Koitin lueskella aiheesta ja Chuck Wood arveli sen syntyneen reunavallin romahduksesta kraatterin syntyessä, mutta en kyllä pysty mieltämään miten se päätyi reunavallista kymmenen kilometrin päähän erilleen?
Janssen 17.3.2013
Enpä minäkään toki tiedä, mitä Fabriciuksessa tapahtui, mutta olen kyllä Woodin kanssa vakaasti samoilla linjoilla. Fabriciuksen pohjoisreuna on Metiuksen eteläreunan päällä, ja nämä molemmat ovat suunnilleen Janssenin eteläisen kraatterin pohjoisreunan päällä (Janssen lienee parin kraatterin muodostama). Niinpä Fabriciuksen koillisreuna on yli kaksi kilometriä korkeammalla kuin sen lounaisreuna. Nämä topografiset erot tuppaavat hyvin usein vaikuttamaan romahduksiin. Tuostakin kuvasta näkee, mutta suoremmin päältä otetuista luotainkuvista vielä selvemmin, että tuo vuorijono on vain valtaisan maanvyörymän lounaispää. Koillisreunalla on melko selvä kulma, mistä tuo matsku on pois.
En tiedä pystyykö tuon vyöryn etäisyyden selittämään ihan perinteisin keinoin (oletan kyllä että pystyy), mutta on olemassa myös sellainen geologinen prosessi kuin akustinen fluidisaatio (tai siis on akustisen fluidisaation teoria, joka sopii hyvin yhteen havaintojen kanssa). Ideana on vain se, että tärisevä kiinteä matsku virtailee holtittoman pitkiä matkoja käyttäytyen lähes kuin litku. Sillä selittyy nätistä moni kraattereissa muuten ongelmalliseksi jäävä kohta, mutta myös ihan Maassa havaittavat hämmentävän pitkän matkaa kulkevat maanvyörymät.
Ja kannattaa muuten tosiaan katsoa se 3D-versio Janssenista, auttaa hahmottamaan tuota korkeuseroakin.
Teemu