Higgsin mekanismi

Aloittaja mistral, 22.03.2015, 00:30:57

« edellinen - seuraava »

mistral

Löysin netistä mielenkiintoisen artikkelin Higgsin mekanismista:

https://universio.wordpress.com/category/higgsin-hiukkanen/

Ensimmäisen kerran kun jotain konkreettista jäi käteen tästä aiheesta.

Lainaus jutusta (loppupuolelta):
__________________________________________________
Kaikki hiukkaset kulkevat siis valonnopeudella, joka hiukkasesta riippuen jakautuu avaruus- ja siirappiulottuvuuksien kesken. Esimerkiksi fotonit eivät kulje lainkaan siirappiulottuvuudessa, ja niinpä ne sinkoilevat avaruusulottuvuuksia pitkin valonnopeudella. Sitä vastoin W- ja Z-hiukkaset kulkevat osittain siirappiulottuvuudessa ja niinpä niiden nopeus avaruusulottuvuuksissa on valonnopeutta pienempi. Tämä taas näyttää meille siltä, että hiukkasella on massaa. Siirappiulottuvuus ikään kuin "hidastaa" hiukkasta ja antaa sille samalla massan. Ilman siirappiulottuvuutta kaikki hiukkaset liikkuisivat valonnopeudella paikasta toiseen olematta koskaan levossa. Aaltokuvauksessa tämä tarkoittaa sitä, että massiivisten hiukkasten kytkös Higgsin kentän kanssa näyttäytyy niiden pitkittäisinä aaltoina. Hiukkaset siis hieman "lainaavat" Higgsin kenttää ja naamioivat sen pitkittäisiksi aalloiksi.
_____________________________________________________

Olisi erikoista jos osoittautuisi että siirappiulottuvuus on fakta.

mistral

Eusa, sorry etten tunne termejäsi enkä muutenkaan teoreettista fysiikkaa joten vaikea sanoa mitään  :azn:

Mutta noin tähtitieteen harrastajana olisi kiva edes päästä jyvälle Higgsin jutuista eli mistä massa tulee tiettyihin alkeishiukkasiin. Arjessa tavattava materia sisältää vain n. 1% "Higgs-massaa" ja loput on e=mc^2 massaa. Jos  ymmärsin mitä Karri Koljonen (Universiossa) yritti sanoa, oli että on symmetria valon nopeuden ja massallisen alkeishiukkasen välillä. Ja että ikään kuin erotus minkä massallisen hiukkasen nopeus uupuu valon nopeudesta, menee "siirappiulottuvuudessa". Eli kun hiukkasen nopeus ynnätään siirappiulottuvuuden nopeudella, olisi summana aina valon nopeus.

Ja sekin mietityttää, onko nyt löydetty Higgsin bosoni varmasti se, minkä sen oletetaan olevan vai onko se kenties vasta nyt suuremmalla LHC:n energialla löydettävissä, tämä vain detaljina Universion jutusta.