Kirjoittaja Aihe: 2K hintaluokan tämän päivän valinta  (Luettu 7006 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Lave

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 30
2K hintaluokan tämän päivän valinta
« : 07-01-2016, 22:26:02 »
Tervehdys,

Seurantahärvelini on Astrotrac. Ihan ok, mut kyllä ne valotukset aina alta 2 minuutin jää kun putkena noin 350 milliä ja kennona 1.5 croppi. Nyt on tullut kuvattua mennyt syksy, viime kevät oli harjoittelua ja pettymyksiä kun 70-200 mm Sigma piirsi mitä piirsi (ihan ok putki mut mun kappaleessa on vikaa).

Nyt olis vielä vajaa 4 kuukautta aikaa tällä keväällä ennekun menee astrokamat levolle Suomenmaalla. Tahtoisin jo ehkä ostaa uuden mountin jo tälle keväälle. Kovasti odottelen Juhan Ioptron 45Pron kommentointia mutta haluaisin nyt kuulla teidän pitkän jalustakokemuksen omaavien mielipiteen siitä, minkä max 2500,- euron jalustan te hankkisitte juuri nyt. Vai odottelisitteko kenties ensi syksyyn, eli onko esim. tiedossa että jotain hyvää on kohta tulossa, jotain mitä kannattaa odottaa.

Eli mulla on se käsitys et Skywatcher EQ-6 Pro SynScan GoTo olis hyväksi havaittu ja suosittu? Mut mikä siis olis paras vaihtoehto, tai parhaat vaihtoehdot, jos aatellaan seuraavia kriteereitä.

-Suomen olosuhteet (latitudi ja sää, nythän esim. on suht kylmä koko maassa)
-Helppokäyttöisyys (mahdollisimman siis vähän ylimääräistä kikkailua)
-Jatkuvuus (softat pävittyvät, mallit kun paranevat niin omaa voi tarvittaessa päivittää)
-Yhteensopivuus Win 10 käyttikseen (oletan että mountin voi tietokoneeseen yhdistää?)
-Meridiaanin ylityksen tominnot
-Tulevaisuus (jossain vaiheessa hankin luultavasti pidemmän putken tosi syvän taivaan kohteille (1000 mm?) joten kantavuutta pitää olla reippaasti yli 10 kiloa)
-Luotettavuus (mun kuvauspaikka ei ole 'stationary' eli kuljetan aina rojut mukana, mut jaksan kantaa 20 kiloa joten itse laitteen paino ei ole kynnyskysymys)
-Oma hyvä PEC (eli onko niistä edes oikeasti hyötyä vai hommataanko guiding camera erikseen joka tapauksessa?)

Eli yksinkeraistettuna, mikä olisi mountti joka nyt ja tulevaisuutta ajatellen kannattais hankkia. En tiedä jalustoista tarpeeksi jotta voisin itse tehdä ratkaisua ilman apuja. Ei sen mountin tarvitse tuota max 2500,- euroa maksaa mutta sen verran olen budjetoinut ja valmis käyttämään jos sille on perustelut. Tiedän kyllä että halutessaan mounttiin saa uppoamaan moninkertaisen määrän.

Tuskin on yhtä ja ainoata parasta vaihtoehtoa mut jotenkin mun pitäis kartottaa et mitä mieltä asiaan vihkiytyneet kuvaajat ovat.

Kiitos jo valmiiksi

-Lave  :afro:
'My God, It's full of stars'

Primary:
8¨Boren & Simon
Atik 460ExM, Astrodon Filters
Skywatcher AZ-EQ6

Travel:
TS Imaging Star 71mm f/4.9 Imaging APO
Nikon D7100
Astrotrac

Softa: Pixinsight, Photoshop, LR

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6035
  • Einarin astrosivut
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #1 : 08-01-2016, 08:19:25 »
Jos haluat saada pidempiä kuin 2 minuutin valotuksia onnistumaan, niin ekana tulee mieleen autoguidauksen käyttöönotto.
Vai oliko sulla sellainen versio jossa tätä mahdollisuutta ei ole ?

