TuRe- kuvaus- ja havaintosuoja

Aloittaja TuRe, 15.07.2007, 09:39:11

« edellinen - seuraava »

TuRe

Kiitoksia.
Sivuseinät ovat lattiasta 120 cm korkeat. Jalustaputki on tasan 1 m ja jalustan nupin korkeus n. 20 cm siitä ylöspäin (kohta, johon putki kiinnittyy). Eteläsivulla pääsee lähes horisonttiin, tosin siellä on joitakin rakennuksia kauempana.
Päädyt ovat korkeammat, mutta sallivat näkymät, siltä osin, kuin ympäristö sallii (suunniteltu sen mukaan). Harjakorkeus on 180 cm. Katto menee reilusti pois seinien päältä.
Talven vaurioita ei ole ilmennyt. Perusta on aika hyvin eristetty ja laattakivet on aikoinaan tehty karkean soran päälle. Seinälautoja (12 mm) pelkäsin, mutta ovat kestäneet.
Kun on kokemusta kiinteästä paikasta, niin ei enää voisi kanniskella kamoja sisään ja ulos ja tehdä aina säätöjä uudelleen. Tein eilen Drift Align tarkistuksen, eikä siinä ollut korjaamista vuoden käytön jälkeen.
Tuomo Repo

TuRe

Kun näin elokuussa saa vielä odotella hetken pimeän tuloa, niin herkutellaan (vaikka ei kuulukaan aiheeseen).
Aikaisemmista kuvista näkyy, että oven ulkopuolella on savustuslaatikko takassa. Siinä tulee alta puolessa tunnissa esim. puoli kiloa savustettuja muikkuja - voiko olla parempaa. Pyrstöstä kiinni ja antaa mennä. Sitten voi siirtyä KAHVINURKKAUKSEEN, jossa huuhdellaan muikun rasvat murukahvilla.
Tuomo Repo

Jauhoiksi Kivi

Haha :D Aivan mahtava havaintosuoja ja kahvinurkka antaa vielä viime silauksen!

kimiza

Keittimen ikkunan väristä päätellen kaadat kahvinpurut veden mukana keittimeen. Minulla on tapana laittaa purut kuppiin ja kaataa kuuma vesi niiden päälle. ;)

Timo Kuhmonen

Onko kukaan erikseen vakuuttanut näitä havaintosuojia kotivaakuutuksen tai erillisen, jonkin tietyn lisävakuutuksen piirin ? Vai kattaako koti tms. vahinkovaakuutus tuollaiset laitteen et tilan haverit ihan oletuksena ?

Eri havaintosuojissa sisällä olevien kaluston rahallisen arvon vaihtelee. Toisilla on kalliimpaa kalustoa enemmän ja toisilla taas vähemmän. Voisi kuvitella että isommalla kalustomäärällä, taikka kupoliin panostetulla rahamäärällä, vakuutuksella voisi olla käyttöä...

PS: ei kannata pilata maukkaitten muikkujen jälkimakua murukahvilla, sanoo vastajauhetun papukahvin ystävä  ;)

TuRe

Jorma Kim, kyllä se pieni näsäviisaus häviää iän karttuessa.

Timo olen samaa mieltä kanssasi kahvistasi, mutta se vaatii aika paljon viitseliäisyyttä. Kysyit niistä vakuutuksista. Selvitin taannoin vakuutusyhtiöni kanssa asiaa ja heidän mukaansa pienten (oliko se alle 4 neliön?) pihakoppien palovakuutus menee asunnon palovakuutukseen. Kotivakuutus korvaa varkauksia ja tihutöitä kotivakuutuksen
ehtojen mukaan. Ehtona ainakin kunnon lukitus ja todetut murtojäljet. Kyllä kai sitä aina jää tappiolle, jos jotain sattuu.
Tuomo Repo

Mikko Päivinen

Minun tornini laitteistoineen on vakuutettu 15.000euroon jonka lisäksi kotivakuutuksen piiri kattaa tarvittaessa vielä 5.000 eurolla eli yhteensä se on siis vakuutettu 20.000 euroon asti.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

TuRe

Nyt on mennyt 4½ kk täysin vesi- ja lumisateen ja kovan pakkasen merkeissä, eikä kuvan kuvaa ole otettu.
Ajattelin, kun tuo aurinkokin vihdoin paistaa ja lämmittää, että jos ryhtyisi asentamaan uusia kalusteita havaintosuojaan. Putki on Orion USA ED 102/714 mm linssi ja siihen seuranta- ym välineet.


