Tuiskula Observatory

Aloittaja VP, 01.08.2015, 01:23:09

« edellinen - seuraava »

Jussi Koponen

Laittan alta menevälle kaapelilla käy vaikkapa viemäriputki (itse siis käytin) Eikä ole kovin kallista.

kapa


Laita nurkkiin kunnon vinotuet(reivat).Lumikuorma katolla voi muuten kaataa rakennuksen.

mistral

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 04.09.2015, 00:44:37
päätin kuitenkin tehdä laudasta nuo seinät koska vaneri osoittautuikin yllättävän hintavaksi.

Varmaan lauta ajaa asiansa, ja jos on kova tuuli niin tuskin se pienistä laudanraoista teettää haittaa. Ja lauta on nätimmän näköinenkin.

VP

Jeps, tältä näyttää tällä hetkellä. Katolla on tullut kiikuttua jokunen tovi, mutta pikkuhiljaa alkaa hahmottua.

-V

VP

No tulihan se talvi Tuiskulaankin. Ei taida hetkeen päästä salmen yli, pitänee odotella jäiden vahvistumista että pääsee taas sorvin ääreen. Onneksi älysin laittaa pressut katon päälle, koska saumakohdat on vielä tiivistämättä.

-V

VP

#20
Projekti etenee pikkuhiljaa, kattoon pitää tehdä pieni tuunaus. Laitoin pyörät suoraan vaneriin vaikka olisi pitänyt ruuvata kehikkoon. Järjen jättiläinen... No, onneksi tuo ei ole hirveän iso vaiva korjata. Kaveriporukalla varmaan nostetaan liukuva osa pois, siihen pyörien alle vaan 2x2" palikka ja se ruuvvilla olemassaolevaan runkoon.
Katto jokatapauksessa jo nousee ylös, olipa pyörät kiinni rungossa tai ei. Vielä on lukitusmekanismi tekemättä että saa jätettyä tuon ylös kuvauksen ajaksi.
Uusi asukkikin tarttui mukaan Hauholta, HEQ5 Synscan GoTo hihnavetomodilla. Vielä kun saisi kopin käyttökuntoon niin pääsisi ihan kuvaamaankin. Tavoiteaika on saada tämä koko projekti valmiiksi tulevana kesänä että pääsen kuvaamaan sitten syksyllä.

Kytkentöjä mietin tuossa jo kesää ajatellen, kertokaapas viisaammat miltä kuulostaisi tällainen:

Aggregaatista virrat saunalle (lämpeää nopeasti niin ei ole PC niin kovassa rääkissä), akkulaturilla auton akku lataukseen, akkuun invertteri takaisin "verkkovirraksi", piuha saunasta koppiin, haaroitus ja muunto takaisin 12 voltille sopivassa kytkentärasiassa ja siitä sitten virta sekä USB jalustalle / kameralle yms hilppeille.

Saisihan tuon agregaatista suoraan muunnettua 12 voltille, mutta ajattelin että olisi hyvä olla akku välissä. Silloin ei tarvitisi välttämättä pyörittää agregaattia ja jos jostain syystä agregaatti sammuu niin olisi puskurivyöhyke jolla saisi vielä jatkettua kuvauksia ja ajettua kuvauskaluston takaisin parkkiin huoletta.

Mitä mieltä?

EDIT 12.2.2016
Tänään sain kattorakenteen vakaaksi, mukana nikkaroimassa pari muutakin (kiitos JVO ja Tero P).

-V

VP

Kytkentöihin näemmä ei kukaan osaa sanoa juuta tahi jaata. No kokeilemallahan se selviää, jos savu nousee niin ei toiminut. :wink:

Tuon 200mm f/6 Newtonin mukana tuli aikoinaan oikein jykevä terästolppa:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=13832.msg128559#msg128559

Ikään suhteutettuna vanha ja ruosteinen, manuaalinen EQ pää lähti irti vaivatta. Tolppaan pitää vielä hitsata teräksinen 300x300x10mm palikka johon saan sitten kiinni tuon HEQ5 jalustan keskiosan. Kulmaraudat kerkesin tuohon jo viritellä, tulee kiinni kuudella 10mm pultilla. Pieni overkill ehkä, mutta onpahan tukeva.

Itse tolppa pääsee laihdutuskuurille piakkoin, neliö varmaankin muuttuu kolmioksi että tolpan saaminen suoraksi ei tuota ongelmia kuten tuo neliön muotoinen alaosa nyt tekee. Kolmion mallinen pohja on tarkoitus levätä paksujen pulttien päällä (valetaan betoniin) jotka tulevat tolpan pohjan kärjistä läpi. Mutteri väliin ja silloin voin tarvittaessa kompensoida epäsuoruuksia niin itse tolpan pohjasta muttereilla ja tolpan päästä prikoilla yms. En usko että routimisen suhteen on juuri ongelmia sillä tolpan alustana on vanha betonigrilli joka on routimisensa routinut melko pitkälti.