Sitten taas järeämmät jalustat.
Turvallisin valinta varmaan on EQ-6 Pro SynScan, joka on tuttu ja turvallinen työjuhta ja jonka Eqmod on oikeasti hyvä keksintö.
Muita vaihtoehtoja on mainitsemasi iOptron (iEQ30 voisi myös olla yksi vaihtoehto), Losmandy (G8 tai G11) ja Celestronilta VX tai CGEM.
Eiköhän noilla jalustoilla mainitsemasi kriteerit täyty kaikilla suurimmaksi osaksi - no pakkaskestävyys voi olla kysymysmerkki.
PEC ei mielestäni ole niin tarpeellinen kuin autoguidaus kun puhutaan +1000mm polttoväleistä.
Joka tapauksessa siis näilläkin tarvitset autoguidausta lyhyemmälläkin polttovälillä jos haluat päästä pitkiin valotusaikoihin.
Otitkos muuta painokysymyksessä huomioon että jalustan 15 kilon lisäksi mukaan tulee se putki ja vastapainot (+normaalit kuvaustilpehöörit - luokkaa 30 kiloa ?
___
Tapio

Poissa Lave

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 30
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #2 : 08-01-2016, 11:35:12 »
Kiitti Einari vastauksesta. Tutustun tuohon Eqmodiin kans tarkemmin, se on mennyt multa ohi.

Kyllä mä saisin mun Astrotrac.iin autoguidauksen kans eli siin on se ST-4-portti. Mut vaikkakin Astrotrac on ihan soiva peli niin se on kuitenkin aika herkkä, tai sanotaanko näin et se kokonaisuus on liian herkkä. Mulla roikkuu mun tripodista 5 kiloa keskellä painoja et siitä tulee vankempi ja mun itse Siruin tripodi ja Manfroton tarkkuus ja kuula ovat laatua mut mä koen et kaikkine härpäkkeineen sen polaraligment ja varsinkin sit kun on kuvaukset päällä ja jos joutuu tekemään tarkistus-aligmentin ni se on kyl aika tuskaista. Oletan et näiden järeämpien kanssa riittää kun ensimmäinen polar aligment tehdään maltilla ni ei enää seuraavan 4.n tunnin aikana (sen verran ne mun sessiot on yleensä kesteneet) tarvitse mounttiin kajota vaan operointi keskittyy putken ja kameran valvontaan.

Ja hyvä pointti toi et kokonaisuus todella painaa helposti sen 30 kiloa. Mut en hoksannut spesifioida et mulla kulkee rojut aina auton takana kuvauspaikalle ja kantomatkaa autolta siihen mihin mountti tulee ei yleensä tule montaa metriä, joten kokoamis/purkuvaiheessa tavarat nousevat kappale kerrallaan.
Aika iso painoarvo nimenomaan on tolla 'tuttu ja turvallinen', koska se auttaa todella paljon kans siinä vaiheessa jos jotain häikkää tulee kun kokemusta omaavia käyttäjiä on useita.

-Lave  :afro:
'My God, It's full of stars'

Primary:
8¨Boren & Simon
Atik 460ExM, Astrodon Filters
Skywatcher AZ-EQ6

Travel:
TS Imaging Star 71mm f/4.9 Imaging APO
Nikon D7100
Astrotrac

Softa: Pixinsight, Photoshop, LR

Poissa Miikka Sikkilä

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 145
  • Ylva Astronomia
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #3 : 08-01-2016, 11:47:04 »
Sen verran sinulla on kuitenkin budjettia ja jos kuitenkin kuskailet auton kanssa, niin ei tuohon kannata lähteä ehkä sitä astetta kevyempää miettimään (HEQ5), jalustojen painot kuitenkin samoilla linjoilla, mutta kantavuutta EQ6:ssa paremmin. Ja Einari mainitsikin tuolla noita muita vaihtoehtoja jo useita. Vixen kun ilmoittaa tuotteidensa kantavuudet aina laskettuna valokuvaamiseen soveltuvan kokonaispainon mukaisesti, niin Sphinx jää usein listoista pois. Eiköhän sinulla ole kuitenkin hyviä vaihtoehtoja melkoisesti tarjolla :)
Miikka Sikkilä - Oulu

Poissa Lave

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 30
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #4 : 08-01-2016, 12:39:58 »
Kiitos Miikka myös kommenteista.

