Kirjoittaja Aihe: Sywatcher EQ6 pro jalustan ra-akselin säätö  (Luettu 3339 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa henkkac

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 223
Sywatcher EQ6 pro jalustan ra-akselin säätö
« : 27-01-2016, 22:34:48 »
Huomasin ra-akselissa klapia pyörimis suunnassa niin selvisi että se johtuu kiristys säädöstä. Tuon sivun kuvassa "The slotted nut is shown here removed from the worm carrie" näkyy se osa ja tuon sivun kuvassa "The final adjustment is to the worm end float adjuster" niin sellainen kysymys että onko tuo säätö vain toisessa päässä akselia? Vai puuttuuko minulta toisesta päästä se osa kun toisessa päässä ei näy tuollaista?

Kuvat alla

Poissa henkkac

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 223
Vs: Sywatcher EQ6 pro jalustan ra-akselin säätö
« Vastaus #1 : 28-01-2016, 01:54:05 »
Kävin tuota vielä testailemassa, kun vasemman puoleinen "suojakorkki" on kiinni niin tuo kuvassa oleva akseli ei silloin liiku mutta silti ra-akselilla on klapia. Takaisku ja backlash taitaa olla oikeampi nimitys ongelmasta. Se väljyys onkin sitten jossakin muualla. Pitäneekin päivällä sitten käyttää ra-moottoria irti jos se olisikin siinä päässä vika. Löysinkin netistä tietoa, moottorin lähellä oli tarkistus ruuvin reikä josta näki moottorin hammasrattaan ja siinä ei ollut välystä eikä siinä näkynyt välystä/liikettä käsin liikutettassa välyksen verran ra-akselia joten ongelma ei ole moottorin päässä vaan jossain muualla.

Edit: Tuossa kapulassakin tosin on se backlash asetus että sopivilla arvoilla pitäisi kompensoida, mutta tuntus ettei noin paljon pitäisi olla välystä. Dec-akselilla taas ainakaan käsin ei tunnu yhtään välystä. Ehkä se säätö onkin vain toisessa päässä kuvan akselia. Ehkä tuo välys on normaalia, en tiedä.. :shocked: Ei oikein innoistaisi lähtä koko systeemiä purkamaan kun se olisi tosi iso homma.
« Viimeksi muokattu: 28-01-2016, 13:55:16 kirjoittanut henkkac »

Poissa Mito

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 38
Vs: Sywatcher EQ6 pro jalustan ra-akselin säätö
« Vastaus #2 : 07-02-2016, 16:35:38 »
RA-akselin klappi on luultavasti matoruuvin ja hammaspyörän välissä. Suuruudeltaan se on "vain" hammasvälin murto-osa, mutta vastaa taivaalla iso hyppyä. Matoruuvin ja hammaspyörän etäisyydet molemmilla akseleilla on säädettävissä kahdella ruuvilla. Välys kannattaa säätää mahdollisimman pieneksi muttei liikaa jotta moottori ei jumitu missään kohtaa kierrosta. Tämä pitää kokeilla ajamalla muutama täysi kierros ja mieluiten vielä siinä lämpötilassa missä jalustaa käyttää. Ohjeita löytyy EQ6 rebuilding tai vastaavilla hakusanoilla. Fiksummissa jalustoissa matoruuvi on jousikuormitteisena hammaspyörää vasten, mikä sallii pienet hammaspyörän epäkeskisyydet.

Poissa henkkac

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 223
Vs: Sywatcher EQ6 pro jalustan ra-akselin säätö
« Vastaus #3 : 17-02-2016, 23:45:32 »
Eilen päivällä valosalla säädin tuota matoruuvin välystä samalla säädön aikaan kokeillen milloin välys häviää, sain välyksen kokonaan pois ja toimi jalusta säädön jälkeenkin. :smiley: