Suvasveden kraattereilla ikäeroa yli 600 milj. vuotta

Aloittaja T. Öhman, 24.02.2016, 21:46:58

« edellinen - seuraava »

T. Öhman

Hei,
etenkin savolaisia saattaa kiinnostaa, että Suvasveden kraatterit eivät syntyneet yhtä aikaa, vaan pohjoisempi (Kukkarinselkä eli Suvasvesi N) hämmensi dinosauruksia liitukaudella noin 85 miljoonaa vuotta sitten, mutta eteläisempi (Haapaselkä eli Suvasvesi S) syntyi yli 600 miljoonaa vuotta aiemmin, eli vähintään noin 710 miljoonaa vuotta sitten. Meteoritics & Planetary Science -lehdessä julkaistavaksi hyväksytty Martin Schmiederin ja kumppaneiden artikkelin ennakkoversio löytyy vapaasti ResearchGatesta, ja hieman asian taustoitusta suomeksi puolestaan tarjoaa Suomen Kraatterit -blogi.

Teemu

VP

Onkohan tuolla nähtävillä jälkiä törmäyksestä? Itse asuisin vain meteoriitinheiton päässä Kuopiossa, voisi vaikka kesällä retkikohteeksi ottaa..

-V

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 25.02.2016, 22:33:24
Onkohan tuolla nähtävillä jälkiä törmäyksestä? Itse asuisin vain meteoriitinheiton päässä Kuopiossa, voisi vaikka kesällä retkikohteeksi ottaa..

-V
Onhan tuolla jälkiä, mm. kaksi isoa järvenselkää  :azn: Mutta oletettavasti meinasit kivissä näkyviä jälkiä. Pirstekartioita on Suvasvesi S:n kallioista raportoitu hyvin harvakseltaan, mutta niissä kiven tavallinen metamorfinen rakenne on sotkee aika pahasti. Samoin S:n jäätikön kuljettamia impaktittiilohkareita on löydetty joitakuita. Varsin harvassa siis ovat, ja auttaa jos tietää mitä on hakemassa.

Teemu

VP

Heh, sukellushommat ei ollut suunnitteilla.. Voihan tuolla muuten käydä käppäilemässä.

T. Öhman

Hei,
spämmätään nyt vielä sen verran, että jos kiinnostaa tietää, millaista Kuopiossa ehkä olisi, jos yksikin Suvasveden törmäyksistä tapahtuisi tänään, on suuntaa-antavia nettilaskurilla tehtyjä laskelmia täällä. Tiivistäen, aika ikävähän sitä Kuopiossa olisi olla, kun rumaa jälkeä törmäyksen seurauksena tulisi. Mutta tuo nyt on tietenkin vain tuommoista törmäyspornoa, jolla loppupeleissä on varsin vähän tekemistä minkään oikean tutkimuksen kanssa.

Teemu

JVO

Tämän päivän Savon Sanomissahan tuosta näkyi olevan juttua, itse mr Öhman oli haastateltavana aiheen tiimoilta.