Tähtikiikarin jalustan korkeus

Aloittaja AriR, 08.12.2015, 15:02:35

« edellinen - seuraava »

AriR

Kuinka korkealle kannattaisi tähtikiikarien jalustan nousta? Olen 181 cm pitkä, ja harkitsen15×70 -kiikareita ja jalustaksi joko Cullman Magnesit 532:ta (enimmäiskorkeus 182 cm) tai Fotomate VT-680-222:ta (enimmäiskorkeus 197 cm).

Ideana on siis päästä tähyilemään korkeallekin taivaalle ilman pienintäkään kyykistelyä. Tuo Cullman olisi kevyempi, mutta eihän se ole pituuteni huomioon ottaen mikään marginaalitapaus? Tarkoitan siis tilannetta, jossa 45 asteen korotuksen jälkeen pitää jo notkista polvia.

Millaisia kokemuksia teillä jalustoista on?

VeskuP

Mulla on ihan muutaman kympin kiinalainen kamerajalusta, jota olen käyttänyt kiikarihommissakin. Hankintalistalla olisi myös tuollainen kunnon jalusta. Yleensä kiikarihavaintoja tehdessä röhnötän selkänojallisella pilkkijakkaralla, niin ei tule noiden jalkojen pituuden kanssa ongelmia. Ainakin noissa halpis jalustoissa on vielä se, että ne ei ainakaan ole mitään maailman tukevimpia kun kaikki jatkot on avattuna, niin siksi käytän niitä vain tolleen matalana...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

CSB

Terve, tämä ei ole mainos mutta Tampereen SalamaSelänne on lopettamassa ja on paljon jalusta ja kuulapääitä hyviin edullinen. Ostin sieltä Nikon 300mm 2,8 ja huomasin.

http://luontokuvaus.fi/yhteystiedot/

CSB

mistral

Lainaus käyttäjältä: AriR - 08.12.2015, 15:02:35
Tuo Cullman olisi kevyempi, mutta eihän se ole pituuteni huomioon ottaen mikään marginaalitapaus? Tarkoitan siis tilannetta, jossa 45 asteen korotuksen jälkeen pitää jo notkista polvia.

Se on aika rajoilla. Kun kiikari kallistetaan yli 45 astetta, alkaa okut olemaan kinopään pohjalevyn alapuolella, no ehkä se vielä just menee. Jos käyt jossain kameraliikkeessä katsomassa kuinka kipattu kinopää käyttäytyy, siitä saa hahmotettua paremmin.

AriR

Lainaus käyttäjältä: mistral - 08.12.2015, 23:03:19
Se on aika rajoilla. Kun kiikari kallistetaan yli 45 astetta, alkaa okut olemaan kinopään pohjalevyn alapuolella, no ehkä se vielä just menee. Jos käyt jossain kameraliikkeessä katsomassa kuinka kipattu kinopää käyttäytyy, siitä saa hahmotettua paremmin.

Kiitos, juuri tätä tietoa kaipailin!

Timpe

Katselisin enemmänkin tähän suuntaan: http://www.instructables.com/id/Binocular-parallelogram-mount/
Tee haku sanoilla Binocular+parallelogram+mount ja tutkiskele lopputulosta, jos vaikka rakentelisit 15x70 kiikareille tuollaisen (kaupallisista malleista saa hyviä ideoita rakenteluun). Tällöin jalustan korkeus on toisarvoinen seikka ja lopputulos kiikareilla katselussa on moninverroin parempi kuin kolmijalan kanssa "sählätessä" :wink:
- Timo Inkinen

Mikko_L

Toisessa ketjussa jo kirjoitin mutta heitänpä tähänkin että oma suosikkini on kolmijalkainen taitettava retkijakkara. Clas Ohlsonista jotain 8 euroa.  Sen kanssa pääsee istumaan käytännössä suoraan jalustan alle, jolloin jalustan itsessään ei tarvitse olla erityisen korkea, omasta Manfrotto #055:stä avaan vain 2/3 putkea.  Johonkin 60 asteen korkeuteen asti ok, sen jälkeen alkaa niska vääntyä mutta niin se vääntyisi seistessäkin, jakkaralla voi kuitenkin ottaa vähän takanojaa...
Jos olisi kiinteä paikka tai tykkäisin kannella painavia esineitä niin toki parallelogrammi+aurinkotuoli olisi paras.

-Mikko
36/50/76/127/250mm