Aikamatka suunnitteilla

Aloittaja JP2841, 15.05.2014, 23:30:53

« edellinen - seuraava »

JP2841

Ensimnäinen havaintokausi takana ja ihan mukavasti tuli messierejä ja vähän muutakin okulaariin kaiveltua. Nyt on ohjelmassa kohdelistan laatiminen tulevalle kaudelle. Loput M kohteet luonnollisesti, mutta todellinen aikamatkakin käytettävissä olevilla välineillä suunnitteilla. Onko jotein kvasaareita tmv. Realistista mahdollisuutta Nähdä  10" putkella ja n. 200x ? Mitä tuollaisia on ja löytyykö netistä luetteloita tmv ? Vinkit listalle myös muiden kohteiden osalta ovat tervetulleita.
Orion 10"f5 dobson

monni

Markarian 205. Itselleni yksi kovimpia kokemuksia harrastuksen saralla katsoa omin silmin miljardi vuotta vanhaa valoa. Toki suomen toiseksi suurin teleskooppi, mutta olen ihan varma että tuo voi hyvissä oloissa olla kotilaitteinkin havainnoitavissa.

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/18588
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Saloja

Lainaus käyttäjältä: JP2841 - 15.05.2014, 23:30:53Onko jotein kvasaareita tmv. Realistista mahdollisuutta Nähdä  10" putkella ja n. 200x ? Mitä tuollaisia on ja löytyykö netistä luetteloita tmv ? Vinkit listalle myös muiden kohteiden osalta ovat tervetulleita.

Esimerkiksi kvasaari 3C 273 on niin kirkas (13 magnitudia), että se näkyy lähes millä tahansa kaukoputkella ja etäisyyttäkin on kiitettävät ~2.5 miljardia valovuotta. Myös jo mainittun Markarian 421 näkymiseen riittää jo pienikin kaukoputki olosuhteiden ollessa hyvät. Kaiken kaikkeaan tuollaisella instrumentilla löytänee jo kymmenittäin kvasaareja taivaalta.

Kohdelistan tekemiseen voi käyttää mm. Wolfgang Steinicken listaa "Catalogue of Bright Quasars and BL Lacertae Objects" (http://www.klima-luft.de/steinicke/KHQ/khq_e.htm). Sieltä vaan ylös kaikki kohteet, jotka ovat magnitudia 15 kirkkaampia ja ei kun töihin.





Kaizu

http://www.kaiforssen.fi/Kvasaareja.htm
Tuonne olen koonnut joitain kuvaamiani kvasaareja. Kirkkaimmat on mahdollista havaita myös visuaalisesti (kohtuu isolla putkella). Visuaalisesti kvasaarin erottaminen tähdestä on aika hankalaa. Siitähän se nimikin tulee, kvasistellaarinen = tähden kaltainen.

Kaizu
Kai Forssen

JP2841

Tutkiskelin tuota Wolfgang Steinicken listaa. Melkoisen kokematon harrastaja kun olen niin ei kaikin osin oikein avautunut toi lista.

KHQ ?
Objekt ?
Q ?
Typ QSO ilmeisesti kvasaari, mutta AGN ja BL ?
z ?
m nämä ilmeisesti mangnitudeja mutta tarkennusta kaipaisin
m1
m2
v ?
M absoluuttinen mangnitudi ?
Dist etäisyys miljoonaa valovuotta arvatenkin
T ?
ID1 loput ilmeisesti numeroita eri luetteloissa ?
ID2
ID3
ID4
Bemerkungen     
Orion 10"f5 dobson

Saloja

KHQ  = Wolfgangin laatiman luettelon nimilyhenne!
Objekt = Kohde
Q = Kvasaari nimi eli 0002+051 = Quasar 0002+051.
Typ QSO ilmeisesti kvasaari, mutta AGN ja BL = Molemmat lukevat itse tekstissä eli AGN = Active Galactic Nuclei ja BL = BL object. Lisää näistä löytää mm. Google avulla.
z = punasiirtymä
m1, m2 ja v = oletettavasti magnitudi, magnitudi punaisessa valossa ja magnitudi visuaalisella kaistalla
M = absoluuttinen magnitudi
Dist = oletettavasti kuitenkin megaparsekkia.
T = ?
ID1 loput ilmeisesti numeroita eri luetteloissa = kyllä