Joo innostus tuli viime talvena ja siitä on tullut pysyvä tila, ja koska mahdollisuus on kuvailla useinmiten aina kun sääolosuhteet sen salliivat sijoitan mielummin nyt ehkä yli kantavuustarpeeni (nykyinen kamera + putki abt 3 kiloa) silmällä pitäen sitä että tulevaisuudessa sen putken koko kasvaa. Ja ehdottomasti myös senkin takia et todella haluan laadukkaan seurannan. Tällä hetkellä kuvailen DSLR.llä kuten on tullutkin ilmi ja värikuvia, eikä filsujakaan ole kuin LP-filsu, mutta periaatteeni on siis se että settiä rakennetaan silmällä pitäen tulevaa laajentamista seuraavaan tasoon ja budjetti venyy tarvittavan määrän (jos ei veny en osta laitetta ennenkuin venyy).

Mitäs mieltä olette sitten että kannattaisiko keskittyä autoguidingin hankkimiseen samalla mielummin kuin että tuijottaa liikaa tuota mountin omaa PEC.tä? Oletan että näitä kahta ei samaan aikaan käytetä? Ja olenko ymmärtänyt oikein että autoguiding kamera saa virran mountin kautta?

-Lave  :afro:

'My God, It's full of stars'

Primary:
8¨Boren & Simon
Atik 460ExM, Astrodon Filters
Skywatcher AZ-EQ6

Travel:
TS Imaging Star 71mm f/4.9 Imaging APO
Nikon D7100
Astrotrac

Softa: Pixinsight, Photoshop, LR

Poissa Kettu-Pekka

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 345
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #5 : 08-01-2016, 13:01:32 »
Ainakin mulla autoguide kamera saa virtansa suoraan läppärin usb-piuhan kautta.

Suosittelen autoguidausta. Se antaa anteeksi myös pienet napasuuntausvirheet. Varjopuolena lisäsäätäminen: hanki toinen kamera, siihen optiikka (pieni linssiputki / etsinputki / OAG) ja saa kaikki toimimaan. Ja läppäri pitää olla guidauksen ohjaukseen. Mutta voin sanoa että on kaiken vaivan arvoista. Ja kun kaluston saa kerran toimimaan niin jatkossa pääsee paljon helpommalla.

Kun tätä kautta tulee hankittavaksi esim ilmainen loistava guidausohjelma PHD2, saat sitä kautta vallan mainion ja helppokäyttöisen työkalun tarkan napasuuntauksen tekemiseen. Samoin jos laitat kuvauksen ohjauksen vaikkapa APT:n kautta niin siihen saa tehtyä vaikka minkälaisia valotussarjoja.

Poissa Miikka Sikkilä

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 145
  • Ylva Astronomia
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #6 : 08-01-2016, 13:24:42 »
Guiderit toimivat usein läppärin kautta (esim. QHY5) TAI sitten ottavat virtalähteestä omansa (kuten esim. tietyt Atikin mallit). Liittyy enemmän siihen, onko kamerassa jäähdytys. Guidausta käyttäen voi ajaa PEC- opetuksen. Mielestäni PEC ajo, jota sitten vielä guidaten korjataan on tarkka, mutta guidauksella menee jo tosi hyvin. Itse laittaisin guidaukseen enemmän huomiota kuin pelkkään PE- korjauksen mahdollisuuteen.


Miikka Sikkilä - Oulu

Poissa Lave

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 30
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #7 : 09-01-2016, 10:23:37 »
Kettu-Pekalla myös kiitokset kommentoinnista.

EQ-6 Pro SynScan ja Ioptronin iEQ45-Pro ovat lähinnä nyt ne 2 vaihtoehtoa joita pohdiskelen. Tutustuin tuohon EQMODiin ja koska minulla on mahdollisuus käyttää läppäriä/taulutietokonetta niin sehän olisi oiva tapa kiertää kapula, varisnkin kun sen näyttäisi saavan langattomastikin mounttiin yhdistettyä. Löytyykö Ioptronin laitteita tukevaa vastaavaa ohjelmistoa?

