Kuu huomenna

Aloittaja Joksa, 06.11.2015, 10:08:48

« edellinen - seuraava »

Joksa

Juhani Westman on koonnut todella kattavan tietopaketin kuusta " KUU - EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA" sivuilleen http://hemportalen.fi/juhwestm/A%20kuukirja/A-LUVUT.htm

Erityisesti minua kiinnosti huominen, josta hän mainitsi:

"Vanhojen pimennysten ajoituksista selviää, että Maan pyörimisnopeus hidastuu 0,0016 sekuntia vuosisadassa. Maan ja Kuun etäisyyden mittaukset käyttäen Kuuhun jätetyt laser-heijastimet ovat näyttäneet että Kuu todellakin loittonee Maasta 3 +-0,5 cm vuodessa. Kuun radan laajentuminen tulee jatkumaan kunnes Kuu on jarruttanut Maan pyörimisnopeuden samanpituiseksi kuin silloinen kuunkierto, laskujen mukaan noin 40 vuorokaudeksi. Tähän menee useita miljardeja vuosia. Liikesuunta muuttuu sen jälkeen, sillä nyt Auringon vuorovesivaikutus saa aikaan vuorovesien kohouman joka jää "jälkeen" Kuusta, sen aiheuttama lisäkiihdytys on jarruttava ja Kuu alkaa jälleen lähestyä Maata. Lopulta, monien kymmienien miljardin vuoden päästä, Maan vetovoima repii Kuun hajalle - mikäli Maa ja Kuu silloin enää ovat olemassa."

Tarkemmat laskelmat olisi ollut mukava käydä läpi mutta tämän tarkempaa juttua ei netistä löytynyt.

Tuon mukaan kuun radan kulmanopeus itseasiassa hidastuisi, nopeuden kiihtyminen siirtyisi ainoastaan kiertoradan etääntymiseksi. Maan vaihelukitus kuuhun edellytäisi siis hieman enemmän hidastumista kuin nykyiseeen 27.3 vuorokauden kiertonopeuteen. Toisaalta vuorovesi-ilmiö heikkenee suhteessa 1/R^3 kun gravitaatio heikkenee suhteessa 1/R^2, joten vuorovesi-ilmiö heikkenisi kokonaisuudessaan ja auringon osuus siinä alkaisi dominoida melko aikaisin. Myös maan akselin kulma saataisi heittelehtiä huomattavastikin kuun tasapainottavan vaikutuksen vähetessä. Näistä seikoista johtuen arvioin karkeasti että aika maan vaihelukittumiseen voisi hyvinkin mennä yli sen 5 mrd vuoden rajan jolloin aurinko paisuu punaiseksi jätiksi ja tuhoaa molemmat. Eli maan vaihelukitustapahtuma ei näyttäisi mahtuvan maapallon elinkaareen.

Olisiko kellään tietoa miten nuo mainitut laskelmat tarkemmin ottaen on menneet?