Lappajärven reikä

Aloittaja Kettu-Pekka, 16.01.2016, 12:07:49

« edellinen - seuraava »

mistral

Jos reikä on dynamiitilla tehty, luulisi jäälläkin olevan jotain tavaraa. Meteoriitin isku kohdistuu vain alaspäin mikä jättää jään puhtaammaksi?

VeskuP

Jaa-a, mutta eiköhän tuolle "erikoiselle pienelle kivelle" voida tehdä kaikennäköisiä testejä niin jää jossittelu sikseen...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Riqis

#3
Ihan tavallinen uveavanto on näille yleensä todennäköisin vaihtoehto. Mitä tulee räjähdysääniin, niin uuden vuoden aikana kaikki tietää mitä pamauksia Suomessa kuuluu.

Vaikuttaisi olevan klassinen "jotain taivaalla" + "jotain maassa" -yhdistely, joissa kahdella asialla ei ole todennäköisesti muuta tekemistä keskenään, kuin että joku on omissa ajatuksissaan yhdistänyt kaksi asiaa.

Tämä ilmiö toistuu miltei kaikkien suurten tulipallojen kohdalla. Suurella tarkoitan sellaista, josta tulee Taivaanvahtiin lähemmäs 150 havaintoa tai yli ja tapaus nousee myös mediaan. Tällöin meihin yleensä joku lähettää (tai muualla joku julkaisee) oletuksen, jossa tulipallo on yhdistetty mihin tahansa erikoiseen juttuun, jonka hän on löytänyt maasta:

- kuoppa hangessa, maassa tai järven pohjassa
- avanto järvessä
- jotain tummaa tai outo kivi maassa

Tähän asti yksikään näiden yhdistelyjen ("jotain taivaalla" + "jotain maassa") maakohteista ei ole osoittautunut meteoriitiksi tai törmäyksen aiheuttamaksi iskukuopaksi/kraatteriksi.

Tuolla pikkukivellä on tuskin mitään avaruudellista konnektiota, tosin Lappajärvi on yksi niistä harvoista paikoista joissa maaperässä on ihan entuudestaankin kiviaineksia, joilla on tekemistä aidon, mutta muinaisen iskun kanssa.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

mistral

Lainaus käyttäjältä: Riqis - 17.01.2016, 10:44:06
Ihan tavallinen uveavanto on näille yleensä todennäköisin vaihtoehto, niin myös tässä.

Katsoin jostain kalawikistä (kalapediasta) että uveavanto syntyy lumen massasta joka painaa jäätä jostain niin voimakkasti että railosta (?) alkaa pulputa vettä ja siihen tulee ikäänkuin avanto. IL:n kuvassa taas ei näkynyt ensinkään lunta joten arvoitus ei tainnut vielä ratketa...

Tarkistin vielä ja alimmassa kuvassa ei näy lunta, muissa on jonkin verran.

Kettu-Pekka

Tai oikeastaan uveavanto syntyy kun jään päällä oleva lumi sulaa ja painuu jään läpi syövyttäen itselleen avannon. Virtaus on alaspäin. Mutta tässä tapauksessa siitä ei ole kysymys.

Jarmo

Tuossa olikin jo hyviä vastauksia oudon reiän alkuperälle. Vielä yksi: periaatteessa kyse voisi olla myös pohjasedimenteistä päässeestä isosta kaasukuplasta - paitsi että sellaisen pitäisi olla todella mojova, jotta hajottaa jään noin totaalisesti. (Suvasvedellä oli taannoin samanmoinen, mutta isompi ja paksummassa jäässä... Taisi olla 15-metrinen, tai isompi. Ympyränmuotoisia ja säteittäisiä railoja, oikein nätti. Olisikohan tuosta ollut täällä keskustelua, tai sitten jossain ip-lehdessä, en muista. Mutta koska kyse oli jännästä avannosta törmäyskraatterin jäällä, niin pakkohan sen on uusi meteoriitti olla! :rotfl: )

Vakavasti ottaen, ei noista tuollaisista varmaa selkoa saa, kun itse tapahtuma oli ja meni. Ehkä jäänäytteitä analysoimalla saisi vinkkiä jään rikkoneista aineista, mutta sekin olisi vain suuntaa-antavaa. Ja aina on mahdollisuus, että reikä on ihan tahallaankin tehty, jotta päästään lehteen ja sitten hihitellään asialle lähikuppilassa.

