Kun valon nopeus on kaiken informaation kulun äärimmäinen kattonopeus, niin meidän kannaltamme asioita ei ole siellä miljardin valovuoden päässä tapahtunut ensinkään, ennenkuin informaatio siitä tapahtuneesta on meille saapunut.
Itse muotoilisin asian niin, että miljardin valovuoden päässä kyllä tapahtuu tällä hetkellä erilaisia tapahtumia, mutta saamme tietää näistä tapahtumista vasta miljardin vuoden kuluttua. Tämä lienee eri asia kuin se, ettei kyseisiä tapahtumia olisi vielä ollenkaan tapahtunut. (En ole varma, hahmotammeko asian jotenkin eri tavoin, vai sanommeko saman asian eri sanoilla.)
Jos tarkoitat, että maailmankaikkeudessa ei ole mahdollista määrittää mitään yksikäsitteistä nykyhetkeä, olen osittain samaa ja osittain eri mieltä. Suhteellisuusteoriastahan seuraa, että eri havaitsijat voivat olla eri mieltä kahden tapahtuman aikajärjestyksestä. Tässä mielessä absoluuttista nykyhetkeä ei tosiaan ole olemassa. Toisaalta tämä suhteellisuusteoreettinen ilmiö taitaa olla aika pieni, jos havaitsijat eivät liiku toistensa suhteen lähes valon nopeudella. Likimääräinen "nykyhetki" voitaisiin käsittääkseni määritellä esimerkiksi käyttämällä "kellona" kosmisen taustasäteilyn lämpötilaa. Tällä hetkellä me mittaamme taustasäteilyn lämpötilaksi 2.725 kelviniä. Kysymys "miltä kaukainen galaksi x näyttää tällä hetkellä" voitaisiin kääntää muotoon "miltä galaksi x näyttää siinä historiansa vaiheessa, kun siellä asuva havaitsija mittaisi taustasäteilyn lämpötilaksi 2.725 kelviniä". Ketjun aloittajan kysymys on mielestäni tällä tavoin tulkittuna aivan järkevä, joskin tietysti spekulatiivinen.