Olen ymmärtänyt että Ioptronilla on erittäin hyvä helpdesk-tuki tarvittaessa. Se mitä ihmettelen että tälläkin forumilla puhutaan silloin tällöin mounttien välysongelmista ja muista vastaavista. Tapahtuuko useinkin niin että uusi mountti on ns. maanantaimalli jonka kanssa joutuu kikkailemaan sitä ja tätä että sen saa toimimaan? Huollon ja kunnossapidon toki ymmärrän mutta nehän yleensä astuvat kuvaan vasta tietyn ajan kuluttua käyttöön otosta.

Molemmissa näyttäisi olevan PEC, ja kuten mainittiinkin yllä voisi SynScania vielä senkin suhteen tarvittaessa kouluttaa. Molempiin varmasti hankkisin tulevaisuudessa, jossen heti, sen mainitun erillisen autoguidingin. Ioptronin iEQ45-Pro  mountti on käsittääkseni uudistettu versio iEQ-45.sta (suurin muutos ehkäpä moottorityypin vaihto), ja se on siis huomattavasti uudempi kuin NEQ-6 Pro. Mutta onko näiden vuosien aikana loppujen lopuksi mikään muuttunut, lukuunottamatta softapuolta.

Tavallaan vaikea valinta, koska Ioptron mainostaa laajaa lämpötilaa aina -20 asteeseen asti ja meridian flipin voi korvata stopilla, ainakin nämä kaksi asiaa osuivat silmään ja pidän niitä plussana Ioptronille. Oletan että seuranta on suht samaa luokkaa PEC kanssa, ja kun autoguiding astuu kuvaan niin eikös se enemmänkin ota ohjat käsiinsä joten enemmän se on autoguiding-laitteistosta kiinni? Olen lukenut ulkomaisilta palstoilta ja huomannut että kritiikkiä on saanut iEQ45-Pron tripodi, jonka laatu ei ole joidenkin mielestä vastannut odotettua. No, tripodin saa aina tilattua erikseen tarvittaessa, joten se ei sinänsä taida vaikuttaa itse mountin mekaaniseen toimintaan.

Kommentointi tervetullutta!

-Lave  :afro:
'My God, It's full of stars'

Primary:
8¨Boren & Simon
Atik 460ExM, Astrodon Filters
Skywatcher AZ-EQ6

Travel:
TS Imaging Star 71mm f/4.9 Imaging APO
Nikon D7100
Astrotrac

Softa: Pixinsight, Photoshop, LR

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2284
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #8 : 09-01-2016, 11:17:02 »
Olen ymmärtänyt että Ioptronilla on erittäin hyvä helpdesk-tuki tarvittaessa. Se mitä ihmettelen että tälläkin forumilla puhutaan silloin tällöin mounttien välysongelmista ja muista vastaavista. Tapahtuuko useinkin niin että uusi mountti on ns. maanantaimalli jonka kanssa joutuu kikkailemaan sitä ja tätä että sen saa toimimaan? Huollon ja kunnossapidon toki ymmärrän mutta nehän yleensä astuvat kuvaan vasta tietyn ajan kuluttua käyttöön otosta.

Ainakin Skywatcherin EQ-jalustoilla välysten säätö liittyy eniten lämpötilavaihteluun. Kun jalustan rattaiden välykset on säädetty syksyllä +15C lämpötilassa kuntoon, rattaat saattavat kiristyvät -20C pakkasilla toisiaan vasten niin, että ne eivät enää pääse pyörimään. Jalustassa on montaa eri materiaalia, joilla kullakin on eri lämpölaajenemiskerroin. Rattaissa käytetty rasva on myös hyvä vaihtaa johonkin pakkasta paremmin kestävään. Tehdasrasva saattaa jäykistyä kylmässä. Sekä rasvojen vaihto että välysten säätö ovat onneksi aika helppoja operaatioita.

