Kirjoittaja Aihe: outoja filttereitä, auttakaa!  (Luettu 2646 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa joni

  • Tulipallotyöryhmä
  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 230
outoja filttereitä, auttakaa!
« : 11-08-2007, 16:17:21 »
Löysin laatikkoni pohjalta 2 vanhaa filtteriä jotka olen aikoinani saanut turun yliopiston joltain labralta, tulivat optiikka romun mukana. noh, jokatapauksessa olisi mukava tietää miten noita arvoja luetaan ja olisiko noista mitään iloa esim.tähtikuvauksessa. minulla ei ole aavistustakaan missä näitä on käytetty, ilmeisesti kuitenkin mikroskoopin läpi kuvaamiseen, kait.

eli tietoja: Merkki on pakettien mukaan Balzers F.Liechtenstein ja ensimmäinen filtteri on filtraflex typ BM1, numeerisia tietoja tässä on 594nm ja 12nm nr.172-2775-5, tämän läpi kun katsoo niin kaikki on lilaa ja punaista. onko tämä joku UV-filtteri, vaiko toivomani H-alpha filtteri?? eikös nuo luvut kuitenkin kerro että jotain tiettyä taajuutta hyvin kapealla alalla tarkastellaan?

 toinen filtteri on Baltzers B-40  543  8, tämän läpi kaikki näyttää vihertävälle. käsin on kaiverrettu nurkkaan 172-2354-2

kolmas on nimetön mutta sama valmistaja, löytyy vain numerosarja 172-2775-5, eli sama kuin tuossa ensimmäisessä.

mukana on zeissin teline johon filtteri tulee ja sitä voi siinä kallistaa asteikon mukaan. kun filtteriä kallistaa niin sen väri muuttuu.

onko teillä mitään käsitystä näistä? eipä muuten kiinnosta kuin jos kävisivät kuvaukseen.

Poissa hm

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 351
Vs: outoja filttereitä, auttakaa!
« Vastaus #1 : 11-08-2007, 20:00:14 »
Balzers on edelleenkin toimiva yritys, joka on merkittävästi kehittänyt optisten pinnoitteiden valmistusta. H-alpha filtteri on erittäin tumman punainen, joten sellaista ei näiden joukossa ole. Näkemättä on suodattimien käyttötarkoitusta vaikea arvioida, kyseessä saattaa olla esim. joku fluoresenssimikroskopian sovellus. Suodattimet ovat ohutkalvotekniikalla valmistettuja, minkä osoittaa värin muutos kallistettaessa, jolloin läpäisy siirtyy lyhyemmille aallonpituuksille.

Suodattimien läpäisykäyrät voi mitata spektrofotometrillä, mutta asia tuskin on vaivan arvoinen.

Astroharrastuksessa tuota vihreää voisi ehkä käyttää auringon katsomisessa sopivan aurinkosuodattimen kera. Muuta järkevää käyttöä tuskin löytyy.

Hannu Määttänen