Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Yleistä kaukoputkista => Aiheen aloitti: T3d - 23-11-2014, 21:02:54

Otsikko: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 23-11-2014, 21:02:54
Tervehdys kaikille!
Ensin pohjustusta - lapsena olisi kiinnostanut kaukoputket. Mutta sillon ei ollut mahdollisuuksia.
Nyt muistin papan näyttäneen joskus eläessään kaukoputken osia. Niitä tässä on nyt muutama ilta etsitty seuraavin tuloksin.
Osia löytyikin kahteen kaukoputkeen. Vähänkö olin aluksi ymmälläni.
Niiden täytyy olla vähintäänkin 30v. vanhoja ellei ylikin.

Kysymykseni teille olisikin nyt, että onko niitä mahdollista saada käyttökuntoisiksi, kun niihin en ole onnistunut löytämään kaikkia tarvittavia osia?
Ensimmäinen olisi käsittääkseni linssiputki. Siihen löytyy seuraavat osat: jalusta, putki joka 89.4cm pitkä sisähalkaisia noin 8cm, linssi jossa himmeä kaiverrus 70/1000 48 51.
Toinen olisi peilimallia. Siihen löytyy peili halkaisia 14.8cm paksuus 2.7cm ja pikkupeili soikea 4cm/5.5cm ja 1cm paksu ja muoto kuin pisan torni.
Sitten niitten joukossa oli sekalaista tavaraa, joista jokin voi olla kuuluva ylläoleviinkin, mutta joukossa varmaan on mikroskoopin ja kameran osiakin.

Tarkennuslaitteita en ole onnistunut löytämään, vähänkö harmittaa... Ensin kiinnostaisi saada kuntoon tuo linssiputki. Siitä voisi olla helpoin päästä alkuun. Olen aikalailla pihalla näistä asioista, että kaikenlainen tieto olisi tervetullutta.
Onko järkeä yrittää saada noita kuntoon? Esim mistä voisi saada puuttuvia osia? Mistä tiedän minkälaiset osat noihin kävisi? Mitä kaupasta saatavaa laitetta nuo voisi vastata? Mitä noilla olisi mahdollista nähdä tai saada kuvattua?

Kiitokset vastauksistanne!
Tero
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: Timpe - 23-11-2014, 21:55:21
Homman järkevyydestä voidaan olla montaa mieltä, kun kiinalaiset ovat tulleet tällä vuosituhannella markkinoille voimalla tuomalla n+1 kpl halpoja kaukoputkia jalustoineen. Katso vaikka täältä tarjontaa pienistä linssiputkista:
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c54_Refractor-Telescopes-to-4inch-aperture.html (http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c54_Refractor-Telescopes-to-4inch-aperture.html)

Linssiputkesi on varmaankin akromaatti 70mm/1000mm kokoluokassa, jossa 70mm on etulinssin halkaisija ja 1000mm sen polttoväli.
Tarkennuslaitteita voit katsella täältä: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c92_Focusers.html (http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c92_Focusers.html)  (Tässä (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6274_TS-2--Crayford-focuser-for-Refractors-with-telescope-adapter.html) malliksi halvemman pään tarkenninlaite.)
Homman järkevyys riippunee pitkälti tuon aikaisen optiikan laadusta, mutta rahallisesti siinä ei säästä yhtään. (Vanhan optiikan laatu ei silti ole välttämättä yhtään sen heikompaa kuin nykyisissä halvoissa kiinalais-pikkuputkissa.) Tarkentimen lisäksi tarvitset muutaman okulaarin (http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en/cat/c6_Eyepieces-----1-25--up-to-52-.html) voidaksesi katsoa putken läpi visuaalisesti. Löytyykö osista tuon näköisiä tarvikkeita?

Peilikaukoputkesta saanee silti pidemmässä juoksussa rakenneltua tuota lissiputkea paremman katseluputken, jos peilien aluminointi on vielä kunnossa. Noin 150mm peilin halkaisija kerää valoa moninkertaisesti tuohon 70mm linssiin nähden. Ennen rahallisia lisäinvestointeja tiedon lisääminen eli kirjastossa käynti auttaisi varmaan parhaiten alkuun, koska esim. jokin tällainen (http://www.ursa.fi/kirjakauppa/index.php?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=70) perusteos antaisi tarvittavat perusteet noiden osien hyödyntämiseen (tai omakohtaiseen arviointiin kannattaako noita lähteä elvyttämään käyttökuntoon :wink:)
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: Timo Kantola - 23-11-2014, 22:05:29
Jaaha, kaima kerkesi ensin...
No.. silti.. jos kalustolla on tunnearvoa ja homma muutenkin kiinnostaa niin vastaanpa kuitenkin:

Saatko laitettua näytille kuvia, vaikka linssiputken osista?

