Azimutaali+pitkät telet?

Aloittaja poksu, 04.06.2014, 22:23:57

« edellinen - seuraava »

poksu

Onkohan kenelläkän kokemuksia azimutaalisen seurantajalustan käytöstä 300-400mm teleobjektiivien kanssa? Ois kiva nähdä kuvista että miten se kuvakentän kiertyminen vaikuttaa pidemmillä polttoväleillä esim noin minuutin mittaisten osavalotusten kera.
Tapio

Kaizu

Kuvakentän kiertyminen ei ole polttovälistä riippuvainen ominaisuus vaan kuvaajan leveysasteesta, valotusajasta ja kohteen suunnasta. Periaatteessa kuva keinahtaa vuorokauden aikana edestakaisin 90 astetta -leveyspiirin asteluku.
Kennon koosta ja resoluutiosta  voi laskea minkä kokoinen liike näkyy ja määrittää siitä valotusajan. Tarkasti etelä- ja pohjoissuunnassa liike on edestakainen joten niissä voi valottaa tupla-ajan verrattuna itä- ja länsi suuntaan.

Kaizu
Kai Forssen

poksu

Jep, ajattelinkin että varmasti kaikelle saa numeeriset arvot laskettua, mutta ois kiva nähdä käytännön kuvien muodossa että minkälaista kuvaa saa aikaiseksi. Jos minuutin valotuksia pystyis ottaan vaikka tunnin-pari yhteensä ilman että kiertyminen alkaa haittaamaan, niin kyllähän niillä jo varsin monia taivaan kohteita luulis saavan napattua. Ainakin nimim vesa k oli saanut 200mm obiskalla varsin näyttävää matskua aikaiseksi pohj.amerikka sumusta, nimenomaan azimutaalisella jalustalla. Mobiilijalustaksi objektiivi-kuvaukseen olis nopea ja kevyt, ja ainakin se vesa k:n raportti ngc7000:n kuvaamisesta oli aika rohkaiseva.
Tapio

maukkaK

http://celestialwonders.com/tools/rotationMaxErrorCalc.html

Tämä on tainnut olla foorumilla esillä jo ennemminkin, mutten sitä nyt löytänyt, mutta tuossa siis suora linkki kiertymän laskuriin.
Pitkällä polttovälillä onnistuu osavalotusten pinoaminen ohjelmallisesti helposti, koska kuvakentässä ei merkittäviä vääristymiä.
Näin ollen yksittäisvalotusten kiertymä on se tärkeämpi tekijä.
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

poksu

Ok. Jos kuvankäsittelyohjelmalla pinotessa voi noilla minuutin mittaisilla pätkillä häivyttää sitä kuvakentän kiertoa, niin tuntuu tavallaan hieman oudolta että näitä keveitä ja nopeasti kuvausvalmiuteen saatavia atsimutaalisia jalustoja käytetään niin vähän objektiivikuvaukseen foorumilaisten parissa. Toisaalta foorumilaiset on paljolti sen verran pro-tasoa että syvän taivaan kohteissa muutaman tunnin valotusajoilla ei vielä juhlita, se varmaan selittää ekvatoriaalisten suosiota.
Tapio

vesa k

Hei
Tänne (Luxembourg) on tälle yölle luvattu pilvetön taivas, joten otan kuvia 60s, 90s, 120s 180s ja 240s valotuksilla.
Katsotaan, miltä kuvat nayttävät.

Käytän Pixinsight kuvankäsittelyohjelmaa. En tiedä, paljonko sen käyttö vaikuttaa kuvien lopulliseen laatuun, mutta luulen, että paljon.

T Vesa k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

Lithos

Ainakin 660mm polttovälillä onnistuu vielä 30 sekunnin osavalotukset ilman että kiertymä näyttää merkittävästi vaikuttavan asiaan. Olisi voineet onnistua pidemmätkin... en pääse testaamaan ennen kuin yöt taas pimenevät. Saanti prosentti Nexstar SLT jalustalla ja tuolla polttovälillä on sitten noin yksi kolmesta tai  yksi neljästä ruudusta, loput menevät roskiin.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

poksu

Eli hylkyprosentin suuruus johtunee siitä että 660mm putki on tainnut olla liian pitkä tuon jalustan kantokykyyn, eikä niinkään jalustan atsimutaalisuuden aiheuttamasta kentän kiertymisestä, olettaisin...

Lithos

Juu ihan polttovälistä ja jalustan kyvyistä se johtuu, itse kiertymä ei ongelmana ollut.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

vesa k

Hei
Viime yönä ei ennustuksien mukaisesti ollutkaan kirkas taivas, mutta sain kuvattua muutamia mainitsemiani kuvia. Ne löytyy osoitteesta: http://500px.com/vesa_k/sets/jalustakokeilu_06062014

Muutamia kommentteja kuvista,
1. Puhdistuksen yhteydessä olen siirtänyt kameran kennoa hieman ja se on vinossa; tähdet eri kokoisia oikealla verrattuna vasempaan reunaan.
2. Mielesteni 90s valotus on paras. 120s ja 180s kuvat ovat epäselvempiä ja reunoilla esiintyy vääristymää.

olen kuitenkin vieläkin tyytyväinen jalustaan. Eilenkin pystytys kesti muutamia minuutteja. Suurin ongelma on tunnistaat tähdet taivaalta. :oops:

t vesa k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

poksu

Kiitos testikuvien ottamisesta! Ja nuo kuvat oli käsittääkseni otettu sillä 200m telellä ja Merlin TableTop -jalustalla. Tuossa 90 s kuvassa ihan kelpo jälki, kentän kierto ei ollut pahan näköistä.

vesa k

Hei

Yep ainoa putki, joka mulla on, on toi 200mm. Jalusta on mainitsemasi.
Viime yönä laitoin laitteiston kuvaamaan Pelican sumua. Laitoin sen ottamaan 200 60s kuvaa.
Saa nähdä, mikä on tulos. Aloitan kuvien käsittelyn nyt.
Palaillaan
t vesa k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein