Okulaareja?

Aloittaja VP, 31.01.2015, 19:44:34

« edellinen - seuraava »

VP

No nyt kun on putki hommattu niin seuraavana on tietysti okulaarejen hommaaminen. Tarkennin tuossa vehkeessä (200/1200mm Newton) ei ole standardikokoa. N. 4cm jossa on adapteri 1.25 tuumaiselle ja tuota kokoa nyt ajattelin käyttää.

Ajattelin alkuun ostaa kaksi, vaikka jotakin planeettakäyttöön ja sitten laajempaa yleisokulaaria. Mitä suosittelette? Tietysti rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta jossain max. 100e / okulaari liikutaan jos vain suinkin mahdollista.

-V

mistral

Tarkennin ei ole 2"/1,25" vaan n.40mm/1,25". Sitten voi unohtaa 2" okut.

Yksi laajakenttäinen oku olisi Explore Scientific 24mm/68 ast, tosin se maksaa 159e. Hyperion 24mm on samoilla arvoilla mutta itselläni on se eikä se ole hyvä kuin keskialueella.

Planeettoja varten voisi yllämainitun kaveriksi hankkia esim Antaresin 3x barlowin (69e), silloin polttoväli putoaisi 8 milliin.

Näistä ei ole kokemusta, tulipahan vaan mieleen.

edit
Baaderin Plössl 32mm/52 ast olisi halpa, 49e


Timpe

Okulaarilaskin saattaisi auttaa: (vaihteeksi joku muu kuin Televuen laskuri ;)
http://www.12dstring.me.uk/fovcalc.php
Tuolla hintaa löytyy laajakulmaokujakin kohtuullisin ominaisuuksin eli katso yleisokulaari täältä:
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en/cat/c70_Weitwinkelokulare-----1-25-inch.html
Planeettaokulaariksi riittää kapeakulmaisempikin, mutta laadukas sellainen:
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en/cat/c6_Okulare-----1-25--bis-55-.html

Planeettakäyttöön jokin noin 180...240x suurennuksen antava malli (laske itse tuohon tarvittavat millit) ja laajemmaksi okulaariksi sellainen, jolla tulee noin 4...5mm lähtöpupilli.
Lasketaan hiukan tuota laajakulmaisempaa yleisokulaaria:
200mm / 5mm = 40x suurennus antaa tuon 5mm lähtöpupillin ja 200mm / 4mm = 50x suurennus vastaavasti pienemmän 4mm lähtöpupillin. Valitse siis jokin 24...30mm polttovälialueelta löytyvä laajakulmaokulaari (okulaarin polttoväli lasketaan näin: 1200mm / 50x = 24mm tai 1200mm / 40x = 30mm).

Perustelut: planeettaokulaariksi pitäisi oikeastaan olla pari hyvää okulaaria mittaamaan ulos kulloinkin vallitseva seeing. Keskivertoseing Suomessa sallii 150...250x suurennukset, joilla planeetan kuva on siedettävän terävä visuaalikäytössä. Toinen okulaari jonnekin 160x...180x tienoille ja toinen 220x...240x tienoille. Katselumukavuuden kannalta silmäetäisyys okulaarista (eye relief) olisi hyvä olla yli 8 mm näissä planeettaokulaareissa, niin okulaarisi pysyisi paremmin huurteettomana havaintojen aikana (mutta aina tähän ei päästä tuossa hintaluokassa).

Kaupunkilähiön havaintopaikat sallivat yleensä silmän pupillin laajenemisen sinne 5mm tienoille valosaasteen takia, joten ei kannata ostaa okulaaria, joka antaisi suuremman lähtöpupillin kuin tuo 5mm. Laajakulmainen 65...75 asteen näkökulma antaa maukkaammat näkymät taivaalle kuin perus-plösslin noin 50 asteen näkökulma ja ehdotettu 40...50x suurennus tuo kohteet paremmin esille taustataivaasta kuin pienemmän suurennuksen käyttö.
- Timo Inkinen

VP

Olipas ytimekäs ja kattava tietopaketti! Kiitos ja kumarrus!

Katselin vähän ihan kotimaan tarjontaa ja VillenKellosta löytyi Celestronin X-Cel 8mm ja 25mm. Onko näistä jolla kulla kokemuksia? Kauppa ainakin kehuu kuplille.
Kaverillani on 8mm versio ja sitä pitää testata jahka säät sallii joten eritoten 25mm mallin kokemukset kiinnostavat.

-V

mistral

Ei ole kokemusta. Villen mallit näyttäisi olevan vanhaa X-Cel'iä (Taiwan?). Uudemmat on X-Cel LX'ää (Kiina). Kyllä saattavat olla hyviäkin.

ellu

Ei ole kokemuksia noista okulaareista. Itse käytän mieluummin zoomi-okulaaria. Mutta pieni varoituksen sana tuosta VillenKellosta, että kannattaa varauksella tilata jos meinaat sieltä. Toimitus voi venyä useaan kuukauteen tai sitten tavara ei tule koskaan.
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

VP

Katselin tuossa vielä tarkennuslaitetta tarkemmin ja näyttää olevan M42 kierteillä kun vertaa M42 - EOS adapteriin niin on kyllä identtinen. Tuosta VillenKellosta en uskalla kyllä tilata kun lukee kokemuksia netistä joten varmaan Teleskop-Express tai sitten käytettynä täältä.