Kirjastosta kannattaa käydä katsomassa jos sieltä löytyisi Ursan kirja:Jari Turunen / Kaukoputken rakentajan käsikirja (80-luvulta),
tai viellä vanhempi teos, J.M. Heikinheimon Teemme peilikaukoputken (70-luvulta) - niissä on tee se itse niksejä.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 23-11-2014, 22:47:02
Kiitos jo noista vastauksista.
Yritin paintilla pienentää noita kuvia, että mahtuvat tänne.
Liitteenä molempien putkien linsseistä kuvia.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 23-11-2014, 22:48:56
Sitten siellä oli tämmöinen, ei mitään käsitystä mikä, mihin, mitä varten tämmöinen on olemassa.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: kurja - 23-11-2014, 23:35:26
olisiko tuo viimeinen juurikin se tarkennuslaite
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 24-11-2014, 00:09:08
Jaa a. No ainakin siitä puuttuu se, millä tarkennetaan... Ikävä kyllä.
Kävi kyllä mielessä, että olisi siihen voinut liittyä.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: hm - 24-11-2014, 00:12:29
Kuvan perusteella peilit ovat hyvässä kunnossa. Objektiivin kehys muistuttaa niitä, joita Tuorlan pajassa valmistettiin Yrjä Väisälän aikana — ehdottomasti säilyttämisen arvoinen. Kuvan okulaarin käyttöarvo ei ole kovin suuri. Sopiiko okulaari tarkasti viimeisen kuvaparin osan reikään?

Kuvat myös putkista, eritoten okulaaripään tienoilta, helpottaisivat lisäarvioiden antamista. Onko putkille jäljellä jalustapuolen tarvikkeita? Mistä päin Suomea kysyjä on? Jos lähistöllä on jokin tähtiyhdistys, niin sieltä varmaan löytyisi osaava neuvoja, joka tarvikkeet nähtyään osaisi antaa tarkemman tilannearvion. Muutaman kuvan perusteella ei vielä kovin täsmällistä opastusta voi antaa.

Tilannekartoituksen jälkeen kannattaa puuttuvia osia hakea myös tämän foorumin osto/myyntipalstan avulla. Tarvittavat osat ovat sellaisia, joita lojuu tarpeettomana monen harrastajan laatikoissa. Allekirjoitaneella on parista kuolinpesästä peräisin olevia tarvikkeita, joille saattaisi olla käyttöä.

Onko peili alkuperäisen omistajan itse valmistama? Jos on, ja jos se on tehty 1980-luvulla, niin peii on todennäköisesti käynyt allekirjoittaneella aluminoinnissa. Siinä tapauksessa voisin löytää jotain lisätietoa arkistoista, jos kysyjä ilmoittaa minulla tekijän nimen yksityisviestillä.

Mikäli näihin tarvikkeisiin liittyy tunnearvoa ja kysyjällä on aikaa ja mahdollisuus käyttää muutamia kymmeniä tunteja putkien kunnostukseen, niin suosittelen ehdottomasti asiaan ryhtymistä. Näistä osista pystyy kyllä kunnostamaan käyttökelpoiset kaukoputket, jotka kuljettavat mukanaan alkuperäisen omistajansa muistoa.

