Kuukohteita pintaa syvemmältä 2

Aloittaja VeikkoM, 28.01.2016, 23:46:26

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Edellisen kerran suosikkikohteesta Suorasta vallista eli Rupes Rectasta on piakkoin ilmestymässä juttu Zeniitti-lehdessä. Juttua odotellessamme luotaamme katseen (ja putket) jo kohti seuraavia kohteita. Mukaan pääsi viime kierroksen kakkossuosikiksi päässyt Rupes Altai, mutta rinnalle on valittu kaksi uutta kohdetta.  Valinnat on tehneet Teemu Öhman ja Jari Kuula. Kuvaukset kirjoitti Teemu. Äänestys on auki kaksi viikkoa.

Äänestyskohteet

Sinus Iridum ja Montes Jura

Mare Imbriumin luoteisosassa sijaitsevaa Sinus Iridumia reunustava Jura-vuoristo tunnetaan Suomessa yleensä Kultaisena kädensijana, etenkin noin kymmenen vuorokauden ikäisen Kuun tienoilla sen loistaessa terminaattorin pimeällä puolella. Sinus Iridum on muinainen kraatteri ja sen kaakkoisen, peittyneen reunan likimääräistä sijaintia osoittavat nykyisin mare-harjanteet. Alueella on ollut myös tuliperäistä toimintaa, minkä osoittavat mm. Sharp ja Sharp A -kraatterien välillä oleva laavakanava, samoin kuin Juran "takana" Sinus Roriksen puolella oleva Rima Sharp. Sen vähemmän tunnetut osat jatkuvat kauas kohti etelää, pohjoiselle Oceanus Procellarumille saakka. Sinus Iridum on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #14.

Hyginus ja Rima Hyginus

Mare Vaporumin kaakkoispuolella sijaitseva yhdeksänkilometrinen Hyginus lienee Kuun suurin vulkaaninen romahdusrakenne, kaldera. Se sijaitsee melko keskellä pitkää vulkaanistektonista purkausaukkojen ja hautavajoaman muodostamaa, jo 1600-luvulla ihmetystä herättänyttä Rima Hyginusta. Rima Hyginus on yhteydessä sen itäpuolella sijaitsevaan Rima Ariadaeukseen. Aluetta kannattaa ihastella myös täydenkuun aikaan, sillä Hyginuksen ja eteläisen Vaporumin tummat pyroklastiset alueet näkyvät tuolloin parhaiten. Rima Hyginus on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #24, ja Rima Ariadaeus #29.

Rupes Altai ja "Larrieu's Dam"

Mare Nectariksen lounaispuolella Theophiluksen, Cyrilluksen ja Catharinan kuulun kraatterikolmikon lähellä on Kuun lähipuolella monessa mielessä ainutlaatuinen jyrkänne, Rupes Altai. Se muodostaa Nectariksen törmäysaltaan reunan. Nectariksen allas puolestaan on ainoa lähipuolen suurista altaista, jonka sisäosat eivät ole täysin peittyneet myöhemmillä laavoilla: Mare Nectaris täyttää ainoastaan altaan sisimmän osan. Tämä näkyy parhaiten juuri Rupes Altain kohdalla. Rupes Altain sisäpuolella on myös mm. kraatteri Polybius K, jonka pohjoisreunalla näkyy nimellä Larrieu's Dam tunnettu erikoinen valaistusilmiö. Tämä Larrieun "pato" näkyy ohuena suorana kirkkaana viivana erityisesti paikallisen auringonnousun aikaan (noin viiden päivän ikäisen Kuun kolongitudin ollessa likimain 340°). Rupes Altai on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #7.

Libraatiokohteet

Muistakaa myös nämä:

Libraatiokohteiden havaintokauden loppuun saakka kestävässä sarjassa toivomme havaintoja Humboldtin veljeksistä, eli Humboldtianumin törmäysaltaan ja Mare Humboldtianumin ympäristöstä Kuun koillisreunalta, ja Humboldtin kraatterista kaakkoisreunalta.