Laitoin muuten ostoilmoituksen tuonne basaarin puolelle, eli sinne vaan ne joilla pyörii nurkissä ylimääräisiä okulaareja. :wink:

-V

Saloja

Hyperion Zoom 8-24mm + Hyperion Barlow 2,25x paketti = ~250 €.

Omalla 20-senttiselläni suurennokset 50 (50') - 343 (9'), eikä kyllä ole oston jälkeen paljon muita okulaareja tullut käytettyä.

Timpe

En itse omista tuollaista Baaderin zoomia, mutta vastaavan Leica zoomin omistaneena kysyn onko Baaderissakin näkökenttä kapeimmillaan juuri pisimmällä polttovälillä (24mm)? Tällöin tulee vaikutelma putkeen katsomisesta kun katsot kohdetta pienimmällä suurennuksella, eikä kohde näytä yhtä vaikuttavalta kuin vastaavalla kiinteällä 24mm laajakulmaokulaarilla. Kunnollisen laajakulmaokulaarin näkymä peittoaa siis mennen tullen zoomin vastaavan polttovälin näkymän laajakulmapäässä jos näin on. (Baader-zoomin näkökentäksi ilmoitetaan TS:n sivuilla 50° - 68°, mutten tiedä kummin perin tuo "field of view" lukema menee eli onko kapein kulma juuri pisimmällä polttovälillä, jolloin se vastaisi tavallista 24mm Plössl okulaaria :huh:)
Zoomin etuna on monipuolisuus (monta polttoväliä samassa paketissa) ja helppokäyttöisyys (ei vaihtotarvetta), mutta muissa seikoissa zoomi häviää suorassa vertailussa vastaavan polttovälin kiinteäpolttovälisille okulaareille. Jokainen miettii siis omalla kohdallaan onko tämä ero ratkaiseva kääntämään vaa'an jomman kumman okulaarityypin puoleen.

Täällä on arvio tuosta Baader-zoomista: http://www.weasner.com/co/Reviews/2014/Baader_Zoom_Eyepiece/index.html
Keskustelua samasta: http://stargazerslounge.com/topic/125967-baader-hyperion-zoom-8-24mm-mark-iii/
I owned the Mk II Hyperion zoom for a while - I don't know if the Mk III differs from the Mk II optically but I found the Mk II a very good zoom but not quite as nice as the fixed focal length Hyperions (I had a set of the latter on loan for review at the time). From what I've read it seems that the X-Cel LX's are a step up from the Hyperions in performance terms.
The zoom is not a bad eyepiece at all - very good in fact, but in my view, there is a very small trade off to be made between optical performance and convenience.
PS: One of the scopes I used the above eyepieces in was my 10" F/4.8 newtonian. Edge performance seemed about the same between the zoom and the fixed focal length Hyperions, that last 15% or so of the field showed some distortions in stars.


Tuossa lopussa tuli tärkeä pointti eli mitä valovoimaisempi putki on kyseessä, sitä paremmat/kalliimmat okulaarit vaaditaan hyvään kuvalaatuun. Putkesi F6 on tässä mielessä sallivampi okulaareille kuin esim. F5 valovoimaisuus.

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 31.01.2015, 22:57:19
...löytyi Celestronin X-Cel 8mm ja 25mm. Onko näistä jolla kulla kokemuksia?

Celestron X-Cel okulaarien käyttäjäarvioita löytyy vaikka täältä: http://www.chuckhawks.com/celestron_x-cel_eyepieces.htm
tai http://www.cloudynights.com/topic/465314-celestron-x-cel-lx-eyepieces/
- Timo Inkinen

Tane

 Zoomilla näkökenttä on kapein pisimmällä polttovälillä, 50 astetta ja lyhimmällä 68. Tuon kokemuksen jälkeen olen laajoille kohteille käyttänytkin mieluummin okulaarina kahdentuuman ja 80:n asteen laajakulmaa polttovälillä vaikkapa 30mm. F/4 putkella on tietysti komaa reunoilla, mutta f/6:lla ei niin paljon ja komakorjain on sitä varten.
Planeetoille taas soveltuvat kapeakenttäiset n.50 asteiset orthoskooppiset 4-12mm. 5- 6mm on hyvä F 1200mm  putkelle.
Jos näkökentän kapeneminen ei ketä kiusaa niin zoom korvaa kylläkin muuten isohkon okulaarisalkun...
Celestron C14,

VP

Kiitti noista linkeistä X-Cel sarjan okulaareihin! Taidan ostaa noista 25mm ja 6mm okulaarit näin alkuun ellei nyt sitä ennen löydy käytettynä jotain muuta parempaa. 2x Barlowin ostin tänään tämän foorumin jäseneltä (kiitokset hänelle, hyvä vehje parveketestauksen perusteella!). :)

-V