Hannu Määttänen / Teknofokus
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 24-11-2014, 00:32:19
Peiliputkeen ei ole putkea. heh
Mutta linssi varmaankin kävisi tähän. Pitää noiden osien yhteensopimista vielä testailla.
Peili on luultavasti Äänekoskelta jonkun tekemä. Pihtiputaalla nämä ovat asustaneet.
Tarkkaa tietoa ei ole mistä osat ovat peräisin.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: Timpe - 24-11-2014, 20:28:42
Joo, kuvien perusteella ehdottomasti säilytettäviä osia, kuten Hannu jo kertoikin! Aito "vintagea" sanoisin, varsinkin nuo linssiputken osat ja ovat ihan eri tavalla arvokkaita yksilötuotteita kuin massatuotantona tehdyt halvat kiinalaisputket osineen. Itsetehdyistä peileistä ei tosin tiedä ennen kuin kokeilee milllaisen kuvalaadun niistä saa. Vai olisikohan Teknofokuksen Hannu (hm) mittaillut samalla aluminointiin tulleiden peilien pinnantarkkuuksia kun on tehnyt niiden aluminointia melkein yksinoikeudella Suomessa 1980-90 luvulla? Toisaalta harvempi ATM-peilintekijä päästäisi käsistään kumminkaan ihan heikkoa jälkeä aluminointiin saakka eli tuon peilinkin kuvalaatu voi yllättää positiivisesti :wink:  Entä löytyisikö kotipaikkasi lähellä jotain tähtiharrastusyhdistystä tai harrastajaa, joka osaisi kertoa mitkä osat menevät yhteen ja mitkä ovat tarpeettomia ja mitä kenties tarvitaan lisää? Myös kirjatieto auttaa tässä asiassa ts. lisävinkkejä kaukoputkien kasaamisesta löytyy jo mainituista harrastuskirjoista (Jari Turunen / Kaukoputken rakentajan käsikirja (80-luvulta) ja J.M. Heikinheimo Teemme peilikaukoputken (70-luvulta)).

Linssiputkelle ei kannata tehdä ainakaan mitään kovin paksuseinäistä metalliputkea, koska sellaiset jäähtyvät hyvin hitaasti ulkoilman lämpötilaan. Tällöin putken lämpöväreily pilaa kuvaa monta tuntia ulosviennin jälkeen. Ohuehko alumiiniputki on ok, samoin muoviputket, lasikuituputket ja muut vastaavat kuten hiilikuituputket. Jos peiliputkea ajattelee, niin tuollaisia on rakenneltu aikoinaan jopa vaneriputkiin, mikä on luonnonmateriaalina oikein hyvä valinta lämpöominaisuuksiltaan.  Putken mekaniikan tarkoitushan on vain pitää optiset osat oikeissa paikoissaan ja tarjota samalla niille riittävät säädöt optimikuvalaadun saavuttamiseksi. Jalustan osuus käytännön kuvalaadussa on myös merkittävä eli jalustan tulee pitää putkea rittävän tukevasti paikallaan, jotta putken läpi katsomisesta voi nauttia.

Mikäli näihin tarvikkeisiin liittyy tunnearvoa ja kysyjällä on aikaa ja mahdollisuus käyttää muutamia kymmeniä tunteja putkien kunnostukseen, niin suosittelen ehdottomasti asiaan ryhtymistä. Näistä osista pystyy kyllä kunnostamaan käyttökelpoiset kaukoputket, jotka kuljettavat mukanaan alkuperäisen omistajansa muistoa.

Ehdottomasti samaa mieltä eli kaukoputken rakentaminen on jalo harrastus, joka kasvattaa tekijänsä luonnetta, opettaa uusia asioita ja palkitsee lopussa hienoilla näkymillä maailmankaikkeuteen :wink:
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: JuhaK71 - 26-11-2014, 23:31:31
Tuo messinkikehyksinen(?) linssi pitäisi saada ehdottomasti vintage- henkiseen putkeen :-)
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: Timo Kantola - 26-11-2014, 23:52:34
Tuo messinkikehyksinen(?) linssi pitäisi saada ehdottomasti vintage- henkiseen putkeen :-)

Siinähän on jo lähes valmis putki, linssi upealla kehyksellä, putki ja todella tyylikäs tarkennin. Putkeen vain hieman valkoista päälle ja mustaa sisälle sekä adapteri tarkentimen kiinnittämiseksi putkeen.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: Meade-mad - 27-11-2014, 19:36:18
Putkeen sisäpintaa kannatta miettiä hieman, jotta heijastukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Onko tavarakasassa heijastuksien estoon tarkoitettuja levyjä?
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 08-12-2018, 08:58:07
Hei!

Neljä vuotta on vierähtänyt nopsaan.
Viimeksi kun tänne kirjoiteltiin, en onnistunut mistään löytämään tuohon linssiputkeen sopivaa tarkennin laitetta. Siis siihen hintaan, että olisi arvannut ostaa, kun ei tiedä yhtään lopputulosta.

