Kiikarin kollimointiruuvit

Aloittaja Benji02, 29.08.2014, 09:47:10

« edellinen - seuraava »

Benji02

Yritän kollimoida Summit 12x50 kiikareita.
http://www.worthpoint.com/worthopedia/summit-12x50-wide-angle-field-314155490

Säätöruuvit ovat päällyslevyjen alla piilossa?
Ongelmani on se, että en tiedä kuinka levyt, (missä on nimi ja linssitiedot) saa irti. Kummassakin reunassa on vain yksi ruuvi, mutta niiden irroittaminen ei vielä auta. Okulaarien kohdalla levyt on joko liimalla tai jollain muulla tavalla tiukasti kiinni rungossa ja pelkään rikkovani ne jos väkisin yritän irrottaa. Okulaarien irrotus ei myöskään auta. Kiikari on noin 40 vuotta vanha.
Tietäkö joku, kuinka hommassa pitää menetellä?

RL

#1

hm

Tätä kiikaria en tunne, mutta yleisiä periaatteita voin kuvailla. Kiikareissa ei useinkaan ole prismojen säätömahdollisuutta, vaan prisman kylkeen nojaa yksi asetusruuvi, jolla kollimaatio säädetään kohdalleen kiikarin kasausvaiheessa. Kollimaation löydyttyä prisma lukitaan asentoonsa kovettuvalla harmaalla massalla. Yleensä prisma lisäksi tuetaan paikalleen peltiluskasta tehdyllä jousella, joka puristaa prismaa sen 90 asteen kulman kohdalta.

Vanhemmissa kiikareissa on usein kollimointimahdollisuus objektiivilinsseissä, jolloin linssin keskiötä voidaan liikuttaa kehällä olevaa kahta epäkeskorengasta toistensa suhteen kiertämällä. Jos kollimaatio on kadonnut prisman irtoamisen johdosta, ei tästä välttämättä ole apua.

Kiikarin okulaarien puoleista perälevyä pitävät paikoillaan ruuvi(e)n lisäksi okulaarien holkit, joiden sisällä okulaarisysteemit liukuvat tarkennettaessa. Nämä holkit kiertyvät kiikarin runkoon kierteellä ja irtoavat vastapäivään kiertämällä. Avaamisessa pitää varoa, etteivät yleensä ohutseinäiset putket painu soikeiksi.

Vanhoissa kiikareissa vesitiiviyttä saatiin aikaan tiivistämällä kiertyvät osat ja päätylevyt vahamaisella massalla. Vuosien saatossa tiivistemassa kovettuu ja vaikeuttaa osien avaamista. Tiivistettä saa notkeammaksi lämmittämällä kiikaria varovasti saunassa, uunissa tai hiustenkuivaimella.

Jos instrumenttien korjaus on vierasta, niin en suosittele huolto-operaatioita ilman tarkempaa tietoa kollimointimenettelystä.

Hannu Määttänen / Teknofokus

Benji02

Lainaus käyttäjältä: hm - 29.08.2014, 19:07:46


Kiikarin okulaarien puoleista perälevyä pitävät paikoillaan ruuvi(e)n lisäksi okulaarien holkit, joiden sisällä okulaarisysteemit liukuvat tarkennettaessa. Nämä holkit kiertyvät kiikarin runkoon kierteellä ja irtoavat vastapäivään kiertämällä. Avaamisessa pitää varoa, etteivät yleensä ohutseinäiset putket painu soikeiksi.



Hannu Määttänen / Teknofokus




Tuota olin itsekin olettanut. Holkit ovat kuitenkin sen verran tiukassa tai jumittuneet, että en uskaltanut väkisin yrittää auki kun en ollut varma, oliko ne edes tarkoitettukaan avattaviksi kiertämällä.

Hyvä tietää!

