QHY PoleMaster

Aloittaja Pappis, 31.03.2016, 15:21:58

« edellinen - seuraava »

Pappis

QHY rummuttaa kovasti uutta napasuuntauslaitettaan. Speksit löytyy verkosta, mm. QHY:n sivuilta.

Kokeneemmat: Onko speksit sellaiset, että tästä on oikeasti hyötyä / apuja? Vai, onko tämä vain "yksi uusi kiva hilavitkutin"?

Miikka Sikkilä

On hyvä värkki ja mm. iOptron on bundlannut omien jalustojen kaveriksi. Niitä(kin) kun tulee myytyä, niin en täällä enempää huutele, ettei pidetä mainostamisena. Mutta nopeassa tahdissa on näille tullut sovitteet Celestronin, Sky-Watcherin, iOptronin, Vixenin ja pian Takahashinkin jalustoihin sovitettavaksi.
Miikka Sikkilä - Oulu

Pappis

Onko palstalla jo käyttäjiä, tai edes kokeilleita?

-Essi-

Jokos on porukalla miten tästä värkistä kokemusta? Harkinnassa hommata tuollainen parilla eri sovitteella (Star Adventurer & NEQ6), niin saisi nopsaan napasuuntauksen tehtyä, vai saako?

-Essi
-Skywatcher 200/1000 PDS Explorer
-Skywatcher Skymax 127
-Skywatcher NEQ6
-Skywatcher Star Adventurer
-Nikon D7200
-QHY8L

-Essi-

JiiHoo

Pääsin viimein kokeilemaan pari kuukautta sitten ostamaani Polemasteria kolmeen otteeseen. Kokemukset ovat pääosin positiiviset.

Aikaisemmin CGEM:n kanssa meni kahden 2+4 ja napasuuntauksen kanssa helposti tunti puolitoista jos kaikki meni hyvin. Ja kun usein ei mennyt, aikaa paloi välillä huomattavasti enemmänkin. Sen päälle tuli vielä varsin epämukavat selkää ja niskaa kiduttavat asennot finderiin tuijotellessa, jnpp. Eli odotukset Polemasterin suhteen olivat kovat.

Polemasterin kanssa napasuuntaukseen meni sitten ensimmäisellä kerralla vartti, seuraavilla kerroilla 10 minuuttia vaikka tein ne rauhallisesti ja huolella. CN:llä jotkut ovat kehuneet tehneensä tuon 5 minuuttissa, mutta tuskin ovat joutuneet samaan aikaan kärvistelemään pakkasessa kädet jäässä. Kun tuohon vielä lisäsi APT+ASPS kombon, niin sattoi samalla unohtaa 2+4 suuntaukset kokonaan. Ajansäästö oli luokkaa huomattava.

Polemasterin tarkkuus ei ollut aivan niin hyvä kuin toivoin, mutta riittävä. Lopulta pääsin aika lähelle sitä mitä sain parhaimmillaan CGEM:n omilla suuntauksilla aikaan. Alku ei tosin ollut lupaava; PHD raportoi ensimmäiselle suuntauksen virheen olleen 12 arc min luokkaa, mutta onnistuin ilmeisesti tönäisemään jalustaa hieman suuntauksen jälkeen. Toistin suuntauksen ja PHD:n mukaan virhe pieneni 5-6 arc min kieppeille.

Parhaimmillaan PHD on raportoinut tuollaista 2 minuutin virhettä ASPA:lla suunnattessa, joten tein tänään suuntauksen Polemasteriilla vielä kertaalleen entistä suuremmalla huolellisuudella. Nyt PHD kertoi virheen olleen 3.1 minuuttia johon täytynee olla tyytyväinen. Ehkä tuo olisi tuosta vielä  parantunut jos oli iteroinut sitä kerran tai pari lisää. Yksi 10Micronin omistava kaveri kehui juuri CN:llä päässeensä Polemasterilla 0.5 minuutin virheeseen joka on jo enemmän kuin hyvä lopputulos. Olisiko ollut vähän säkääkin mukana, mene ja tiedä.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen hankintaan; aikaa säästyy rutkasti ja suuntauksen tarkkuus on riittävä. Vähentää huomattavasti systeemin kasaamisen työläyttä ja pääsee keskittymään enemmän olennaiseen eli kuvaamiseen. Kuin saisi vielä tuon jalustan toimimaan guidatessa kunnolla...

