Uranus 2014

Aloittaja Ari Haavisto, 30.08.2014, 18:10:40

« edellinen - seuraava »

kommo

Tunnin verran etsiskelin viime yönä Uranusta, mutta ei siitä tullut yhtään mitään. Yksikään Kalojen tähdistäkään ei näkynyt paljaalla silmällä että olisi päässyt edes suunnistamaan. Liikaa valosaastetta. Pitää katsoa jos ens yönä ois motivaatiota lähteä sängystä takapihaa pitemmälle  :grin:

Miltä tuo Uranus muuten näyttää Skyliner 200 + TeleVue 15mm okulaarilla? Erottaako sen tähdestä? Pitääkö vain tietää että tuo se on?
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D

mistral

#16
En ole itsekään nähnyt Uranusta mutta väri siinä on siniseen päin. Jos käsikiikareilla katselet aluetta, tulee 50mm objektiiveilla jo n. 50-100x enemmän valoa kuin paljaalla silmällä ja näin ehkä saa hahmotettua U:n sijainnin. Ongelma tietty on jos kaukoputken etsin näyttää kaikki nurin päin, voi olla vaikeaa "rakentaa" uutta kuvaa alueesta.

edit Kävin Stellariumissa katsomassa aluetta ja huomasin että Uranus muodostaisi kahden muun tähden kanssa lähes kolmion:

Delta Pisces 4,4 mag (kello14 suunnassa kolmion keskeltä, nyt alkuillasta)

Epsilon Pisces 4,25 mag (klo 20)

Uranus 6,06 mag (klo 17)

Jos delta ja epsilon löytyy, sitten Uranuksenkin pitäisi löytyä

mistral

Kyllä Uranus vihdoin löytyi, tunnin verran kun kirjojen ja käsikiikarin kanssa pelasi, niin tärppäsi. 250mm Newtonilla ja 5mm planeettaokulla sain 240x suurennoksen jolloin se näkyi pienenä kiekkona, vähän niin kuin mustikka 3 metrin päästä. Ja väri oli haalean sinertävä.

monni

Stellarium 7" android tabletissa ja 11x70 kiikarit jalustalla, niin Uranus löytyi kyllä lopulta aika helpolla. Kiikareilla mielestäni aika selkeästi väri taittoi sinivihreään. Kiekosta ei oikeen voinut puhua, mutta väri oli aika selvä.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Cirkon

Viikonloppuna (19. ja 20. syyskuuta) sain Uranuksen näkyviin Skywatcher 127 GoTolla. 10 mm:n okulaarillakin (150x suurennus) näytti vielä värittömältä pisteeltä. Olosuhteet eivät kyllä olleet mitenkään mahtavat, mutta väriä ei näkynyt. 25 mm:n okulla näkyi selvemmin mutta pienenä. Näkyviin löytäminen oli siis fuskauslaitteen ansiosta helppoa, suoraan tuli näkyviin. En kovin kauan käyttänyt tämän ihmettelyyn, mutta väriä ei kyllä näkynyt ollenkaan. Täytyy koittaa joskus myöhemmin uudelleen.
Skywatcher 127 Skymax GoTo
Canon D700

A.t.o.m.i

Viikonlopun DS-tapaamisessa katseltiin myös Uranusta. Kohde oli helposti löydettävissä suoraan Pegasuksen "salmiakin" (pystyssä oleva neliö) alapuolelta, jossa Uranus muodosti tasasivuisen-kolmion kahden kalojen tähdistössä olevan kirkkaan tähden kanssa. Seeing oli aika rauhallinen ja Uranuksen sinertävän vihreä väri näkyi 16" Meadella todella hyvin.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Cirkon - 23.09.2014, 11:39:54
Viikonloppuna (19. ja 20. syyskuuta) sain Uranuksen näkyviin Skywatcher 127 GoTolla. 10 mm:n okulaarillakin (150x suurennus) näytti vielä värittömältä pisteeltä. Olosuhteet eivät kyllä olleet mitenkään mahtavat, mutta väriä ei näkynyt.

Himmeissä kohteissa ihmisen värinäkö ei ole hyvä. Mutta jos vertaa Joutsenen Albireossa, toinen on keltainen ja toinen sininen, niin eron kyllä huomaa. Tosin kohde on kirkkaampikin että sen puolesta helpompi. Uranuksessa tosiaan on se lähtötilanne että aurinko siellä 19 AU:n etäisyydellä näyttää pinta-alaltaan melkein pisteeltä joten U:n kaasukehä on siksikin hämärä ja kun okulaarin ulostulopupilli on kanssa isoilla suurennoksilla pieni, niin hämärästä kuvasta on vaikea nähdä väriä. No, Atomilla on 16" peili, sillä näkee tietty paremmin.

lotari

Hieman haastetta harrastajille:

Elokuun alussa Uranuksella havaittiin myrskyjä Keckin kymmenmetrisellä putkella. Nyt lokakuun alussa australialainen Anthony Wesley onnistui kuvaamaan samaisen luonnonilmiön 16-tuumaisella Newtonillaan. Onnistuisikohan saman havainnointi joltakulta suomalaiselta?

http://britastro.org/article_render/5785

Artikkelissa oli myös linkki animaatioon joka koostuu vartin välein otetuista/koostetuista kuvista:
http://www.acquerra.com.au/astro/gallery/other/20141002-151849/u20141002-storm-anim.gif

einari

Arilla ehkä voisi onnistuakin, mutta jotain IR pass-filsua olisi syytä käyttää.
___
Tapio

kjj

Pari iltaa sitten kokeilin pikaisesti tätäkin muun häröilyn yhteydessä. Seeing oli kammottavan huono ja Uranus näyttäisi olevan sen verran himmeä, että en C8:lla pysty kuvaamaan sitä IR-kaistalla (en edes 742 nm:n suotimella). Samalla tuli huomattua, että putkeni kollimaatio on näköjään jostakin syystä nitkahtanut kesän aikana jonkin verran sivuun (kuten kuvasta näkyy) - pitänee sitäkin ihmetellä jossakin vaiheessa.

C8, ASI120MM ja IR-block