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1949
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #9 : 09-01-2016, 12:17:30 »
En tietysti kalliimmista malleista tiedä. Mutta taitaa kuulua harrastukseen ainainen säätö. Joko laitteiston tai tietokoneen kanssa varsinkin kun haluaa kuvata. Itselle se on tärkeä osa tätä harrastusta.
Savonia rooftop Observatory.
1 kalusto:
eq-6
Skywatcher esprit 80
ZWO ASI 183
Altair gpcam mono
2 kalusto:
Heq5
TSAPO72 f6
ASI 183
Eagle 3
ASI 120
-Jukka Paavilainen-

Poissa Lave

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 30
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #10 : 09-01-2016, 12:29:28 »
Kiitos kommenteista naavis ja wm-x. Toi on hyvä ja selvä pointti toi lämpötilamuutosten aiheuttamat jutut jota en tullut ajatelleeks mut joka on täysin selvä kun sen mainitsit.

Mä taas mielummin teen mahdollisimman vähän mitään mekaanista säätöä noihin vehkeisiin, mulle tärkeintä on laadukkaiden subframejen otto mahdollisimman sujuvasti ja vähillä säädöillä. Mut sit voin muokata tuntikausia kuvaa uudestaan ja uudestaan alusta lähtien esim. Pixinsightilla. Toki mä tarvittavat säädöt olen valmis tekemään mut kuten todettu, mulle harrastuksen ydin on ainoastaan se kuva.

Tosta tuli mieleen nyt tosta lämpölaajenemisen aiheuttamasta välysten säädöistä et mites sit esim. kun esim. tohon NEQ6.een sais ostaa sellasen hihnavetosetin. Ei tule omalla kohdallani kysymykseenkään et alkaisin sellasta virittelemään takuuajan sisällä mut aloin pohtia et kun niitä kerran on ja niitä myydään ni niitä varmaan ostetaankin, eli onko toi hihnaveto parempi yleisesti ja miten se käyttäytyy täällä Suomen olosuhteissa?


-Lave  :afro:
« Viimeksi muokattu: 09-01-2016, 13:44:43 kirjoittanut Lave »
'My God, It's full of stars'

Primary:
8¨Boren & Simon
Atik 460ExM, Astrodon Filters
Skywatcher AZ-EQ6

Travel:
TS Imaging Star 71mm f/4.9 Imaging APO
Nikon D7100
Astrotrac

Softa: Pixinsight, Photoshop, LR

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1949
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #11 : 09-01-2016, 16:39:14 »
Muistaakseni joku mainitsi että noihin heq-5 eteenpäin ei tuolla hihnavedolla voita paljoakaan. Sinänsä hihnaveto toimii suomen talvessa siinä missä ratasvetoinenkin, ainakin itsellä toiminut. Tosiaan noissa laadukkaimmissa jalustoissa tuo säädön tarve ei niin isoa ole. Mutta esimerkiksi tuolla skywacherilla nuo rasvat pitää ainakin vaihtaa myös laadukkaamissa jalustoissa joka aiheuttaa ylimääräistä säätöä mm. Välysten kanssa. En tiedä mikä on muilla malleilla tilanne rasvojen ja tehdas laadun suhteen.
Savonia rooftop Observatory.
1 kalusto:
eq-6
Skywatcher esprit 80
ZWO ASI 183
Altair gpcam mono
2 kalusto:
Heq5
TSAPO72 f6
ASI 183
Eagle 3
ASI 120
-Jukka Paavilainen-

JuhaPka

 • Vieras
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #12 : 09-01-2016, 17:07:11 »
Kettu-Pekalla myös kiitokset kommentoinnista.

EQ-6 Pro SynScan ja Ioptronin iEQ45-Pro ovat lähinnä nyt ne 2 vaihtoehtoa joita pohdiskelen. Tutustuin tuohon EQMODiin ja koska minulla on mahdollisuus käyttää läppäriä/taulutietokonetta niin sehän olisi oiva tapa kiertää kapula, varisnkin kun sen näyttäisi saavan langattomastikin mounttiin yhdistettyä. Löytyykö Ioptronin laitteita tukevaa vastaavaa ohjelmistoa?