Thermostator

Hei!

Uusi foorumilainen täälä kirjoittelee. Olen kirjoitellut enemmän tuola SGL:n puolella. Ajattelin kuitenkin, että eiköhän sitä voisi luoda tunnukset myös tänne. Asiaan. Hommasin Modern astronomysta Polemasterin Eq5 adapterilla. Tilauksen kaveriksi laitoin myös C kierre -> 1.25" adapterin. Polemasterin kun voi nykään viritellä myös guidauskäyttöön. CCTV linssi vain irti ja tilalle okulaariholkkiin menevä adapteri. PHD2 osaa tunnistaa kameran ASCOM-ajurien kautta, joten homman pitäis toimia oikeastaan melko näppärästi. Olen oikein tyytyväinen, etten hankkinut erillistä guidauskameraa, koska laadukas QHY kamera pelkästään napasuuntaukseen on vähän kallista. Kerron lisää, kun pystyn kertomaan.

JiiHoo

Kas, Polemasterille löytyy nykyään joten kuten käyttökelpoinen Android softa:

https://play.google.com/store/apps/details?id=polemaster.android

Toivottavasti himpun verran helpompaa kuin läppärin kanssa taiteilu. Tosin en löytänyt tuota kun etsin kännykän Google Playstä, mutta kaipa sen saa selaimen kauttakin ladattua.

Edit: Tjaa, löytyihän se sittenkin. Nimi oli vaan kirjoitettu kiiinaksi...

Pappis

Käyttääkö kukaan PoleMasteria kännykällä? Kuinka toimii? Äppi ei ole juuri kehuja saanut...

explo

Olen käyttänyt kännykkäsovellusta, tarkemmin ottaen sitä vanhempaa ilmaista versiota. Maksullisesta versiosta ei ole kokemusta. Vanhempi versio toimii sinällään, mutta muutama puute on:


  • Aivan kaikkia käyttöliittymän elementtejä ei ole käännetty ainakaan englanniksi, vaan ruudulla näkyy välillä itämaisia ohjeita. Tosin pääsääntöisesti tämä ei ole ollut ongelma itselleni, muusta ruudun sisällöstä on voinut päätellä mistä on kyse.
  • Softa ei ilmeisesti toimi ihan kaikenlaisilla mobiililaitteiden kuvasuhteilla. Itselläni tämänhetkinen ykköspuhelin on suhteellisen laajalla kuvasuhteella olevalla näytöllä ja tähtiä ei saa mallattua sapluunaan. Vanhemmalla puhelimella jossa kuvasuhde on 16:9 homma toimii hyvin.
  • USB-yhteys puhelimen ja Polemasterin välillä tuntuu katoavan satunnaisesti aika herkästi, vaikka kaapeli olisi kunnolla kiinni

Harmaa Vaeltaja

Laitampa omatkin kokemukseni tänne joutessani kelejä odotellessa. Olen käyttänyt PoleMasteria kolmessa eri "jalustassa" ja winukassa, iMac:ssa ja nyt viimeisimpänä Raspberry Pii 3:ssä Mate linuxissa. Valmistajalta löytyy viimeiseen ohjeet ja tiedostot. Ei vain tue uusimpia Mate:n versioita, piti tyytyä 16.sta. Netissä joku ammattilainen oli laittanut softan toimimaan myös Pii 4:ssä ja Raspin omassa käyttisversiossa. Valitettavasti ei vain antanut siihen sen tarkempia ohjeita. Joitain kirjastoja pitää kuulemma vaihtaa/ottaa käyttöön. Jouduin itsekin pyytämään paremmin osaavalta pojaltani apua tuon Maten ja softan toimimaan saamiseen. Pii:ssä ei ole näyttöä eli jalustan kyljessä on vain se saippuarasia joka sitten keskustelee iPadini kanssa TeamViewerin avulla eli asensin TeamViewerit sekä Mateen että iPadiin. Piti hieman muokata system.txt:iä jotta sai sen oletusresoluution sopivaksi, ei liian suureksi eikä pieneksi ja sellaiseksi että softa näyttää ne kohdistimet oikein. Nyt pystyy tekemään PoleMasterin säädöt iPadilta katsoen. Samaa iPadia käytän myös ASIAIR:in kanssa eli en tarvitse läppäriä tms. nyt lainkaan, kaikki menee tuolla padillä.