Kävin tänään myös kopin sisäpuolella tarkistamassa mahdollisia kosteusvaurioita. Yllätyksekseni niitä oli hyvin vähän, pientä kondensiota tasakaton puolella mutta kuitenkin villat seinissä olivat kuivia. Aukeavan katon puolella on vielä muutama sauma jotka odottavat korjaajaansa keväällä. Myöskin räystäs pitää asentaa liukukaton toisen kiskon ylle, muuten lorottelee sisälle vettä kiskoa pitkin.

-V

Javs86

Itse vain lataan akun käytön jälkeen erikseen akkulaturilla... Voisikohan aurinkopaneeleista olla hyötyä. Motonetistäkin on saanut halvalla järjestelmiä... Mutta aggregaatti taitaa olla varmempi virtalähde. Tosin melko hintavakin...
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

VP

Käyttökustannukset tietysti hieman nousee, agregaatista tulee joka tapauksessa poweria mökkiin joten sinäänsä siitä on helppo vetää virtaa myös saunalle ja sen kautta havaintosuojaan.

Akkuja ei hirveästi huvittaisi raahata ees taas, muutama 200 amppeeritunnin akku löytyy kyllä. Sen luulisi kestävän hieman pakkastakin ilman että virta loppuu.

-V

Kaizu

Minulla on veneessä 6W:n kenno ylläpitämässä akun varausta (ettei pilssipumppu tyhjennä sitä).
Kirkkaassa kesä auringossa kenno tuottaa 12V x 500 mA. Pilven mennessä auringon eteen tuotto
on 12V x 50mA eli 10%. Puhti ei talviaikana riitä oikein mihinkään.
Akun varaustila putoaa niin että -20 asteessa täydestä varauksesta on käytettävissä n.20%. Kylmä akku ottaa latausta vastaan suurin piirtein samassa suhteessa verrattuna lämpöiseen akkuun. Tämän takia autoista tulee talvisin mäkiautoja.
Suomen talvessa aurinkokenno - akkusysteemi pitää reilusti ylimitoittaa, etelä-suomessa n.1000 kertaisesti ja Inarissa kerroin kasvaa äärettömiin.

Kaizu
Kai Forssen

VP

Aurinkokennot ei oikein talvikautena toimi, vaikka eteläranta onkin.
Mitenkähän suuri virtahävikki tulisi n. 15m piuhoilla tuommoiseen akkuun, varmaan vielä jaksaa GoToa huristella ongelmitta?

Tolppa edistyy myöskin. Ajattelin etten kuitenkaan aio leikata pohjaa kolmioksi sillä mutterit ja jalustan pään säätö pitäisi kyllä riittää vaateriin saamiseksi. Ainahan tuon voi pätkäistä jos ei onnistukkaan.
Paksua teräslevyä ei meinannut löytää mistään, pieni metallipaja Kuopion pohjoispuolella kuitenkin suostui tekemään pohjalevyn pikkurahalla. Yksi reijistä vain on porattu 2mm sivuun ja M10 pultti ei sopinutkaan paikoilleen, M8 menee joten olkoon noin.

-V

mistral

Tuleeko tolpan yläpäähän sellainen aukko että pääsee kädellä kiertämään keskipulttia? Eikö tuo paksu levy tule hitsattua kiinni tolppaan?

VP

Lainaus käyttäjältä: mistral - 23.02.2016, 22:07:00
Tuleeko tolpan yläpäähän sellainen aukko että pääsee kädellä kiertämään keskipulttia? Eikö tuo paksu levy tule hitsattua kiinni tolppaan?

Toki, tolpassa on jo valmiina lovi josta pääsee käsiksi keskipulttiin.

VP

Maalia päälle, hyvähän siitä tuli. Pieni vinkki saman tökötin kanssa läträäville: Vaikka maali tuntuu kuivalta se tekee kivat norot jos esineen kääntää. Tässä tapauksessa maalia sai myös tolpan pohja. Levyosat sitten sai valumia hissukseen. Pahimmat kuitenkin lähti varovasti painelemalla.

No, pimeässähän sitä käytetään... :rolleyes:

-V

VP

Vinssi pääsi tänään paikalleen ja katon saa vihdoin auki ilman punnertamista. Muuten toimii hyvin, mutta takaisin laskiessa jokin hieman hirttää kiinni. Pienellä tuuppauksella kuitenkin selvitään.

Lisäksi tuli tiivisteltyä saumakohtia vanereissa. Tuntuu pysyvän melko kuivana, mutta varmuuden vuoksi varmaan pistän vielä huopaa tuohon vanerin päälle. Sittenpä pääseekin sisätilojen kimppuun.

-V