Nyt kävi niin onnekkaasti, että eräs tuttava onnistui palauttamaan tämän asian mieleen. Häntä myös aina kiinnostanut putket, mutta ei koskaan ole sellaista omistanut. Nyt oli sitten tarjouksesta jonkin halpaputken tilannut. En ole päässyt näkemään vielä minkälaisen.

Mutta tämä siis palautti, tämän minun asian mieleen ja tutkailin taas nettiä. Tälläkertaa satuin löytämään parilla kympillä sellaisen hintansa mukaisen tarkentimen, jonka pitäisi käydä suoraan tuohon vanhaan linssiputkeen. Tai ehkä pari milliä liian pieni, mutta vähän ilmaria väliin, niin eiköhän se siinä pysy. Nyt vaan odotellaan ulkomaan postin nopeutta. Samalla tilasin kamera sovitteen.

Okulaaria en tilannut vielä. Tilattuun tarkentimeen kävisi 1.25 tuuman okulaarit. Itsellä on sellainen pikkulasten putki jossain kaapin pohjalla, mutta siinä on 0.9 tuuman okulaarit. Pitää käydä mummolla tutkimassa, minkä kokoinen noissa aiemmissa kuvissa näkyvä okulaari on. Enpä muistanut että siellä sellainen on.

Mutta mummo vintiltä tuli jalusta käytyä hakemassa.
Laitan liitteeksi pari kuvaa.
Jos joku jaksaisi suomentaa, mikä siinä on mikäkin osa? Kiitos! Kun luin netistä jotain suomenkielistä ohjetta tuollaisen eq jalustan säätämisestä, niin siellä vilisi sanoja, joita ole ikinä kuullutkaan. Tai jos jollain olisi sellainen selkokielinen ohje miten tuon saa asemoitua niin, että tähteä pystyisi seuraamaan tuota (yhtä) säädintä pyörittämällä.

Jalustata:
-Lähimpänä jalustaa on asteikko, missä on ilmansuunnat. Ja vissiin aina 90 astetta siinä välissä.
-Sitten on tuo kallistuskulma, olikohan ehkä onni, etten saanut sitä liikutettua, jos sattuisi olemaan oikeassa kulmassa valmiiksi.
-Sitten on ensimmäinen mihin säädinrulla tulee. Onko vähän niinkuin 24 tuntia... Pystyy pyörittämään vaikka ympäri.
-Sitten on toinen asteikko, missä on nollat vastakkaisilla puolilla ja 90 vastakkaisilla puolilla. Muut asteluvut siinä välissä. Siihen vaikuttaa tuo toinen säädin rulla, mutta kuten kuvasta näkyy se liikkuu vaan noiden kierteiden verran.

Sitten siinä on noita lukitus ruuveja, millä nuo pystyy vapauttamaan ja kääntämään haluttuun asentoon.

t. Tero
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: jperala - 08-12-2018, 09:18:08
Ne kiekot voit käytännössä unohtaa, kallistus noin 60-61 astetta ja tuntiakseli (pystyssä oleva) pohjantähteen, noilla pärjää visuaalikatselussa vallan mainiosti.
Jos asustat pk seudulla niin nappaa putki kainaloon ja käy kylässä, jonkin verran tullut noita vanhoja putkia ruuvattua.
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: T3d - 27-01-2019, 22:10:29
Päivitetäänpä tilannetta tänne.
Ennen kysymystä joka olisi, niin liitteenä on kuva joka otettu tämän tarinan linssikaukoputkella, kamerana Sony A6000. Kamera oli liitettynä 1.25" oculaari pesään sellaisella T2 sovittimella, mihin oli kierretty sellainen putken pätkä mikä kävi oculaarin tilalle. Niin kun se tarkennin on sellainen halpa kiinalainen, niin ei siinä mitään T2 kierteitä ole.

Vielä vähän alustusta ennen varsinaista kysymystä. Tämän tarinan tuohon vanhaan eq jalustaan, on nyt tarkoituksena rakentaa sellainen kevyt seuranta, mikä hoitaisi tuon tunti akselin pyörittämisen kuvaamista ajatellen. Puolet osista on vielä jossain maailmalla. Mutta tarkoituksena on arduino piiri, askelmoottori, hihnaveto...