Nyt kun on kiinteä paikka ja pohjoissuunta, tähtisuuntaukset (kun palaa takaisin Home-asentoon) ja niiden myötä goto- toiminnat ovat kunnossa, tuli mieleen, että voisiko jalustassa pitää ainakin kuvauskauden ajan, esim. syksyllä 2-3 kk virran päällä, että klo- ja kalenteriajat säilyisivät valmiina. Voihan ne tietysti naputellakin, mutta mielestäni on insinööritaidon puutetta, ettei sitä ole esim. pienoisparistojen avulla järjestetty. Mitä jalusta tykkäisi jatkuvasta jännitteestä.
Tuomo Repo

Lauri Kangas

Nyt kun sulla Tuomo on Orion autoguiderin myötä ilmeisesti tietokone tornissa, niin kannattaa harkita EQDIR-palikan ostamista. Ei maksa kuin pari kymppiä ja sillä saat liitettyä tuon EQ3 synscanin suoraan läppäriin. Silloin toimii parkit ja gotot samalla tavalla ja jalusta saa tiedon kellonajasta ja paikasta läppäriltä eikä niitä tarvitse naputella. Samoin mahdollistuu monipuoliset guidausjutut ja jalustan ohjaaminen tähtikarttaohjelmasta jne jne.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Tuomo Repo - 15.03.2010, 13:47:25
Mitä jalusta tykkäisi jatkuvasta jännitteestä.

Eipä hyvää eikä huonoa.  Sulakkeita kannattaa viljellä kaikissa "kuumissa" linjoissa.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

TuRe

Niin Lauri, olisihan se tosi makeeta ohjata läppärillä. Minä olen kuitenkin vähän "tönkkö" näissä asioissa ja kaipaisin aika tavalla opastusta.
SynScanin laatikossa oli parimetrinen liitinkaapeli, jossa oli ruuveilla varustettu 9-nap urospuolinen pistoke ja toisessa päässä 6 pin pistoke.  Miten nämä johdotukset oikein kulkee.  
Tuomo Repo

Lauri Kangas

Uusimmissa versioissa SynScan-kapuloista on mahdollisuus valita "PC direct mode" jonka avulla tietokoneelle asennettavaa EQMOD-softaa voi koekäyttää. Silloin kapula menee samalla johdolla jalustaan kuin ennenkin ja tuo mainitsemasi 6-pin liitin menee kapulan pohjaan kiinni. Piuhan toinen 9-pinninen pää menee tietokoneen sarjaporttiin tai jos sellaista ei löydy, niin USB-sarjaportti-adapteriin.

EQMOD:n voi asentaa osoitteesta http://eq-mod.sourceforge.net/ ja lisäksi pitää asentaa ASCOM-ajurit osoitteesta http://ascom-standards.org/

Sanoin koekäyttää koska tuo kiinalaisten kapula on huono ja epävarma ja saattaa tehdä mitä sattuu jopa tuossa PC-direct tilassa. Sen takia kannattaa ostaa (tai tehdä itse, sekään ei ole liian vaikeaa) tuo halpa EQDIR-palikka joka korvaa käsikapulan kokonaan. Silloin johdotus menee siis niin että sarjaportista lähtee piuha siihen pieneen palikkaan ja siitä piuha jalustan "hand control" porttiin.

Koska sulla on kiinteä napasuuntaus niin gotojen asettamiseen riittää kertoa jalustalle yhden tähden paikka jonka jälkeen jalusta tietää täydellisesti asentonsa. Sitten kun nuo yllä mainitut virittelyt on kunnossa, se hoituu niin että suunnataan EQMODin nuolinapeilla jalusta niin että joku kirkas tähti näkyy kamerassa ja sitten jostain tähtikarttaohjelmasta klikataan kyseistä tähteä ja valitaan "Sync". Homman voi hoitaa myös pelkästään EQMODilla, mutten ole itse vielä koskaan tehnyt niin. Tällä tavalla goton kalibrointi on helppoa ja nopeaa vaikka jalusta unohtaisikin välillä paikkansa. Ja sitten jos käyttää parkkeeraustoimintoja, niin se ei unohda sitäkään.

TuRe

Kiitos Lauri ohjeista. Täytyy katsoa sitten, missä järjestyksessä noita eri säätöja alkaa tekemään ja miten jalusta toimii. Minuille on ollut pienoinen yllätys, miten hyvin esim. goto-toiminnot pelaavat SynScan- paketissa. Myöskään käsikapulassa ei ole toistaiseksi ollut mitään vikaa.
Tuomo Repo

einari

Minusta helpompaa on synkata siten että tähtikarttaohjelmassa (itse käytän TheSky-ohjelmaa) valitsen tähden, painan slew to-nappia ja kun tähti on kohdallaan niin edelleen painan sync-nappia.
Näin kun tekee kolme kertaa niin eqmodilla on jo aika tarkka kuva tähtitaivaasta ja nuo synkassa olevat tähdet voi tallentaa ja seuraavalla kerralla ladata automaattisesti jolloin mitään ei tarvi enää synkata.
___
Tapio

Kaizu

Losmandyn Geminissä on oletuksena että kun virrat laitetaan päälle, jalusta on "kotiasennossa". Kotiasennossa deklinaatioakseli on pohjois-eteläsuunnassa, vastapaino pohoispuolella. Putki on kääntyneenä kohti pohjoisnapaa.Virran kytkennän jälkeen riittää että haetaan yksi tähti kohdalleen ja synkronoidaan jalusta siihen. Kun napasuuntaus ja epätasapainotus on tehty huolellisesti voi vähän yli kahden metrin polttovälillä valottaa ilman guidausta noin minuutin ja saanti on yli 95%. Jos tuon kotiasennon saisi vielä lukittua täsmälliseksi, ei välttämättä tarvitsisi synkronoida joka session aluksi.

Kaizu
Kai Forssen