Kirjoittaja Aihe: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia  (Luettu 10702 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa T3d

  • Meteoroidi
  • *
  • Viestejä: 7
Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
« Vastaus #15 : 27-01-2019, 22:10:29 »
Päivitetäänpä tilannetta tänne.
Ennen kysymystä joka olisi, niin liitteenä on kuva joka otettu tämän tarinan linssikaukoputkella, kamerana Sony A6000. Kamera oli liitettynä 1.25" oculaari pesään sellaisella T2 sovittimella, mihin oli kierretty sellainen putken pätkä mikä kävi oculaarin tilalle. Niin kun se tarkennin on sellainen halpa kiinalainen, niin ei siinä mitään T2 kierteitä ole.

Vielä vähän alustusta ennen varsinaista kysymystä. Tämän tarinan tuohon vanhaan eq jalustaan, on nyt tarkoituksena rakentaa sellainen kevyt seuranta, mikä hoitaisi tuon tunti akselin pyörittämisen kuvaamista ajatellen. Puolet osista on vielä jossain maailmalla. Mutta tarkoituksena on arduino piiri, askelmoottori, hihnaveto...

Viimein sitten siihen varsinaiseen kysymykseen. Koska tuo linssiputki on aikamoisen ns. pimeä. Ainakin jos puhutaan muusta kuin kirkkaasta kuusta. Niin tässä tarinassa on vilahtanut myös peiliputken peili. Tuossa äsken vaimon hienolla avustuksella saatiin toteutettua seuraava toimenpide.
Kaadettiin tuosta jalkalamppu kyljelleen lattialle ja viritettiin siitä mitta siihen pitkin pituuttaan lattialle. Vaimo piti paperia pystyssä siinä lampun vieressä ja minä peilailin peilillä siihen paperiin.
Ja kas kummaa siihen ilmestyi hetken päästä terävä lampun kuvajainen. Siitä saatiin mittaan lukema X, jonka jaoin sitten kahdella. Tulokseksi hieman summittaisen mittauksen saatiin lukemaksi 138,75 cm.

Nyt sitten pyytäisin ajatuksia, että jos tarinan alussa olin mitannut peilin halkaisijaksi silmämääräisesti 14.8 cm ja polttoväli olisi 138,75 cm. Niin millainen peiliputki tuosta tulisi?

Peilin kunnosta vielä sen verran, että villi veikkaukseni on, että onko se edes koskaan ollut kiinni missään putkessa. Optisesta laadustahan en tiedä, mutta ainakin vaikuttaa siltä, että jälkikäteen syntyneitä vammoja ei olisi.

Jos tuo joskus päätyisi rakentelun alle, niin siihen tulisi sitten vähän parempi tarkennin, mihin saisi suoraan tuon T2 sovittimen kameraa varten kiinni. Putki olisi ajatuksena tehdä niin, että tuota samaa jalustaa voisi käyttää.

Sitten visioinut tuossa sellaista ajatusta, että voisiko kameraa käyttää apuna vaikka andromeda löytämiseen. Että jos kamera asettaisi oikein siihen putken päälle ja ottaisi kuvan johon saisi andromeda. Sitten säätäisi jalustan niin että adromeda osuisi keskelle kuvaa. Sitten vielä vaikka vaihtaisi kameraan vähän pitemmän putken ja hakisi uudestaan andromeda keskelle ruutua. Sen jälkeen sujauttaisi kamera nopeasti putken suulle, niin voisiko sen andromedan löytäminen olla helpompaa, kuin lähteä suoraan putkella tiiraileen missä kohdin se olisi?
Yllättäen kuun löytäminen ei tuottanut suurempaa tuskaa, mutta esim andromedan löytämisessä voi olla ensikertalaiselle vähän jo haastetta. Mitä tosin en ole vielä edes yrittänytkään.
Vahingossa tosin onnistuin vilauksen jostain sateliitista näkemään. Kun sellainen valopiste sujati parissa sekunnissa siitä näkökentän poikki. :D
Tulipas tähän taas tätä turinaa... t. Tero

Poissa GaryP

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1678
Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
« Vastaus #16 : 28-01-2019, 07:27:35 »
Se on hauskaa puuhaa kun pääsee alkuinnostuksesa kunnolla vauhtiin ja testaa kaiken maan ja taivaan väliltä, vähitellen palaset loksahtavat kohdilleen jonkinsorttinen ymmärrys takana piilevästä peruslaskennostakin alkaa hahmottumaan.

Se peilin ja lampun kanssa tehty polttovälitesti ei pidä ihan paikkansa koska kohde oli niin lähellä, mutta ajatuksena ihan oikea. Mitä kauempana on kohteesi, sen lähemmäksi paperia peilisi siirtyisi. Minulla meni vähän ohi tuo mitta X jonka jaoit kahdella, oliko X matka peilin ja paperin välissä? Tarkemman testin saat kun laitat ikkunan puitteeseen sisäpuolelle sen kohdepaperin (kameran kennon?) ja heijastat peilin avulla ulkoa jonkin kirkkaan kohteen vaikkapa päivän valossa siihen paperiin. Sitten vaimolle mittanauhan toinen pää ja voit lukea aika suoraan sen polttovälin.

Jatka puuhia ja nauti. Seurantalaitteen tekeminen vaikkapa 200mm polttovälin linsseille on vielä helppoa, ja mainitsemallasi arduinolla tai yhteensopivalle saat ihmeitä aikaan. Googleta, tai mene instructables.com sivustolle ja laita sieltä sopiva hakusana, runsauden pula iskee nopeasti ja muutama ilta vierähtää kun kädet innosta täristen valitset minkä rakennat.
:)

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...