Itse veikkaisin ilotulitetta tai muuta räjähdettä jään alla. Ei, se ei ole hauskaa. Paineaalto tappaa vedeneläviä ihan suoraan ja lisäksi noista leviää ikäviä myrkkyjä vesiin. Mutta tähän tyyliin se toimii:

https://www.youtube.com/watch?v=OiLqZ8cKytM

Jarmo

mistral


T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: mistral - 06.02.2016, 17:35:00
Kerättiinkö avannosta kivinäytteitä? Onko tulokset selvillä?
Sain joskus vissiin toista vuotta sitten vilkaistavakseni yhden avannosta nostetun pikkukiven. Se oli ihan tavallista alueen peruskalliota, en nyt enää jaksa muistaa oliko se kiilleliuske/-gneissi vai joku granitoidi. Samapa se sinänsä.

Vähän aiheesta ohi, mutta kuitenkin: Lappajärven kraatterista kyllä tehdään koko ajan ulkolaisten tutkimusryhmien toimesta erinomaista tutkimusta, mutta se ei vaan kotimaista uutiskynnystä tietenkään ylitä. Viimeisin ja paras ikä Lappajärven kraatterille on 77,85 ± 0,78 miljoonaa vuotta. Asiasta on vähän enemmän tarinaa täällä.

Teemu

mistral

Ykkösviestissä oleva IL-linkki aukeaa vielä, aika mystinen juttu kun jäälle ei ole lentänyt irtojäätä. Ja pohjassa on kraateri mikä ei vähällä synny, ainakaan ilotulitteella.

Jarmo Moilanen

Pohjassa on varmaan painauma jos sukeltajat niin sanovat, mutta se on varmasti ollut siinä iät ja ajat. Videolla kun näkyy selvästi että pohjakiviä peittää terveen näköinen leväkasvusto jossa ei näy merkittävämpiä häiriötä. Jotain pitäisi näkyä jos jokin noin ison avannon tehnyt olisi taivaalta tullut.

Oma tulkintani tuosta tapauksesta on että jään päällä on räjäytetty jokin räjähde. Se on rikkonut jään mutta ei ole saanut alla olevaa vettä sekaisin pohjaa myöten. Kannattaa myös panna merkille, kuten Riqis teki, uutisen ajankohta. Avanto oli huomattu 2.1. ja räjähdysääni oli kuultu paria päivää aikaisemmin. Ja niin me olemmekin sitten Uuden vuoden räjäyttelyssä avannon selittäjänä. Eikä ole ensimmäinen kerta.

Iso meteoriitti kun iskeytyy jään läpi niin seurauksena on yleensä korkea vesipatsas. Samalla jäänkappaleita ja pohjamutaa voi päätyä jään päälle.
Bjurbölessä mutaa oli lentänyt parikymmentä metriä avannosta, mutta Tseljabinskin tapauksessa mutaa ei noussut jäälle. Ero tapauksissa on siinä että Bjurbölessä oli 1 metri vettä ja 8 metriä mutaa. Tseljabinskissä oli kai 8-10 metriä vettä ja paksusti (n. 2m?) mutaa. Tseljabinskin ison kappaleen vajoaminen ehti hidastua ennen mutaan osumista sen verran ettei mutaa noussut enää pinnalle asti.
Jarmo

mistral

Heh, onhan se veijari voinut kesällä kaivaa kraaterin valmiiksi ja sitten laittaa pommin sen kohdalle jos mittanauhalla määrittänyt paikan. Vai syntyykö järviin jollain luonnollisella tavalla kraatereita?

Niin vielä sellainen että joku on voinut napata sen meteoriitin tuoreeltaan jos on tiennyt että siitä saa mustassa pörssissä isot rahat...  tosin pohjassa ei ollut sellaisia jälkiä.

Jarmo Moilanen

Eiköhän se "kraatteri" ole pelkkä painauma pohjassa, jotka ovat aika tavallisia missä tahansa maastossa. Ei ainakaan videolla näy mitään mitä kutsuisin kraatteriksi (paitsi Lappajärvi itse).

Eiköhän tuon videon perusteella ole melko selvää että Lappajärven reikää ei tehnyt meteoriitti. On toki hyvä että tällaiset mysteeriavannot herättää mielenkiintoa ja niitä jopa tutkitaan sukeltamalla. Mutta meteoriittiavannoksi ne eivät selittelemällä muutu. Kyllä se meteoriitti pitäisi löytyä.

Meteoriittien arvot on aikalailla yliammuttuja mediassa. Toki jotku ovat arvokkaita. Monesti mediassa näkee juttuja miljoonan dollarin meteoriiteista. Käsittääkseni vain yhdestä meteoriitin kappaleesta on maksettu yli miljoona dollaria. Fukangin pallasiitin 420 kilon kappale myytiin huutokaupassa kahdella miljoonalla dollarilla (n. 1,7 Me).
Jarmo