Kirjoittaja Aihe: Meade 114 vai EQ-5 ra+dec  (Luettu 4781 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1995
Meade 114 vai EQ-5 ra+dec
« : 13-10-2014, 22:41:55 »
Kun nyt tästä kuvailusta innostuin niin seurantaa ja putkea mieli tekisi hommata. Ainut on vaan tuo vaimon vähäinen innostus tätä harrastusta kohtaan, joten budjetti on pidettävä mahdollisimman pienenä.

Elikkä nyt olis vaihtoehtoina:

meade 114 putki + jalusta n. 50e (houkuttais hinnan takia)
toinen olisi eq-5 ra + dec + ST4 portti 220e, siihen laittaisi sitten kameran kiinni

Mietin että miten tuo meaden putki toimisi tuon eq-5 jalustan kanssa? Ostaisinko toisen vaan vai molemmat jolloin saisin yhdistettyä noista jonkunlaisen aloitus setin halvalla.

Poissa Lithos

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 967
Vs: Meade 114 vai EQ-5 ra+dec
« Vastaus #1 : 13-10-2014, 22:47:41 »
Jalustassa ja kamerassa ihan siinä suoraan kiinni on tekemistä ja opettelua hyväksi aikaa, itse melkein suosittelisin ihan pelkkää jalustaa noin alkuun, yksi kausi menee helpoisti opetellessa tarkkaa napasuuntausta ja kuvausta yleensä.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Poissa kvahlman

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 121
 • zuh @ #sirius
Vs: Meade 114 vai EQ-5 ra+dec
« Vastaus #2 : 14-10-2014, 11:14:23 »
Komppaan edellistä, hankin eq-5 jalustan vuoden alussa ja nyt alan olla siinä kohtaa että ymmärrän suurinpiirtein miten sitä käytetään kameraoptiikan kanssa. Käyttämäni 55-250mm linssi on pitkässä päässä ihan tarpeeksi haastava suuntauksen ja seurannan säätämisen alkeiden opetteluun, nelinkertaisella tai suuremmalla polttovälillä aloittelu olisi saattanut olla huomattavasti epätoivoisempaa  :smiley:

Putken ehtii hankkia sitten myöhemminkin, ja budjettirajoitteiselle niin on jopa parempi kun voi tavallaan maksaa kahdessa erässä. Silloinhan voi käyttää tuplamäärän rahaa ja täten tuplata laadunkin! (olettaen että rajoitus on per tietty aikayksikkö  :wink:)

Esimerkiksi itse tein niin että eq-3-paketin sijaan ostin samalla rahalla eq-5+moottorin mutta ilman kolmijalkaa kun oli kiinteä setuppi mielessä. Ja nyt sitten kun on seurannat hallussa niin opetellaan tarkemmin kameran rajat ja jälkikäsittely sillä välin kun kasvatellaan budjettia ostaa soveltuva putki seuraavaa vaihetta varten.

Näin homma pysyy itselle mielekkäänä ja innostavana kun on aina se seuraava askel jota kohti pyrkiä, eikä niin että ostaa suoraan jonkun täysin automatisoidun paketin ja istuu sohvalla kuvaamassa. Toki tuo sohvakuvaus sitten on toisille juuri se paras vaihtoehto, kaikki kun omanlaisia harrastajia ollaan  :grin:

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1995
Vs: Meade 114 vai EQ-5 ra+dec
« Vastaus #3 : 14-10-2014, 11:48:10 »
Kiitos kommenteista. Varmaan lähden tuolla jalustalla ja kameralla sitten liikenteeseen. Opettelen seurannan ja kuvaamisen, sen jälkeen mietin putkea. Uskon että budjetti nollaantuu aina tietyin väliajoin, ja hintoja voi aina pyöristää vaimon korville sopivaksi :azn:. Huono kun kaikki harrastukset ovat näitä mihin saa menemään loputtomasti rahaa.

Olemme ostamassa omakotitaloa, jossa paistaa iso peruskallio osassa takapihaa. Siihen minunkin olisi tarkoitus tulevaisuudessa rakentaa kiinteä teline putkelle/kameralle ja jonkulainen haivaintosuoja. Mutta kaikki aikanaan.