Toivottavasti sisuksista löytyy säätöruuveja. Säätäminen hieman vaivalloista, jos kiikari on aina
purettava osiin säätämistä varten ja sitten koottava kasaan tuloksen tarkistamiseksi. Ja sitä samaa useampaan kertaan  :angry:

Meade-mad

Pitää nyt varmistaa että onko kyseessä yhden kiikarinpuolikkaan kollimointiongelma vai onko ongelmana että puolikkaat katsovat keskenään eri suuntiin?
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Benji02

En  tiedä kuinka todetaan ainoastaan toisen puolen kollimointiongelma.  Jos katsoo  vuorotellen kummallakin putkella samaa kohdetta, ne näyttäisivät olevan yhtä teräväpiirteisiä. Olettaisin maallikkona, että jos ainoastaan toisen puolen prisma on vinossa, niin se automaattisesti tarkoittaa sitä, että putket katsovat eri suuntiin. Joka tapauksessa molemmilla silmillä muodostuva kuva näkyy tyypillisenä kollimointivirheen aiheuttamana kuvana. Eli tässä tapauksessa näkyy selvästi kaksi hyvin pahasti toisistaan erillään olevaa kuvaa. Toinen kohde on jonkun verran vasemmalla ja aika  paljon ylempänä toista.

hm

Oireet viittaavat selkeästi prismapuolessa olevaan häiriöön, jossa prisma on siirtynyt pois paikoiltaan. Nyt pitää paikallistaa ensin paikaltaan poistunut prisma. Jotain saattaa saada selville katsomalla objektiivien puolelta prismoista tapahtuvia heijastuksia kun kiikaria pyörittää samalla. Tällöin saatta paikaltaan siirtynyt prisma paljastua heijastusta epäsymmetrisyytenä.

Paikaltaan kiertynyt prisma paljastuu toisinaan katsomalla yhdellä silmällä kiikarin läpi ja toisella silmällä jotain suoraa kohdetta, parhaiten vesihorisonttia, jolloin säädöistään karanneessa kiikarissa horisontti ei näy okulaarissa samansuuntaisena kuin vapaalla silmällä nähty.

Jos vika ei selviä, pitää kiikari varovasti avata. Runsaasti erkaantuneiden kuvien tapauksessa paikaltaan poistunut prisma yleensä selviää välittömästi prismojen kiinnityksiä katsomalla ja tunnustelemalla.

Hannu M

Benji02

Näyttääpä olevan niin, että näissä kiikareissa ei ole minkäänlaisia kollimointiruuveja. Prismat on tuettu paikoilleen metalliklipsillä ilman mitään säätöjä. Kaikki näyttää siistiltä ja ehjältä sisuksissa eikä mikään paikka ole löysällä. Lieneekö yleistä ko. ruuvien puuttuminen halpiskiikareissa?

jperala

Vanha mutta hyvä aihe.

On tullut puljattua wanhojen militariakiikareiden kanssa viime vuosina, harjotellut purkamista ja prismojen säätämistä.

Vanhoissa kiikareissa ei ole säätöruuveja, ne on tosiaan kiilattu pannalla (tai muulla systeemillä) ja säätäminen on sitä että siirtelet prismaa pienin liikkein ja sen jälkeen panta paikoilleen, onnistuu jos on esim. yksi prisma pielessä.

Olen lähiaikoina korjannut 1945 Zeissin, vaihtanut prisman (lohjennut) ja vaihtanut etulinssi pakan (separation) ja kuva on erittäin hyvä jopa parempi kun alkuperäisellä kalustuksella, yllättäen. Vaihto-osat ovat olleet saman valmistajan saman ikäisestä ja spekseiltään samanlaisesta kiikarista (6x30).

Toisesta on ollut molemmilta puolilta prismoja irti (puhdistus) tässä kiinnitys oli aika kätevä molemmin puolin prismaa ruuvilla siirrettävä jalka joka sääti prisman paikkaa ja kuva on edelleen hyvä, nyt tietysi muistutan että käytössä ei ole mittalaitteita vaan homma tehty täysin silmääräisesti ilman testitauluja tai säätöpöytiä ja toimenpide ei ole kummassakaan tapauksessa huonontanut kuvaa.

Kyllä noita voi puljata, mutta suosittelen harjoittelemaan jollain halvalla yksilöllä :)

Olen myös käyttänyt muutaman yksilö ihan ammattimiehellä jos homma on näyttänyt työläältä eikä näihin verratessa omissa virityksissä ole ollut silmin huomattavaa eroa.

Lopuksi disclaimer, jos on kaikki prismat pöydällä niin voi nousta seinä pystyyn, suosittelen irroittamaan yhden kerrallaan putsaa laita takaisin ja säädä kohdalleen, sitten irroita seuraava kunnes kaikki käyty läpi.
SW 72mm ED Pro refractor