Kauden 2015-2016 visuaalihavainnot

Aloittaja Celest1al Sphere, 30.08.2015, 23:23:22

« edellinen - seuraava »

VeskuP

#135
Lainaus käyttäjältä: avanti - 22.03.2016, 23:20:24
Olisiko tuossa piirustuksessa Pythagoras kraateri?

ML
Kyllähän se juurikin se on, miten ihmeessä tunnistit tuollaisesta räpellyksestä??? :grin:

Lainaus käyttäjältä: Oskari - 22.03.2016, 23:45:10
Jahas, Veskupa olikin piilottanut tänne tuollaisen hienon piirustuksen! :cool: Arvaushommat jätän suosiolla muille.
En tarpeeksi hyvin kun löysitte :shocked: Hyvää harjoitusta jollei muuta, ja Matti tosiaan jollain ilveellä tunnistikin tuon...

Varmaan olettekin huomanneet, mutta siellä vahdissa on muuten Jari Kuulan piirros Gassendista, käykää ihmeessä katsomassa. On hiukan eri tasoa! Tänään(tai eilen) piti yrittää tehdä piirrosta tuosta Hyginuksesta no ei siitä mitään tullut. Vaikka se erottuikin selvästi vaaleana hentona juovana ja kraaterissakin näkyi sävyeroja, ei tuo kuvaamataidon 6 oikein riitä... Tunnin yritin, mutta on niin turkasen vaikea kun ei ole mustaa missään vaan ainoastaan harmaan eri sävyjä. Täytyy varmaan Arin ja kumppaneiden kuvista alkaa ensiksi harjoittelemaan...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Oskari

Se kuutonenhan on vaan numero. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa - väittäisin. :smiley: Jari Kuulan piirrokset on kyllä hienoja, mutta kyllä tuon omasikin Taivaanvahtiin voisi laittaa. :smiley:
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

Celest1al Sphere

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 21.03.2016, 23:33:25
Siis äkkiä vaan pienet hehkutukset kelistä!! Jupiterista näkyi rakenteet pilvivöistä samoin mielestäni näin selvät värierot/pyörteet suuressa punaisessa pilkussa!! Suurennokset 180x ja 360x

Edit: Kun aloitin havannoinnin noin klo 21.10 Kuu ja Jupiter olivat molemmat naapuritalon yläpuolella, ja selvästi oli vaikutusta kuvaan. Jupiterista ei saanut oikeen mitään ensin irti, joten keskityin kuuhun. Käytin aluksi maltillisia suurennoksia 180x ja luoteiskulmasta löytyikin aivan mahtavat maisemat. Lopulta kuu ohitti naapuritalon ja kuva jämähti okulaariin kun valokuva. 2.25x barlow kiinni ja ihailemaan, hetken mielijohteesta ajattelin raapustaa jotain muistiinkin!

Suurennosta tässä 405x ja kuvaamataidon numero 6:

10 pistettä ja papukaijamerkki sille joka arvaa mikä tuo on :grin: (vasen ja oikea ovat peilikuvana)

Piirtelyyn menikin sitten reilut 1,5 h, joten kun alkoi olla sormet tarpeeksi jäässä ajattelin katsastaa Jupiterin. Toisaalta jopa harmitti kun keli oli niin loistava, sormet oli niin kohmeessa etten millään pystyisi tekemään toista piirrosta. Kuu ja Jupiter lähestyi uhkaavasti jo seuraavaa taloa. Joten päätin vaan tyytyä seuraamaan "esitystä". Ja en oikeasti ole uskonut, että noin hyvin voi nähdä yksityskohtia. Onko nyt vaan ollut siis aivan todella mahtava keli! Saapa nähdä mitä kuvausporukka on saanut aikaan, innolla odotan :wink:

Hieno piirroshavainto, ei kannata suotta laittaa kynttilää vakan alle, eli rohkeasti vain havaintoa myös Taivaanvahtiin!

Terveisin,

Juha

avanti

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 23.03.2016, 01:01:08
Kyllähän se juurikin se on, miten ihmeessä tunnistit tuollaisesta räpellyksestä??? :grin:

Minulla on jo kauan ollut tapana katsoa joka ilta (yö) Virtual Moon Atlaksesta mitähän sillä kertaa olisi tarjolla terminaattorissa, tai sen lähellä. Sillä tavalla Pythagoraskin on tullut tutuksi, ja kun otin huomioon että piirroksesi oli peilikuva. Vaikka oudolta se näytti silti, mutta ei siinä kohtaa muutakaan noin huomattavaa kraateria ole. Valon suunta kuussa tekee lähes ihmeitä.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: avanti - 23.03.2016, 23:07:31
Vaikka oudolta se näytti silti, mutta ei siinä kohtaa muutakaan noin huomattavaa kraateria ole. Valon suunta kuussa tekee lähes ihmeitä.

ML

Outous kyllä sopii havaitsijaankin :grin: Seuraavan päivänä ei kraaterista ollut hajuakaan, maisema oli tosiaankin muuttunut aivan erilaiseksi! Täytyy varmaan piirrellä näitä muutama lisää ja sitten miettiä sitä vahtia, vanhaksihan nämä ei mene :wink:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Celest1al Sphere

Moi kaikki!

Vaihteeksi taas pientä visuaalihavaintoraporttia! Eli olimme Porin Karhunvartijoiden aktiiviporukalla havaitsemassa Ulvilan tähtitornilla 27./28.3.2016. Illan aikana tähtikuvaajiemme kohteiksi valikoituivat muun muassa Jupiter, M51, M101 ja Leijonan Tripletti. Itse pääsin havaitsemaan visuaalisesti Ajokoirissa sijaitsevan galaksin NGC 5033, jota kuvaajamme pääsivät myös kameroillaan tallentamaan. Tämä galaksi on lähes sivuttain näkyvä himmeähkö spiraaligalaksi, jolla on kirkas ydin. Kohde näkyi melko hyvin Karhunvartijoiden 11'' Celestronilla.

