Yli miljardin valovuoden aukko

Aloittaja jaava, 25.08.2007, 11:50:14

« edellinen - seuraava »

jaava

Teksti-TV uutisoi löydetyn yli miljardin valovuoden levyisen aukko Orionin tähdistön läheltä. Aukossa ei ole tähtiä/galakseja. Löytäjät ovat ymmällään siitä miten se on syntynyt.

Maailmankaikkeudenhan oletetaan olevan tasa-aineinen suurissa mittakaavoissa. Havaitun maailmankaikkeuden koko on luokkaa 10 miljardia valovuotta ja nyt sitten löydetään aukko joka on kymenesosa siitä.

Mielenkiinnolla odotan hypoteeseja.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Pentti Karvinen

Pentti Karvinen / Rauma

Hippasos

Toivottavasti pikku villen pyörästä ei kumi puhkea. Tai jos puhkeaakin niin varmaan joku löytää purukumia jolla se taas paikataan.   :-X

http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/hypoteesi.html
.

jaava

Kaiketi pysytään aiheessa, jos yritetään ymmärtää mitä käytetyillä termeillä tarkoitetaan.

"Hypoteesi" on nyt sitten selitettävä, jos ymmärsin oikein?

Voitko tarkentaa Hippasos viestiäsi.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Hippasos

Hyvä Jaava ja muut,

"Maailmankaikkeudenhan oletetaan olevan tasa-aineinen suurissa mittakaavoissa."

Viittauksesi tähän oletukseen kaiketi perustuu nykyään yleisesti hyväksyttyyn teoriaan alkuräjähdyksestä. (korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä!).

Teoriani on että kaiketi on aina olemassa tietty määrä teorioita, joilla voidaan sovittaa havaitut asiat tukemaan alkuperäistä teoriaa/havaintoa tietyllä tarkkuudella?  ::)

Mitään faktaahan emme tasa-aineiseen maailmankaikkeuteen johtaneista tapahtumista voine esittää?

Varmasti korjaatte jos olin väärässä!  ;)



.

jaava

*Ummistaa toisen silmän ja katsoo toisellakin kovasti löysästi*  :D

Niin

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

jaava

#6
Tiedä mitä tässä uskois,
miksi blogissaan aiheesta kirjoittava ammattilainen keksis satuilla ja toisaalata on tuota tekstiä, jossa viitataan tutkimusryhmään (University of Minnesota astronomers, Lawrence Rudnick of the University of Minnesota astronomy professor, grad student Shea Brown and associate professor Liliya Williams reported their findings in a paper accepted for publication in the Astrophysical Journal.)

"What we've found is not normal, based on either observational studies or on computer simulations of the large-scale evolution of the Universe," Williams said.

The astronomers drew their conclusion by studying data from the NRAO VLA Sky Survey (NVSS), a project that imaged the entire sky visible to the Very Large Array (VLA) radio telescope, part of the National Science Foundation's National Radio Astronomy Observatory (NRAO). Their study of the NVSS data showed a remarkable drop in the number of galaxies in a region of sky in the constellation Eridanus, southwest of Orion.

Astronomers wondered if the cold Spot was intrinsic to the CMB, and thus indicated some structure in the very early Universe, or whether it could be caused by something more nearby through which the CMB had to pass on its way to Earth. Finding the dearth of galaxies in that region by studying NVSS data resolved that question.

"Although our surprising results need independent confirmation, the slightly lower temperature of the CMB in this region appears to be caused by a huge hole devoid of nearly all matter roughly 6-10 billion light-years from Earth," Rudnick said.

Tarkemmin:
University of Minnesota astronomers find gaping hole in the Universe: Dark energy reveals its power by the dawn's (of the universe) early light
http://www1.umn.edu/umnnews/news_details.php?release=070823_3456&page=NS

Hmmm... Yliopiston artikkelissa ei puhuta missään koosta (vai enkö vain huomannut) sen tarkemmin kuin että aukko on "huge".