Viimein sitten siihen varsinaiseen kysymykseen. Koska tuo linssiputki on aikamoisen ns. pimeä. Ainakin jos puhutaan muusta kuin kirkkaasta kuusta. Niin tässä tarinassa on vilahtanut myös peiliputken peili. Tuossa äsken vaimon hienolla avustuksella saatiin toteutettua seuraava toimenpide.
Kaadettiin tuosta jalkalamppu kyljelleen lattialle ja viritettiin siitä mitta siihen pitkin pituuttaan lattialle. Vaimo piti paperia pystyssä siinä lampun vieressä ja minä peilailin peilillä siihen paperiin.
Ja kas kummaa siihen ilmestyi hetken päästä terävä lampun kuvajainen. Siitä saatiin mittaan lukema X, jonka jaoin sitten kahdella. Tulokseksi hieman summittaisen mittauksen saatiin lukemaksi 138,75 cm.

Nyt sitten pyytäisin ajatuksia, että jos tarinan alussa olin mitannut peilin halkaisijaksi silmämääräisesti 14.8 cm ja polttoväli olisi 138,75 cm. Niin millainen peiliputki tuosta tulisi?

Peilin kunnosta vielä sen verran, että villi veikkaukseni on, että onko se edes koskaan ollut kiinni missään putkessa. Optisesta laadustahan en tiedä, mutta ainakin vaikuttaa siltä, että jälkikäteen syntyneitä vammoja ei olisi.

Jos tuo joskus päätyisi rakentelun alle, niin siihen tulisi sitten vähän parempi tarkennin, mihin saisi suoraan tuon T2 sovittimen kameraa varten kiinni. Putki olisi ajatuksena tehdä niin, että tuota samaa jalustaa voisi käyttää.

Sitten visioinut tuossa sellaista ajatusta, että voisiko kameraa käyttää apuna vaikka andromeda löytämiseen. Että jos kamera asettaisi oikein siihen putken päälle ja ottaisi kuvan johon saisi andromeda. Sitten säätäisi jalustan niin että adromeda osuisi keskelle kuvaa. Sitten vielä vaikka vaihtaisi kameraan vähän pitemmän putken ja hakisi uudestaan andromeda keskelle ruutua. Sen jälkeen sujauttaisi kamera nopeasti putken suulle, niin voisiko sen andromedan löytäminen olla helpompaa, kuin lähteä suoraan putkella tiiraileen missä kohdin se olisi?
Yllättäen kuun löytäminen ei tuottanut suurempaa tuskaa, mutta esim andromedan löytämisessä voi olla ensikertalaiselle vähän jo haastetta. Mitä tosin en ole vielä edes yrittänytkään.
Vahingossa tosin onnistuin vilauksen jostain sateliitista näkemään. Kun sellainen valopiste sujati parissa sekunnissa siitä näkökentän poikki. :D
Tulipas tähän taas tätä turinaa... t. Tero
Otsikko: Vs: Vanhasta kaukoputkesta puuttuu osia
Kirjoitti: GaryP - 28-01-2019, 07:27:35
Se on hauskaa puuhaa kun pääsee alkuinnostuksesa kunnolla vauhtiin ja testaa kaiken maan ja taivaan väliltä, vähitellen palaset loksahtavat kohdilleen jonkinsorttinen ymmärrys takana piilevästä peruslaskennostakin alkaa hahmottumaan.

Se peilin ja lampun kanssa tehty polttovälitesti ei pidä ihan paikkansa koska kohde oli niin lähellä, mutta ajatuksena ihan oikea. Mitä kauempana on kohteesi, sen lähemmäksi paperia peilisi siirtyisi. Minulla meni vähän ohi tuo mitta X jonka jaoit kahdella, oliko X matka peilin ja paperin välissä? Tarkemman testin saat kun laitat ikkunan puitteeseen sisäpuolelle sen kohdepaperin (kameran kennon?) ja heijastat peilin avulla ulkoa jonkin kirkkaan kohteen vaikkapa päivän valossa siihen paperiin. Sitten vaimolle mittanauhan toinen pää ja voit lukea aika suoraan sen polttovälin.

Jatka puuhia ja nauti. Seurantalaitteen tekeminen vaikkapa 200mm polttovälin linsseille on vielä helppoa, ja mainitsemallasi arduinolla tai yhteensopivalle saat ihmeitä aikaan. Googleta, tai mene instructables.com sivustolle ja laita sieltä sopiva hakusana, runsauden pula iskee nopeasti ja muutama ilta vierähtää kun kädet innosta täristen valitset minkä rakennat.
:)

Kari