Lentävä Lohikäärme, Sh2-114

Aloittaja J-P, 08.11.2015, 11:37:26

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Uusin kuva Oulusta esittää Sharpless kohdetta numero 114. Tämä on himmeä ja harvoin kuvattu kohde Joutsenen kaasupilvien itäpuolella. Olen tänä syksynä keskittynyt harvoin tai ei lainkaan kuvattuihin kohteisiin Joutsenen tähdistön reunamilla.

Blogissa enemmän kuvia ja tietoja: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/2015/11/sharpless-114-sh2-114-flying-dragon.html

Tämä on hyvin himmeä kohde (20min. raakakuva blogissa) aion jatkaa valotuksia tälle sumulle, vaikka sainkin kaivettua vaivaisen viiden tunnin kokonaisvalotuksesta aika paljon irti.

HST-paletissa



Visuaalisissa väreissä




J-P



jperala

Vaikka näitä ei tule aina kehuttua niin sanottakoon että keep up the good work :) ! loistavia.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Ransu

Upeaa jälkeä, sumu tosiaan näyttää lentävältä lohikäärmeeltä. Kiinnostava on myös tuo pieni planetaarinen Lan 384, tuo pitäisi ihan mielenkiinnosta ottaa tähtäimeen.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

J-P

Hei,

uudelleenprosessoin Sh2-114 kuvan, erityisesti SHT-paletin versio sai uutta potkua. Tein myös vertailun neljä metrisellä NOA-teleskoopilla otetun kuvan kanssa. (NOA = national Optical Astronomy Observatory)
Oli hauska huomata, että nelimetrisen Kitt Peak teleskoopin ja oman kuvani välillä on yllättävän vähän eroa, vaikka instrumenttien ero on huikea.
Blogipostaus tietoineen, http://astroanarchy.blogspot.fi/2016/04/sharpless-114-flying-dragon-nebula.html

Astro Anarchy observatorio 0.28-metriä  vs. Kitt Peak 4-metriä.



Koko kuva-alue





J-P

Timpe

Epäkiitollinen tehtävä yrittää jatkaa ketjua J-P:n hienojen pitkään valotettujen kapeakaista-kuvien jälkeen, mutta piti yrittää saada LRGB-kuva (!) tästä aiheesta kun tätä kohdetta ei ole kuvattu aikoihin. Tämä LRGB-projekti jäi haaveeksi, kun kuutamo ja pilvet kiusasivat lyhyiden selkeän sään jaksojen lomassa. Kuvasin siis 19.10.2017 -> 30.10.2017 -> 1.11.2017 iltaöinä aina sään niin salliessa SH2-114 kohteesta RGB-ruutuja ja sitten kuutamokelillä vielä noiden päälle Ha-kanavaa. Luminanssivalot ajattelin kuvata, kun taivaalle tulisi parempi läpinäkyvyys. Ei sitten tullut tänä syystalvena, kun kohde olisi ollut kuvattavissa pihaltani...  :sad:

Tässä on nyt paremman puutteessa kasattu "tynkäkuva" puolilla niistä valoista, mitä ajattelin tähän himmeään sumukohteeseen käyttäväni (6h 48min). Kuvausputkena tuttu 10" RCT @1340mm ja kamerana QSI 583ws Astrodon HaRGB suotimien kanssa. Kuvankäsittely PixInsightilla, missä harsin kasaan pseudo-luminanssin RGB-kuvista, johon sotkin mukaan Ha-kanavan valot avuksi. Hiukan epätoivoinen projekti kaiken kaikkiaan, kun säät eivät anna edes yrittää viedä tällaista himmeän sumun LRGBHa -kuvaamista loppuun saakka... pöh!



