CELESTRON CPC 925 GPS XLT JA WEDGE

Aloittaja Markku Forsman, 23.08.2007, 17:59:01

« edellinen - seuraava »

Markku Forsman

Tervehdys!

Viime keväänä ostin Celestron CPC 925 putken ja peruskäyttö tuli silloin opeteltua, kiitos täältä saamistani hyvistä vinkeistä :)

Nyt on wedge tulossa ja pikavinkkejä ko.putken ja wedgen omaavilta toivoisin saavani. Eli kielitaito ei oikein riitä tutkimaan manuaalista mitä asetuksia tulee kapulasta ottaa käyttöön/muutta kun wedge otetaan käyttöön.

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

Kaikille hyviä kuvauskelejä toivotellen, Ankku


-Jarz-

(Laitetaan tämä yksityisviesti tänne yleisesti nähtäville, niin siitä voi olla muillekin hyötyä.)

No niin tässäpä vähän ohjeita   ;D...

Wedgen käytössä on yksi asetus mikä pitää kertoa putkelle (manuaalin sivu 28).

MENU->Tracking->Mode->EQ NORTH

Koska sullakaan ei näy pohjantähteä, niin putki suunnataan suoraan kohti etelää (sivu 20) ja ne kaksi kolmiota (index markers) putken olkapäässä kohdistetaan kärjet toisiaan vasten (sivu 19). Tämän lisäksi jalustan on oltava täysin vaakatasossa. Mulla ainakin wedgessä kiinni oleva pyöreä vesivaaka näytti ihan mitä sattuu, mutta se olikin silminnähden liimattu vinoon.

Vinkki: Merkitse kompassin avulla etelä-pohjoissuunta maahan missä putken jalusta tulee olemaan, mutta ennen kuin tuot jalustan ja kaukoputken paikalle. Tuo kaukoputki jalustoineen häiritsee kompassin toimintaa.

Kun putki on alkuasennossaan, niin seuraavaksi valitaan kohdistustapa.

ALIGNMENT->EQ ALIGNMENT->EQ TWO-STAR ALIGN

Tuota kahden tähden kohdistusta olen yleensä käyttänyt, koska se putken lähtöasento on tavallaan myös yksi "tähti" joka on mukana tuossa kalibroinnissa, mutta voit toki valita jonkin muunkin noista kohdistustavoista.

Jos matka jää selkeästi vajaaksi putken siirtyessä kohti ensimmäistä kohdistustähteä, niin pyöräytä/siirrä jalustaa hiukan länteen päin. Mikäli putki kulki tähden ohi, niin siirrä jalustaa itää kohti. Jos tähti on liian ylhäällä tai alhaalla, niin säädä jalusta vaakatasoon uudestaan tai säädä jotain jalkaa siten, että tuo korkeus on suunnilleen kohdallaan. Nuo tähdethän kyllä lopullisesti kohdistetaan ohjainkapulan nuolinäppäimillä, mutta jos tähti ei näy edes lähelläkään kohdistusputken hiusristikkoa, niin parempi aloittaa kohdistus uudestaan ja säätää jalusta kohdalleen.

Kun olet saanut putken kohdistettua voit opettaa sille PEC-korjauskäyrän seuraavasti:

MENU->UTILITIES->PEC->RECORD

Putki siirtää itseään sen verran, että löytää alkukohdan matoruuvista ja pysähtyy sitten. Etsi seuraavaksi jokin kirkas tähti ja aseta se keskelle okulaaria, mielellään barlowin kera, jotta tähden liikkuminen olisi helposti havaittavissa. Aseta okulaarin hiusristikko (sullahan oli tuollainen) siten, että sen jokin lanka on tähden liikkeen suuntaisesti. Aseta kapulasta guide rate 1:ksi tai 2:ksi, eli tosi hitaaksi. Koeta nyt pitää tähti keskellä ristikkoa muutaman minuutin ajan harjoitusmielessä, jotta totut tuohon hommaan. Muista, että korjaat tähden liikkumisen vain vasen/oikea nuolinäppäimillä. Älä koske korkeuden säätönäppäimiin, eli jos tähti vajoaa tai nousee tuon 8 minuutin aikana, niin et saa korjata sitä takaisin keskelle vaan ainoastaan sivusuunnan korjaukset tehdään. Toisin sanoen R.A.-akselin suuntaiset.

Paina ENTER ja 5 sekunnin kuluttua alkaa korjausliikkeiden tallennus, joka kestää 8 minuuttia. Kun 8 minuuttia on kulunut, niin kaukoputki lopettaa tuon PEC-käyrän tallennuksen ja voit ottaa sen sitten käyttöösi seuraavasti.

MENU->UTILITIES->PEC->PLAYBACK->ON

Tämän jälkeen pitäisi pidemmät valotusajat onnistua varsinkin jos on putkessa polttovälinlyhentäjä kiinni. Parhaimman tuloksen saa sitten seurannanohjauksella. Tuolla kamerasi 300mm objektiivilla pitäisi kyllä PEC-avulla saada täydellisiä kuvia useamman minuutin valotusajoilla, mikäli vaan PEC-korjauskäyrän tallennus meni putkeen  ;).

Tuo PEC-korjaus pitää sitten kytkeä MENUSTA joka kerta päälle erikseen kun putki on ollut sammutettuna.

Toivottavasti näistä ohjeista oli apua.

Terveisin, Jari.
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Markku Forsman

Suurkiitokset taas Jarille!
On tämä taivaalletähyäjien porukka siitä mukavaa että tietoa ja ammattitaitoa ei pihtailla, vaan aloittelijat saa hyviä ohjeita ja neuvoja ongelmiinsa  :)

simeoni

moi!

Kyselisin vain jot minkä hintainen tuo kyseinen putki on???  :)
Kaasumies....

Markku Forsman

#4
Hintaa putkella on tuolla 3.600 euron paikkeilla, lisäksi muut tykötarpeet ja wedge....... Oma "pakettini" on tällähetkellä 4.500 euron paikkeilla ilman kameraa (Canon D20 löytyi jo entuudestaan)