Kaikkiaan PoleMaster pelasti minun osaltani koko harrastuksen. Ei tarvitse niska tuhannen mutkalla tihruta napakaukoputkeen tolkuttomia aikoja suuntauksen tekemiseksi. Ei kestä töissä vaurioitunut niska moista touhua. Ja säädön tarkkuus on ainakin toistaiseksi riittänyt siihen mitä olen tarvinnut. En osaa sitä sen paremmin arvioida. Tarkemmin saan sen PoleMasterilla kuin napakaukoputkella tehtyä. Ja erityisesti nopeammin. Nyt kun on hieman rutiinia kertynyt ohjelman ja säätöjen käyttöön niin siihen menee pari minuuttia. Siis silloin kun ei tarvitse määrittää uudelleen pyörimiskeskipistettä akselia pyörittämällä. Eihän se mihinkään muutu kun putki on ruuvattu jalustaan kiinni. Jos sitä irroittelee, niin sitten pyörimiskeskipisteen määritys softalle pitää tehdä aina uudelleen ja hidastaa hommaa muutaman minuutin. Kameranhan ei tarvitse olla ihan akselin kohdalla, kalibroinnissa softa saa kyllä akselin sijainnin selville.

Tähtiusva

Onko yhtään kokemusta Goto-dobsonilla polemasterin kanssa? Kun Dobson on asennettu wedge-kulmalla equatorial moodiin saako polemasterin kiinni ja hyvät suuntaukset aikaseksi?

VP

Polemaster periaatteessa toimii ihan minkä vain jalustan kanssa. Se mittaa käännettävän akselin lieppausta suhteessa taivaannapaan joten on oikeastaan se ja sama missä se on kiinni kunhan käännettävä akseli on kohdistettu riittävän lähelle taivaannapaa mittauksen alussa jotta se ei käänny kokonaan kennon ulkopuolelle. Tuollaiseen dobson tyyppiseen ratkaisuun varmasti joutunet tekemään oman adapterin jotta Polemasterin saa kiinni.

HarriR

Lainaus käyttäjältä: Ville Puoskari - 08.06.2023, 13:50:52
Polemaster periaatteessa toimii ihan minkä vain jalustan kanssa. Se mittaa käännettävän akselin lieppausta suhteessa taivaannapaan joten on oikeastaan se ja sama missä se on kiinni kunhan käännettävä akseli on kohdistettu riittävän lähelle taivaannapaa mittauksen alussa jotta se ei käänny kokonaan kennon ulkopuolelle. Tuollaiseen dobson tyyppiseen ratkaisuun varmasti joutunet tekemään oman adapterin jotta Polemasterin saa kiinni.

Ja sen adapterin saa tehtyä alumiiniprofiilista/-listasta jne. joko epoksilla liimaamalla tai pienillä pulteilla kasaamalla vain vähän insinöörimielikuvitusta käyttäen. Sen kameran kun tarvitsee vain olla napaan osoittavan akselin suuntainen kohtuullisen etäisyyden päässä pyörimisakselista. Ihan kaupallisesti saatavat sovitteet mitä olen nähnyt sijoittavat kameran 0-20 sentin päähän pyörimisakselista eli ainakin sen verran on säätövaraa.

Tähtiusva

Kumma juttu että heti kun täällä jotain kyselee niin tulee privana spämmiä. Ei hyvä.

HarriR

Lainaus käyttäjältä: Tähtiusva - 10.06.2023, 18:50:04
Kumma juttu että heti kun täällä jotain kyselee niin tulee privana spämmiä. Ei hyvä.

Millaista spämmiä sait? ihan rekisteröidyiltä käyttäjiltäkö? En ole koskaan moista nähnyt