Mare Humboldtianum on nimetty veljeksistä kuuluisamman, eli tutkimusmatkailija ja tieteen moniottelija Alexander von Humboldtin mukaan. Humboldtianumin törmäysallas on rakenteeltaan erinomaisesti säilynyt, ja Mare Humboldtianum täyttääkin sen vain osittain. Aivan Mare Humboldtianumin libraatiovyöhykkeen äärirajoilla on Bel'kovich, jonka ympäristö tunnetaan Kuussa äärimmäisen poikkeuksellisesta ylänköalueiden pii-rikkaasta vulkanismista. Kaudella 2015–2016 Mare Humboldtianumia kannattaa yrittää havaita seuraavien päivien tienoilla (+/- pari päivää): 25.11., 24.12, 22.1., 16.2., 14.3., 12.4. ja 9.5.  Humboldtianumin allas on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #70.

Humboldtin kraatteri puolestaan sai nimensä kielitieteilijänä ja poliitikkona parhaiten tunnetusta Wilhelm von Humboldtista. Kraatterina Humboldt on äärimmäisen kiinnostava. Sillä on mm. varsin eriskummallinen keskuskohoumakompleksi, ja sen pohjaa ovat monipuolisesti muokanneet myöhemmät vulkaaniset voimat. Humboldtin kraatteria libraatio ja Kuun vaiheet eivät nyt kohtele yhtä suotuisasti kuin suurempaa veljeään, mutta suunnilleen seuraavien päivien kohdalla sitä voi yrittää:  25.11., 25.12., 22.1., 20.2., 19.3., 15.4., ja 14.5. Humboldt on Chuck Woodin Lunar 100 -listan kohde #87.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

T. Öhman

Hei,

koska demokratia osoitti "huonot" puolensa (äänestys meni hämmentävästi täysin tasan, kuten tuolta ylempää näkyy), siirryttiin "Kuukohteita pintaa syvemmältä" -projektissa tilapäiseen diktatuuriin. Pähkimisen jälkeen seuraavaksi kohteeksi valikoitui Hyginus ja Rima Hyginus ympäristöineen. Kyseessä lienee siis Kuun suurin kaldera, ja siihen liittyvät erilaiset tektoniset ja tuliperäiset piirteet.

Rima Hyginuksen itäpää olisi suht hyvin tyrkyllä havaittavaksi jo aamulla 15.2. ja illalla loput, ja tokihan tuo esim. seuraavanakin iltana näkyy. Rima Hyginus on kytköksissä idempänä sijaitsevaan Rima Ariadaeukseen, joten havaintoja siitäkin sopii tämän projektin puitteissa tehdä, vaikka painopiste enemmän Hyginuksen puolella onkin. Alueen tummia tuliperäisiä läimäreitä voi mainiosti havaita täysikuulla 22.2. Hyginuksen ympäristö (länsipää) iltavalaistuksessa 1.3. jää vähän turhan matalalle, mutta tuolloinkin voi kohdetta tietysti yrittää. 15.3. alue näkyy taas hienosti aamuvalaistuksessa, ja vielä täysikuun 23.3. kuvat ja piirrokset ja muut havainnot ehtii tämän projektin puitteissa tehdä. Lopetellaan tämä projekti siis tuolla pääsiäisen tienoilla.

Teemu

VeskuP

Hyvä valinta, sillä tiistaiksi olisi ainakin näillä näkymin luvassa kirkasta!!!!!
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VeikkoM

#3
Raportoikaa havaintojanne

- ensisijaisesti Taivaanvahtiin  (JÄTÄ HAVAINTO > Aurinkokunta > Havainnon kohde: Kuun pinnan yksityiskohta & Kohteen nimi: Hyginus ja Rima Hyginus
- havainnot: http://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/1263061

- ja/tai Kuun yksityiskohtien ketjuun Rima Hyginus (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6307.0)
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

T. Öhman

Hei,

päätökseen saatiin tämäkin, ja yhteenvetoa Hyginuksesta löytyy Zeniitin kakkosnumerosta:

https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2016/04/02/hyginus-kaldera-keskella-kuuta/

Palataan uusiin äänestyksiin lähempänä syyskautta. Seuraavaan Zeniittiin on ainakin pyrkimyksenä saada aikaiseksi jutunpätkä kevätkauden libraatiokohteista, eli Mare Humboldtianumista ja Humboldtista.

Teemu