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Lidl-Maisteri

LainaaRadioaaltojen vähäisyys jossain suunnassa ei sinänsä ole poikkeuksellista, mutta yhteensattuma tämän suunnan jan mikroaaltojen kylmän alueen kanssa on mielenkiintoinen, koska mikroaallot ja radioaallot ovat peräisin eri lähteistä.

Ymmärtääkseni maapallolta voi havainnoida etäisiä kohteita vain yhdestä suunnasta, ja maalaisjärjen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kohteen etäisyyttä ei voida arvioida(ellei kyseessä ole parallaksi tai puna-/sinisiirtymä). Ihmettelenkin, että kuinka voidaan olettaa tyhjän alueen olevan jossakin tietyssä paikkaa, jos sitä on vain havainnoitu yhdestä suunnasta? Ilmiötähän voi rinnastaa kolmiomittauksessa käytettyyn tekniikkaan.

Mielikuvani mukaan avaruudessa voi olla galaksienvälisessä avaruudessa gravitaatiolinssejä sekä ainetta, jonka läpi eivät radioaallot tai mikroaallot pääse liikkumaan. Tämä suuri tyhjä alue voisi siis olla meitä lähempänä oleva gravitaatiokummajainen tai absorboiva hiukkaspilvi, jonka etäisyyden(läheisyyden) vuoksi meidän suunnasta näyttää se tyhjältä alueelta.

Joku sivistyneempi korjatkoon pohdintoja, jos tulee tarvetta.  :)
Per asspera ad asstra.

Lidl-Maisteri

Kyseenalaistaminen on mukavaa. Eikö ole niin, että aine voi absorboida tietyt aallonpituudet valosta?..täten myös osa sähkömagneettisesta spektristä voi absorboitua sopivarakenteisen aineen kohdatessaan. Eikö linnunradan läheinen vielä havaitsematon galaksi voisi olla juuri tämä syypää imemään sopivat aallonpituudet tuosta punasiirtymän spektristä? Ymmärtääkseni tällainen lähiseuralainen on löydettykin kuluneen vuoden aikana.
Per asspera ad asstra.

Lidl-Maisteri

Kaikella tällä ajan takaa vain asiaa, että voidaanko sulkea pois seuraava vaihtoehto. Mahdollinen vielä tunnistamaton linnunradan seuralainen - kenties pimeästä aineesta koostuva - voisi sopivasti absorboida spektriin mustan "kolon", aiheuttaen väärän havaintotuloksen, joka tulkitaan suureksi materian aukoksi universumissa?

Niin ja kiitos tuosta spektrioppitunnista. Muuten kyllä tuttuja asioita mutta en ainakaan tunnu muistavani mistään lukeneeni tuosta vedyn "kahdesta" spektriviivasta samassa spektrissä. :)
Per asspera ad asstra.

jaava

LainaaMahdollinen vielä tunnistamaton linnunradan seuralainen - kenties pimeästä aineesta koostuva - voisi sopivasti absorboida spektriin mustan "kolon", aiheuttaen väärän havaintotuloksen, joka tulkitaan suureksi materian aukoksi universumissa?

Aika vekkuli olisi jos tuollaisen kolon onnistuisi tekemään. Ei vaikuta minusta oikein realistiselta hypoteesilta.

LainaaMuuten kyllä tuttuja asioita mutta en ainakaan tunnu muistavani mistään lukeneeni tuosta vedyn "kahdesta" spektriviivasta samassa spektrissä.

Tuollaisen http://www.uni.edu/morgans/astro/course/Notes/section3/new13.html tekstin löysin - siellä jossain puhutaan myös noista emissioiden punasiirtymistä itse kaukaisessa kohteessa (kvasarien kohdalla) ja sitten absoptioviivojen punasiirtymistä jotka tulee välillä olevista pilvistä.
On muuten kiinostava teksti muutenkin.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

sommai

Jos juuri tuon aukon keskellä tapahtui tuo "Big Bang" n. 15 miljardia vuotta sitten ja nyt paikalla ollut tyhjiö alkaa "laajeta".