittaa kiinni.

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

oratira

Saman tyyppinen tuo pienempi kisko, pienemmät kolot vain. Ei juuri vaihtoehtoja paikan suhteen tässäkään.

Katselin tuossa vaihtoehtoja putken kuljettamiseen / säilytykseen. Musiikkiliikkeistä löytyy eri soittimille sopivia pehmustettuja kantopusseja, jotkut hyvinkin tukevasta materiaalista tehtyjä, voisivat sopia tähän tarkoitukseen hyvinkin. Esim. syntikkapussit voisivat olla tälle aika hyviä, pienempi ED- tai APO-putki voisi mennä jopa kantelepussiin.  Kokoja löytyy moneen lähtöön.
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

oratira

Eilen tuli postissa Baaderin zoom-okulaari, samasta osoitteesta kuin putki ja jalustakin jokunen viikko sitten - kiitos vain Villelle jos tätä satut lukemaan. Pikaisen kokeilun ehdin tehdä, ja mukava sitä oli käyttää, tosin barlowin kanssa ei oikein tuntunut olevan parhaimmillaan. Päiväkuun sirppi sattui sopivasti kohdalle, niin sitä kokeilin tähtäillä. Kuva on otettu kännykällä okulaarin läpi, ainoastaan kuusuodin on käytössä, ei tosin tainnut juurikaan tuoda parannusta. Rajausta jonkin verran. Kännykällä ei oikein saanut tarkkaa kuvaa, vaikka okulaarissa tarkkuus oli huomattavasti parempi. Pitkä matka on vielä "oikeisiin" kuukuviin, mutta tulipahan kokeiltua. 
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

oratira

Pimeneviä iltoja on odoteltu täälläkin. Astroshopista tilasin hienoliikuntojen säätökaapelisetin, sai helpotettua deklinaatioakselin säätöä varsinkin kun toinen pyöreistä muovisista nupeista oli rikkoutunut kiinnityksestään, sen tilalla on nyt kunnollinen lyhyt kaapeli.

Eräänä heinäkuisena iltana huomasin kuun möllöttävän suoraan tuuletusikkunasta silmään olohuoneen sohvalle. Avasin ikkunan ja asettelin putken kohdalleen, reilun kolmanneksen kasvavaa kuuta oli mukava tiirailla suoraan olohuoneesta käsin. Erityisen komeasti näkyi Teophilus keskuskohoumineen.

Eilen illalla (tänä aamuna) putki vietiin esikoisen ja hänen serkkunsa kanssa pitkästä aikaa ulos kun Andromedan tähdistö näkyi komeasti suoraan omalle pihalle. Jonkun aikaa meni tiiraillessa ristiin rastiin, mutta lopulta jonkinlainen epämääräisyys vilahti näkökenttään. Kun sitä aikansa tarkenteli ja katseli yhä tarkemmin, voitiin M31 julistaa havaituksi. Katseluasento ei ollut paras mahdollinen korkealla olevalle kohteelle, auttaisikohan 90 asteen peili nykyisen 45 asteen peilin tilalle tuota asiaa...

Piha ei kovin kummoinen havaintopaikka ole kun ulkovaloja ja kirkkaana paistavia talojen numeroita on ympärillä kymmenittäin, mutta parempi paikka on onneksi muutaman sadan metrin päässä, avoin kallio metsikön keskellä. Kuulle ja planeetoille nuo eivät ihan niin haitallisia tunnu olevan, mutta niitä ei nyt ollutkaan tarjolla.
Tähän saakka jokaisella kerralla putken kanssa on ollut yksi kohde etukäteen mietittynä, ja sen löydyttyä on selvinnyt jonkinlainen tavoite seuraavaa kertaa varten. Onpahan hyvä syy raahata putki ulos aina uudelleen jälleen jonakin sopivana iltana.
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

mistral

Yksi ilta katselin 12x50 kiikarilla taivasta ja näkyvyys oli hyvä, Linnunrata näkyi paljaalla silmällä ja M31 kiikarilla selkeästi. Kyllä 90 asteen kulmapeili tai kääntöprisma (joka kääntää kuvan oikeinpäin) on linssiputkissa ehdoton.

oratira

Jonkinlainen 90-asteinen mutka pitää laittaa kyllä hankintalistalle, sen verran tuntui niskassa kun oli jonkun aikaa viettänyt taivaita tiiraillessa. Mitenkäs on, kääntöprismassa taitaa olla rahtusen verran enemmän lasia valon kulkureitillä peiliin nähden, onko tuolla mitään havaittavaa vaikutusta himmeiden kohteiden näkymisessä (kyseisen putken ominaisuudet huomioiden)?

