Yritin arvioida massaa integroidun kirkkauden ja "tulonopeuden" avulla. Karkeasti arvioin (Jupitrin kuiden avulla) että olisi näennäisesti mag. +6 puolen sekunnin ajan. Tämä tarkkuus riittääkin verrattuna muihin epätarkkuuksiin.
Tästä laskin vanhalla julkaistulla MORP-kaavalla massa-arvion. Oletin etäisyydeksi Jupteriin nyt pyöristettynä 4 au. Ei toki ole tietoa kuinka hyvin tässä kaava pitäisi paikkansa. Maanpäällisissä tutkituissa (selvästi pienempimassaisilla) ehkä antaa vähän liian suurta, mutta yleistuntuma on aika ok. Usein jaankin kaavasta saaduna arvon kahdella.
Saan tämän avulla (käyttäen nopeutta 61 km/s) jakamatta 1.7 miljoonaa kg eli jaettuna noin miljoona kg.
Tässä on kuitenkin huomioitava että ilmeisesti suurin osa valosta tulee sivusuunnassa aika paksun ilmakehän läpi ja heikkenee huomattavasti. Maapallolla ilmakehä tihenee relevantilla korkeuksilla alaspäin tultaessa kaksinkertaiseksi n 5 km matkalla. Jupiterissa suuremman painovoiman ja kylmemmän ilman ( kaasun koostumuskin vaikuttaa) takia tapahtuu paljon lyhemmällä matkalla olisiko ehkä suuruusluokkaa luokkaa 2 km (en tarkemmin yrittänyt arvioida). Jos ei ole hyvin loivasti tullut niin arvelen sen verran tiheissä imakerroksissa pääosin "palaneen" että valo vaimenee aika monin kertaisesti aluksi liki vaaksuunnassa tullen. Ehkä ei kannata yrittää arvioida tarkemmin (voi toki yrittäää), mutta tässä pienikin pikkeama joko takapuolelle tai etupuolelle sivuamiskohdasta vaikuttanee varsin radikaalisti.
Luulisin että em arvion voisi kasvattaa yhdellä kertaluvulla (?)
Tällöin massa-arvio olisi samaa luokkaa kuin Cheliabinsky-"asteroidilla".
Cheliabinskyllä oli tulonopeus luokkaa 18.6 km/s, joten tällä vähän yli kolminkertainen eli energia n 10-kertainen.
En nyt yrittänyt laskea tätä itse vaan katsoil linkstä:
http://neo.jpl.nasa.gov/fireballs/että Cheliabinskylle on anneettu energia-arvioksi 440 kt.
Tämän laskelman mukaisesti Jupiterissa olisi siin ab. 4 Mt.
Ei ole paljoakaan "takuita" kuinka (epä)tarkka tämä arvio on, mutta tältä istumalta pienellä etukäteismiettimisellä saan tällaista.

Muuten tärmäysnopuksista Jupiteriin verrattuna, että pienin nopeus maapallolle "ulkopuolelta" on 11.2 km/s. Jupiterilla on (arvioin äkkiseltään läpimitan ja massan (maahan verrattuina) avulla) n 60 km/s. On kuitenkin huomioitava että nopues jolla lähestyy kohdetta on lisättävä "Pythagoraan mukaan" noihin pienimpiin arvoon. Niinpä maapallolla voi olla niinkin suuri kui 72 km/s. Jupiterilla ei voi nousta aurinkokunnasta tulleella suuremmaksi kuin 68 km/s (saan laskuista 67.8 km/s). Eli siis huolimatta Jupiterin paljon suuremmasta massasta maapalloon voi törmätä suuremmalla nopeudella kuin Jupiteriin, siis aurinkokunnasta peräisin oleva.
Maapallon etäisyydellä parabelidadlla liikkuu nopeudella 42 km/s ja nokkatärmäyksesta tulee (lisää 30 km/s) yhteensä 72 km/s, jossa tuo 11.2 km/s Pythagoraan mukaan lisättynä on olematon. Juperissa saan nokkatörmäyksessä lähestymisnopeudeksi vähän yli 32 km/s.
Ja sqrt(59.6^2+32.4^2)=67.8
Voitte tarkistaa laskut. Suuren osan niistä tein tällä samalla istumalla kuin tätä kirjoitin.
Tämä törmäys Jupiteriin taisi olla peräkolaripuolelle.
EDIT: Laitan tähän vielä tuon käytetyn ykisnkertaisen MORP-kaavan. Otin Excel-tualukostani, joten en ole varma onko ihan samassa muodossa kertoimineen kuin alkuperäinen, mutta pitäisi olla ihan vastaava. Tämä on siis empirisesti (verrattuna dynaamisiin massa-arvoihin) määritetty Kanadan vanhan tulipalloverkon havainnoista ja siis paljon pinemmille kuin nyt on kyseessä.
tulomassa grammoina = 0.069*Integroitu*(36/v)^2
Tässä Integroitu on integroitu absoluuttinen kirkkaus ( eli 100 km päästä) yksikkönä 0-magnitudisen kirkkaus sekunnn ajan.
Siis vaikka yksikkönä on 0-manitudinen sekunnin ajan niin kavassa on tällä lineaarisesti mitattuna.
Sovellettaessa Jupiteriin on käytettävä etäisyyttä sinne ja (lineaarinen kirkkaus) on käänteän verrannollinen etäisyyteen eli verrattava tuohon 100 kilometriin.
Esko