Yön aikana taivas oli selkeä, eikä Kuukaan häirinnyt varsinkaan alkuyöstä. Lumet ovat ainakin täältä Porin seudulta jo sulaneet, mikä on syvän taivaan havaitsemisen kannalta positiivinen asia, koska taivas on nyt taas tummempi kuin keskitalvella. Alla näette tuon yön aikana tekemäni piirroksen galaksista:



Havaintokertomus tästä galaksista löytyy myös blgistani: https://celest1alsphere.wordpress.com/2016/03/30/observing-27-28-3-2016/

Seuraavan kerran kirjoittelenkin tänne seuraavan Teneriffan reissuni jälkeen, jonne olen lähdössä nyt tämän viikon sunnuntaina!  :azn:

Terveisin,

Juha

jperala

Jupiteria kävin katsomassa kun oli oikeastaan ainoa mitä näkyi, muualla pilviverhot hieman haittana. Hyvin näkyi tänään, 10mm löytyi punainen piste ja tummat kohdat eroittuivat planeetan pinnalta hyvin ottaen huomioon että havaintopaikka talojen keskellä valosaasteessa. Pimeässä olisi ollut varmaan vielä komeampi ilman talojen aiheuttamaa lämpöväreilyä.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

VP

Pitkästä aikaa kuutonta keliä ja seuraavat pimeät yöt taitaakin olla ensi syksynä. Deep Sky kuvausten lopuksi vilkaisin komeetta 252P/LINEAR:ia joka oli juuri noussut horisontista vaalenevalle yötaivaalle. Kovin kummainen höttöpallo se ei ollut mutta onpahan tuokin nähty. :grin:

-V

Pekka Lehtelä

#143
Tämä antaa minulle roppakaupalla uutta intoa ja toivoa piirtämiseen kun minullakin oli kuvaamataidon numero aina 6. Joka ainoa vuosi. :cheesy:

Pekka


Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 21.03.2016, 23:33:25Suurennosta tässä 405x ja kuvaamataidon numero 6:

10 pistettä ja papukaijamerkki sille joka arvaa mikä tuo on :grin: (vasen ja oikea ovat peilikuvana)

jperala

Kannatti käydä ulkona putken kanssa, paras jupiter tänään. Punainen pilkku näkyi hyvin, selkeärajainen punainen pallero ja vyöhykkeet näkyi hyvin. ISS tuli myös nähtyä, viiletti eteläisen taivaan poikki, kirkas kun mikä. Hieno keli, tuulenpuuskia välillä mutta niistä ei ollut juurikaan harmia.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Pappis

Eipä antautuneet Venus, Merkurius tai Kuun sirppikään päivätaivaalta, ei edes monokulaarilla. Vaikutti Auringon hajavalon perusteella ilmakehä olevan aika autereinen.

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 06.04.2016, 19:46:08
Tämä antaa minulle roppakaupalla uutta intoa ja toivoa piirtämiseen kun minullakin oli kuvaamataidon numero aina 6. Joka ainoa vuosi. :cheesy:

Pekka

Kiitos! Tämä on mukava kuulla, jos näillä räpellyksillä saa jotakuta innostettua. Onhan täällä sitten noita hienojakin piirroksia(esim. Juhalla, Villellä...) Kiva olisi nähdä täällä enemmänkin piirroksia!
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

jperala

Kuuta tuli tovin tuijotettua, näkyy varsin hyvin ja terävästi pienellä suurennoksella myös valoisan aikaan. Otin oikein jakkaran alle ja tutkin mare crisiumin ympäristöä josta löytyy yllättävän paljon katseltavaa. Langernus oli varsin hyvin esillä myös. Takapihalta oli mukava katsella auringon vielä lämmittäessä :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Pappis

Tuli bongattua eilen illalla ensin Merkurius ja Kuun sirppi, ja yöllä vielä Saturnus ja Mars. Kaikki ensin paljain silmin, sitten kiikareilla (7*42 mono ja 8*56 stereo). Näky oli mieleenpainuva, ja Saturnus tuli havainnoitua ekaa kertaa.

Järkkärillä ja 200 mm telellä kuvaaminen ilman seurantaa (valotusaika max. 1 s) ei noista oikein mitään kummoista kennolle saanut. Saturnus näyttää sentään ovaalilta "mössöltä" kun huolellisesti tarkensi LiveView-näytön avulla. Samalla laiteyhdistelmällä ja tarkennustavalla olen saanut Jupiterin isot kuut lukuisia kertoja kennolle.

Kokeilin sitten pokkana kuvata kännyllä kiikarien lävitse, ja Merkurius & Kuu näyttivät tältä. Jälki ei ole hääviä kännyn kameralla, mutta kyllä on silti pakko myöntää, että olo on aika tyytyväinen. Jotain tarttui kennolle, minkä vielä jälkikäteenkin tunnistaa.


VP

Laitepäivien jälkeisenä yönä keli suosi ja havaintoja tulikin tehtyä aamuun asti. Kuusi piirroshavaintoakin tein, lähinnä galaksipainotteisesti yksityiskohtien toivossa ja M51 olikin oikein komea. Lyyran rengassumu suorastaan pomppasi silmille ja lähellä olevat pallomaiset piti toki tarkastaa. M13 oli suorastaan upea!

-V