Suttu-Sigmalle korvaaja

Aloittaja VP, 07.09.2015, 17:18:10

« edellinen - seuraava »

VP

Eilen tuli aloitettua syksyn tähtikuvauskausi. Viime vuonna kerkesin kiroamaan Sigman 120-300mm f/2.8 APOa monet kerrat, kun ilmeisesti jokin elementti on vinossa. Tuosta kuitenkin vielä pääsi eroon rajaamalla.
Kesän ajan on kyseinen putki saanut lisää osumaa ja kuten kuvasta näkyy jälki on aika surkeaa.

Elikkäs, millainen linssiputki olisi hyvä täyskennojärkkärille? Onko nurkasta nurkkaan hyvät tähdet näillä spekseillä mahdoton ajatus vai loppuuko pelimerkit? Olen ymmärtänyt että linssiputket tuppaa olemaan kilohinnaltaan suolaisia.

-Budjetti n. 600e
-Polttoväli 300-600mm väliltä.
-Ei mahdottoman iso / painava

Linssiputkien termistö on pikkuisen hakusessa, joten vääntäkää rautalangasta...

-V

einari

___
Tapio

pnuu

Blogin perusteella käytössä vissiin Canonin 6D? Jos haluaa hyvät optiikan sekä astro- että mummokuvaukseen, etsi jostakin käytettynä 200/2.8L. Ihan ei näy (Suomesta) lähtevän uutena tuohon 600 euroon.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

lotari

Itsekin on tullut pohdiskeltua paljon eri linssivaihtoehtoja kinokennoiselle. Vaihtoehtoja kyllä on, mutta suurimmaksi rajoitteeksi tulee helposti hinta. Myös seurantaratkaisu vaikuttaa valintoihin (putken paino). Listausta omaa päätä selkeyttääkseni tehdyistä muistiinpanoista:

Kameralinssi vs. Refraktori

Refraktori:
   • Soveltuu lähinnä tähtikuvaukseen
   • Ei liian painava
   • Tarkka
   • Vaatinee lisäkappaleita (flattener, reducer..)
   • Käytännössä ei alta 500e
   • Mahdollisuus suuriinkin polttoväleihin
   • Maksimivalovoima yleensä f/4 - f/8
   • Kinoruudun piirtoympyrä?

Kameralinssi:
   • Monikäyttöinen, soveltuu maanpäälliseen kuvaamiseenkin (AF!)
   • Järkevän painoinen
   • Tarkkuus, riittääkö täydellä aukolla? Aberraatiot?
   • Ei vaadi lisäjuttuja
   • FD-lasit halvempia, EF kalliimpia. Hintahaitari 200 - xxxx€
   • Käytännössä ei suuria (500mm+) polttovälejä
   • Valovoima f/2.8 - f/5.6
   • Piirtoympyrä periaatteessa kinokokoa

Ja muistiinpanoja laajemminkin, linkki OneNote-kansioon refraktorien ja kameralinssien vertailusta speksitasolla (kaikki hintalinkit eivät enää välttämättä toimi):
https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=9283A02789A98173!838&app=OneNote&authkey=!AIJvIJvhsmI5PKY

Käytännössä refraktorivaihtoehdot jäävät varsin vähiin jos haluaa f/5 suurempaa valovoimaa päälle 300mm polttovälillä ja budjetti liikkuu alle tonnissa. Valovoimasta tinkimällä vaihtoehtoja kyllä löytyy, mutta moni kameraoptiikkakin pärjää himmennettynä.

Oletko kuvannut zoomillasi pelkästään täydellä aukolla, paraneeko piirto aukon pari himmennettynä?

Jos edullista kolmesatasta etsii niin Canonin vanhempaa ei-IS 300/4L:ää saanee 300 - 400 euron hintaan ebaysta, mahdollisesti jopa halvemmallakin jos käsitarkennus ei haittaa sillä tuo malli on iän myötä kehittänyt tyyppiviakseen toimimattoman automaattitarkennuksen, josta ei tietenkään tähtikuvauksessa ole suurtakaan haittaa. Jotkut kehuvat linssiä jopa uutta IS-versiota paremmaksi piirron puolesta.

Jos polttovälistä on valmis tinkimään niin Pnuun suosittelema Canonin 200/2.8L lienee parhaita vaihtoehtoja semibudjettiluokassa. Käytettynä pyörii siinä 500 eurosta ylöspäin. Nikonin 180/2.8 on myös varsin suosittu ja saattaa löytyä jopa alta parinsadan.

VP

Kiitti vinkeistä, tosiaan 200mm on auttamattoman lyhyt omaan käyttöön. Joten tuonne 300mm yläpuolelle pitäisi päästä. Vähän katselin tuossa omia otoksia ja 400-500mm taitaisi olla juuri passeli. Sumuja siis pääasiallisesti kuvaan, tuo testikuva jonka laitoin on aukolla 4 jolla olen yleensä kuvannut kuvanlaadun paranemisen vuoksi.

Tuo Einarin linkkaama TS Imaging Star 70mm ED näyttäisi aika soivalle pelille. Jos oikein ymmärsin niin kinojärkkäristä hieman rajaamalla saa täysin korjatun kentän? Katselin astrobinistä tuolla otettuja kuvia ja hyvää jälkeä näyttäisi tekevän.

-V

VP

Semmoinen mötikkä sieltä sitten tipahti tänään, pikaisen parveketestin perusteella piirto on ainakin hyvä. Lievää kromaattista poikkeamaa nurkissa, muttei mitään katastrofaalista. Tähtiä ei vielä ole päässyt kuvaamaan, aika (ja sää) näyttää.