Kuva Taivaanvahdissa täällä: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/68528
Hain verkosta tällaisen 12x10m R, 12x10m G, 13x10m B and 60x10m Ha (total – 16hr 10m) vertailukuvaksi: http://astrodoc.ca/sh2-114-flying-dragon-nebula-colour/
Tuli näemmä hiukan erilainen näkemys tältä suunnalta, ehkä lähempänä tätä kuvaa.
- Timo Inkinen

Murtsi

Erittäin mainio "tynkäkuvaksi"  :cool: Tuossa on sitten pohjalla värit, kun ensi vuonna sitten kuvaat puuttuvan luminanssin  :smiley: Värimaailma on mielestäni onnistunut hyvin ja kun kyse on RGB kuvaamisesta, niin tietenkin näkymät ovat erilaiset kapeakaistakuviin verrattuna, ei tuossa ainakaan hävettävää ole.

VP

Aika hyvä tynkäkuvaksi.. :cool: Värimaailma on mielestäni hyvin onnistunut!

-V

Timpe

Kiitos!  :smiley:
Pitänee ottaa Murtsin vinkistä vaari ja kuvata tähän ensi syksynä lisää luminanssia ja hiukan vielä noita värikanaviakin, niin saan nuo himmeät sumuharsot paremmin esille kuin tässä. Sumua näkyi muuten noissa 10-12min raakakuvissa vain lähinnä Ha- ja R-kanavissa, muut kanavat olivat tässä läpinäkyvyydessä lähinnä pelkkää tähtikenttää. Liitän mukaan yhden 12min luminanssivalotuksen, jonka olin kalibroinut ja ajanut DBE:n PixInsightissa ennen kääntämistä 8-bit JPG:ksi. Kyseessä on siis hyvin himmeä sumu LRGB-avaruudessa.
PS. Vaihdoin muuten tuon näyttökuvan tänään lievästi uusiksi käsiteltyyn, kun kalibroimattomalla näytöllä taustatähtien cyaani sini-vihreys tuli liian voimakkaasti esille (mm. kännykän ruudulla). Ladatkaa sivu selaimen F5:lla, jos tuo jäi kiusaamaan katselua.
- Timo Inkinen

einari

On tosiaan taas haastavan himmeä kohde.
Ja mennäksemme hifistelyyn niin onko nuo tummat donitsit kirkkaampien tähtien ympärillä käsittelyn jälkeen vai onko raakakuvissa jo ?
___
Tapio

Timpe

Varmaan tämänpäiväisen lisäkäpistelyn jälkeen syntyneitä, kun heitin vielä puolikkaan pikselin Minimum -suotimen tuonne kirkkaimpien tähtien ympärille... Aina sinne jää jotain pientä, mitä ei itse huomaa! :huh:  (Tuo ei pomppaa näkyviin omalla ruudulla nytkään, mutta pari kirkasta tähteä kuva-alan alaosasta näkyy osuvan Copyright-vesileiman väliin sopivasti. Turhauttavaa tällainen, joten annan olla tuollaiset...  :grin:)
- Timo Inkinen

Erik Pirtala

Etsin tämän ketjun ja voi pojat mitkä nostalgiat tuli noista J-P:n kuvista. Juuri nuo on niitä eniten mieleen painuneita otoksia, mitä tuli junnuna leuka lattiassa ihmeteltyä.

Tämän kohteen kuvaaminen on ollut jo monena vuonna mielen päällä. Nyt sain viimein aikaiseksi toteuttaa. Keräsin tähän 17,1 tuntia valotusta syyskuun lopulta viime yöhön.

Halusin saada kunnolla H-alfaa ja S-II -kanavaa tavoitteena saada jonkunlainen kultainen lohikäärme. Saturaation kanssa täytyi olla kuitenkin aika maltillinen

Lisäksi tähdet on kuvattu oikeissa väreissään RGB -suotimin.

Yhteensä kuvaan kertyi valotuksia seuraavasti:
H-alfa: 12,1h
S-II: 4h
RGB: 1h



Isompi kuva teknisillä tiedoilla:
astrobin.com/8ibpd1/B/

Jouko_Kettunen