Itse asun Helsingissä (siispä tuo edellä olevakin lienee turhaa hifistelyä, paitsi lomamatkoilla), joten Linnunrataa en ole tällä nurkalla nähnyt, M31kin näkyi kiikarilla lähestulkoon yhtä hyvin. Synnyinpaikkakunnallani kyllä näkyvät oikein komeasti mutta sinne onkin turhan monta sataa kilometriä...
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

mistral

Varmaan hyvä peili on parempi ja siinä saattaa olla leveämpi kenttä mikä hyödyttää suurimmalla fieldstoppilla mutta jos ei ole sellaista okua, sitten se ei ole ongelma. Toinen prisman ongelma voi olla pieni kromaattinen virhe mutta sillä ei ole merkitystä akromaattiputkessa. Hyötyä prismasta on lintukäytössä ja toki myös taivaankannen opettelussa.

Tane

#12
 Olen verrannut prismaa ja kulmapeiliä kuuden tuuman refraktorilla. Prisma ei toki ollut parasta laatua; 1,25 tuuman ja peili 2" sentään 99% heijastavuudella muuten keskitason kaupallista tavaraa molemmat. Valonläpäisy(tai heijastus)kyky oli peilillä selvästi parempi, niin etten ole varsinaisesti sen jälkeen muuta käyttänyt. Maanpäälliseen tarkkailuun taas prisma  sopii paremmin kun näyttää kuvan oikeinpäin. Nykyisin pidän prismaa etsinputkessa koska juuri sen oikeinpäin näkemisen takia löydän tähtikohteetkin helpommin.

Vaikka tuo minun verrokki kalusto ei ihan yksi yhteen ollut, niin uskon enemmän tähtitarkkailussa peiliin. Onhan se yleinen käytäntö kaikkialla muutenkin. Oikein hyvä prisma maksaa paljon ja silti siinä on valoreitillä enemmän lasia kuten kysyjä alunperin arveli...

Peileistä parempana pidän isompaa kahdentuuman kun sen saa  paremmin kiini ja kollimointi säilyy. Koetan aina sillointällöin laittamalla laserkollimaattorin focuseriin ja pahvimaskin jossa mitattu ruksi keskellä objektiivin eteen. Pieni millin kahden heitto ei haittaa mutta joskus mittasin kaverin  Bresser 102/1000 putkea ja se heitti yllätys yllätys pari senttiä. Isoin syy silloin oli 1,25" kulmapeili jota oli vaikea keskittää, lonksui miten milloinkin...Jos focuserissa on kolmen kohdan kiristys niin aina parempi.

Etsinputkesta sen verran että se on tärkeä kapistus. Suoraetsin näyttää olevan suosittu ja sille on menekkiä mutta parikertaa sellaista käyttäneenä ja selän, niskan kipeyttäneenä vaihdoin mukisematta kulmaetsimeen. Olen kyllä tästä joskus mainitessani kuullut nopean vastaväitteen ja yleensä sen esittäjä on nuori ja vielä notkea mutkille vaivatta taipuva harrastaja...Ja sehän on hyvä.
Celestron C14,

oratira

Kiitos näistä kommenteista. Peilin paremmuutta pidinkin aika lailla varmana, mutta tuo että se ero on siis noinkin merkittävä oli valaiseva tieto. Peilin leveämpi kenttäkään ei turha seikka ole, putkessa pitäisi olla kapasiteettia laajempaankin näkymään, ja olen vielä kahden vaiheilla sen suhteen että siirtyykö jossakin vaiheessa kahden tuuman kalustoon, ainakin jonkun laajakulmaisen okulaarin verran. Jos pienemmät okut rajoittuisivat pelkästään tuon zoom-okulaarin käyttöön, ei se adapterien kanssa puuhastelu ehkä niin mahdottomiin mittoihin menisi. Zoomini on tuota vanhempaa mallia, jossa ei itsessään ole sitä kahden tuuman optiota. Tällaisesta kahden koon kanssa elämisestä varmaan on kokemuksia?

Maakäyttöä putkelle ei juurikaan ole tulossa.

Kiehtova ajatus tuo kulma etsinputkessa. Toisessa ketjussa (kulmapeili etsimeen) olikin aihetta jo käsitelty. Tosiaankin noissa korkealla olevissa kohteissa etsintää ei kovin pitkään kerrallaan jaksanut tehdä, matalissa kohteissahan hankaluuksia ei ole. Käytössä oleva tähtäinvalikoima ylipäätään taitaa olla aika laaja, kivääritähtäimistä lasertähtäimiin. Mitenköhän kauaksi tuolla putkella ja sopivalla 2" okulla laajin mahdollinen kuva-ala ylipäätään jää tyypillisestä etsinputken kuva-alasta?
Ari R.
Bresser Messier 127/635 + Messier MON2
Baader Hyperion Zoom Clickstop 8-24mm

jperala

Itse siirryin kokonaan 2" kalustoon eikä tuo ole tavattomasti harmittanut :)

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson