OAG kameraobjektiiviin keittiön kautta

Aloittaja vehnae, 08.09.2014, 00:14:26

« edellinen - seuraava »

vehnae

Eräänä iltana tuli mieleen hullu idea, että onnistuisikohan Canonin teleobjektiiviin OAG:n virittely perässä olevaa suodatinpaikkaa hyödyntäen. Kun foorumille tuli vielä myyntiin halpa OAG, niin pitihän tästä ottaa pilvisten päivien säätöprojekti – ja säästyisihän tuon toimiessa vähän painoa ja bulkkia tästä (isoon) reppuun muuten mahtuvasta laitteistosta.

Kiinnityksen tein käyttäen hyväksi objektiivissa jo olevaa muovikehikkoa joka normaalisti ohjaa suodatinpidikkeen paikalleen. Suunnittelin 3D-mallin prisman pidikkeelle, joka pysyisi kitkalla kiinni muovikehikossa ja sisältäisi ruuvi/mutteriparin joilla prisman saisi pysymään paikallaan. Pidike 3D-tulostettiin optisella polulla parhaaksi todetulla värillä eli punaisena. Valitettavasti tulostuksessa meni jokin pieleen ja kappaleen syvyysmitta jäi hieman vajaaksi. Lopputuloksesta sai kuitenkin vielä viilalla pelastettua kokeilua varten toimivan.



Ja sitten niihin ongelmiin. Lopputulos kyllä teknisesti ottaen toimii, mutta on omassa käytössä toivottoman pimeä. Ison objektiivin runko on sen verran paksu, että T2-kierteinen pohja ottaa objektiivin runkoon kiinni. Tällöin prisma jäi aivan kuvakentän reunalle, jossa vinjetointi söi ison osan valosta. Hankin pari vähän lyhyempää T2-loittoa, joilla sain kameraa ja prismaa siirrettyä hieman sisäänpäin jolloin sisävalaistuksessa alkoi kuvaa syntymään, mutta tähtitaivaan alla guidetähdet tahtoivat hukkua kuumien pikseleiden sekaan.

Syy tähän löytyi pikaisella laskelmalla. Prisma on n. 10-15mm objektiivin sisäpuolella, joten kameran kennon oikea etäisyys prismasta on 44 + tämä 10-15mm. OAG:n putken sisähalkaisija on 5,5mm, joten tästä saadaan teholliseksi aukkosuhteeksi parhaimmillaankin noin f/10. Käyttämäni guidekameran (ASI120MM) pienet pikselit eivät oikein ole edukseen tällaisissa olosuhteissa, kun rauta ei myöskään osaa niitä binnata. Lodestarilla tms voisi olla jotain mahdollisuuksia, etenkin jos OAG:n sisähalkaisija olisi suurempi. Samoin C-mount -liitäntä antaisi prismalle enemmän säätövaraa. Mutta eniten auttaisi jos OAG:n optisen polun saisi lyhyemmäksi, eli sijoittaisi sen esim. filtteripyörän sisälle.

Mutta tällainen kokeilu tällä kertaa, aina ei voi onnistua :).





Timpe

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 08.09.2014, 00:14:26
Syy tähän löytyi pikaisella laskelmalla. Prisma on n. 10-15mm objektiivin sisäpuolella, joten kameran kennon oikea etäisyys prismasta on 44 + tämä 10-15mm. OAG:n putken sisähalkaisija on 5,5mm, joten tästä saadaan teholliseksi aukkosuhteeksi parhaimmillaankin noin f/10....

Pyörittelin itsekin TSOAG9:n prismaa tuossa samaisessa suodinaukossa ja mietin saisiko tuota järkevästi paikalleen. En lähtenyt tuota kokeilemaan mm. ajanpuutteen ja ko. optiikan vähäisen käytön takia takia, mutta olipa silti mielenkiintoista lukea kuinka tuossa olisi käynyt normaalikokoisella prismalla.

Nyt kuitenkin heräsi ajatus voisiko tuon teollisen OAG-prisman korvata yksinkertaisesti peilin palalla, joka tulisi objektiivin sisään jonkinlaisen varren päähän. Tuo suodinaukko on näet riittävän kookas että sen peilin voisi tehdä melko kookkaaksi (ainakin 2x OAG-prisman kokoon) ja tuo mainitsemasi etäisyys riittäisi hyvin normaalin OAG-rakenteen kiinnittämiseen tuon objektiivin sisään tulevan peilivarren jatkoksi. Kokonaisuuden ympärille vielä jokin hajavalosuojaus, niin saisit tuon toimimaan myös omalla ASI120MM kamerallasi eli äläpäs hylkää ajatusta vielä kokonaan, vaan siirrä painopistettä mekaniikkasuunnittelun puolelle. Teknofokus toimittaisi varmaan sopivan kokoisen optisen peilin palasen käyttöösi... :wink:
- Timo Inkinen

vehnae

Kiitos Timpe ideoista. Jos tuon prisman varren jättäisi kokonaan pois ja korvaisi kotikutoisella peiliratkaisulla, niin tällöin valoa saisi talteen ihan eri tavalla. Varren koko on reilut 16mm x 8mm pyöristetyillä päädyillä, eli jos tämän alan saisi kokonaan käyttöön niin tilaa valokartiolle olisi luokkaa viisi kertaa enemmän. Pitääpä miettiä..