Olen ymmärtänyt että Ioptronilla on erittäin hyvä helpdesk-tuki tarvittaessa. Se mitä ihmettelen että tälläkin forumilla puhutaan silloin tällöin mounttien välysongelmista ja muista vastaavista. Tapahtuuko useinkin niin että uusi mountti on ns. maanantaimalli jonka kanssa joutuu kikkailemaan sitä ja tätä että sen saa toimimaan? Huollon ja kunnossapidon toki ymmärrän mutta nehän yleensä astuvat kuvaan vasta tietyn ajan kuluttua käyttöön otosta.

Molemmissa näyttäisi olevan PEC, ja kuten mainittiinkin yllä voisi SynScania vielä senkin suhteen tarvittaessa kouluttaa. Molempiin varmasti hankkisin tulevaisuudessa, jossen heti, sen mainitun erillisen autoguidingin. Ioptronin iEQ45-Pro  mountti on käsittääkseni uudistettu versio iEQ-45.sta (suurin muutos ehkäpä moottorityypin vaihto), ja se on siis huomattavasti uudempi kuin NEQ-6 Pro. Mutta onko näiden vuosien aikana loppujen lopuksi mikään muuttunut, lukuunottamatta softapuolta.

Kommentointi tervetullutta!

-Lave  :afro:

Voin lämpimästi suositella testien jälkeen IEQ45Prota jalustaksi.
Seuranta toimii erinomaisesti ainakin 750mm asti & , testit vielä tekemettä 1400 ja 2000mm polttovälillä.
PEClle ei taida olla tarvetta, mutt sitäkin pitää vielä kokeilla.

Jalustassa ei juurikaan ole välyksiä , jotka haittaisivat seurantaa ja toimii teflon rasvojen jälkeen
reilussa pakkasessakin ja käsikapulakin pelaa lämmöt päällä jos sitä käyttää.

EQmod ei toimi Ioptronin kanssa ainakaan vielä, mutta Ioptron on ilmeisesti ollut yhteydessä modin tekijöihin,
eli tulevaisuudessa voi olla mahdollista?..
Langattomasti voi ohjata Ioptronin StarWi-fi adapterilla , omassa käytössä ohjaan Team Viewerin kautta.

Asiakaspalvelu on kyllä erinomainen, jos jotain kysyttävää on , niin vastauksen saa nopeasti :) .

Ei tuo kolmijalka nyt huono ole, mutta suosittelisin melkein ostamaan jalustan Ioptronin Pierin kanssa,niin on varmasti
tukevampi rakenne.

alla muutokset mallien välillä , tummenetut IEQ45Pro

Right Ascension worm wheel    216 teeth, M=0.6, aluminum    256 teeth,  M=0.5, aluminum
Declination worm wheel    192 teeth, M=0.6, aluminum    228 teeth, M=0.5, aluminum
RA and DEC worm    Ø15.2 mm, brass    Ø17 mm, brass
RA bearing    Ø80mm     Ø80mm
Gear meshing    Gap Free (Spring Loaded)    Zero backlash

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2284
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #13 : 09-01-2016, 17:18:13 »
Hihnavedon lisääminen EQ6:een ei täysin korjaa välysongelmiin, koska jalustaan jää kuitenkin matoruuvi ja matopyörä, joiden välystä täytyy säätää. Hihnaveto tulee muistaakseni moottorin ja matoruuvin väliin.

Poissa Lave

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 30
Vs: 2K hintaluokan tämän päivän valinta
« Vastaus #14 : 09-01-2016, 18:21:23 »
Kiitokset ja Juhaa tässä on meikäläinen (ja varmasti muutkin ovat kiinnostuneita) odotellut kuin kuuta nousevaa!  :azn:

-Lave  :afro:
'My God, It's full of stars'

Primary:
8¨Boren & Simon
Atik 460ExM, Astrodon Filters
Skywatcher AZ-EQ6

Travel:
TS Imaging Star 71mm f/4.9 Imaging APO
Nikon D7100
Astrotrac

Softa: Pixinsight, Photoshop, LR