Kirjoittaja Aihe: Paukarlahden havaintokoppero mk. II  (Luettu 15402 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa mazikainen

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 15
Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« : 26-04-2014, 22:20:27 »
Tervehdys,

Olen tässä vuoden päivät asustellut maaseudun rauhassa omakotipaikalla johon kuuluu riittävästi omaa peltoa että sen keskivaiheilla on ihan hyvät näkymät ympärille. Kun kaukoputkeakin tulee ulkoilutettua niin synti ja häpeähän se olisi olla rakentamatta omaa havaintosuojaa.

Noin asiaan perehtyäkseni rakensin isäni kanssa edelliseksi talveksi yksinkertaisen havaintosuojan kesän aikana verstasprojektin tieltä puretun tallin karsinarakenteista. Ei maksanut mitään, kesti päivän rakentaa ja ajoi kyllä talvella asiansa.

Hökötys on jätepuusta rakennettu ja ehkäpä sen huomaa:


Katto oli syrjään liukuvaa mallia. Pressukattoa ei olekaan tarkoitettu kestämään ikuisesti:


Lattiaa ei ollut vaan putki lepäsi sorapedin päälle asetetuilla kumimatoilla. Jalustan saaminen vatupassiin oli työn ja tuskan takana:Käytössä opin seuraavaa:

- 180 cm kanttiinsa oleva koppero on juuri ja juuri riittävä, mutta kun tekee pysyvämmän ratkaisun niin sama tehdä ainakin 200 cm.
- Katto kannattaa ankkuroida salvoilla päärakenteeseen. Eino-myrsky vippasi koko katon pari metrin päähän kopista. Onneksi en ollut vienyt vielä putkea sisään.
- Harjan pääty kannattaa tehdä jotenkin sellaiseksi ettei se liu-u kokonaisuudessaan syrjään. Saa nostettua putken korkeammalle harjan "sisään" ja saa näin näkymät matalemmalle. saako harjasta näin riittävän tukevan?
- Myös syrjään liukuvan katon ilmansuunta kannattaa suunnitella. Mk. I:ssä katto oli syrjässä ollessaan itään päin ja pariin otteeseen sain odotella Jupiteria tai Kuuta esiin liukuvaksi katon takaa. Pohjoisessa on valosaastetta naapurikylästä sen verran ettei harja haittaa siinä suunnassa.

Nyt kun maa alkaa olla taas sula, alkaisi olla korkea aika ruveta suunnittelemaan pysyvämpää rakennelmaa, ja tässä käännynkin jo suojia rakennelleiden puoleen. Tältä foorumilta löytyykin hyviä esimerkkejä mutta hyvät neuvot vältettävistä sudenkuopista olisivat kalliit.

Tarkoitukseni oli rakentaa tuollainen harjakattoinen koppi syrjään liukuvalla katolla (valokatetta?) mutta niin että harja toisesta päästä jää "auki" jolloin putken saa lähtöjään korkeammalle. Minulla olisi joutilas kaivonrengas ja verstasprojektista yli jäänyttä sementtiä, soraa ja styroksia joten tarkoitus olisi pykätä kiinteä jalusta jota käyttää tuolla putkella ja mahdollisesti tulevaisuudessa nälän kasvaessa niillä seuraavilla. Eniten kaipaan ehkä vinkkejä perustusten ja tuon tolppajalustan tekemiseen. Itse kopperon nikkaroinnissa on onneksi tuo isäukko kirvesmiestaustallaan apujoukoissa. Maapohja on savista mutta ei kovin kosteaa peltoa. Peruskallioon taitaa olla matkaa. Töpselisähkön tuonne arvelin vetää ja verkkokaapelin sen mukana ellen saa langatonta kuuluviin. Matkaa pihaan kuitenkin se 80 metriä tuolta.

Löytyisikö mistään nuotteja tuon kaltaisen havaintosuojan toteuttamiseen? Mikään kovin hifi sen ei tarvitse olla mutta kunhan tuosta jalustasta saisi sellaisen että se ei roudi juurikaan vinoon tai mahdollinen vinoutuma olisi sitten jalustan kiinnityksessä tolppaan kompensoitavissa.

Poissa mazikainen

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 15
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #1 : 11-05-2014, 21:01:11 »
Päivitetääs. Vanhempani rakensivat uuden talonsa tuohon lähistölle ja siinä kävi kaivinkone pihaa laittamassa niin käytimme tilaisuuden hyväksi ja teetätimme vähän työtä omassa pihassamme samalla. Siinä pihaan tulevan pation pohjatöiden ohella kaivuri kaivoi kaapeliojan verkkokaapelille talolta verstaalleni ja verstaalta ojan verkkokaapelille ja maakaapelille uuden havaintosuojan paikalle. Sitten kaivuri kaivoi pohjat havaintosuojalle jonne tuli murskekerrokset ja styroksit routaeristykseksi. Vanha kaivonrengas tulee olemaan tolppajalustaa varten (jahka pähkäilen jostain miten sellainen kannattaa valaa)


{alt}
« Viimeksi muokattu: 11-05-2014, 22:01:30 kirjoittanut mazikainen »

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2453
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #2 : 11-05-2014, 21:43:41 »
Kyllä oma observatorio helpottaa harrastusta, voi lyhyellä varoitusajalla mennä katselemaan ja jättää kaluston paikoilleen kunhan katon sulkee :)

Poissa TuRe

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 995
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #3 : 12-05-2014, 18:07:23 »
Tervehdys Paukarlahdelle.

Olen joskus asunut sielläpäin. Olet varmaan selannut läpi noita itserakennettuja havaintosuojia foorumilla. Voisit vilkaista "TuRe- kuvaus ja havaintosuojaa", sivulla 2/Havaintosuojat, edullisemmasta päästä. Se on edelleen käytössäni ja muuten hyvä, mutta olisi saanut olla hieman isompi. Foorumilla on lukuisia hyviä havaintosuojaratkaisuja sen mukaan paljonko rahaa "pistää tuulemaan". Toivon Sinulle mielenkiintoista rakennusprojektia tulevalle kesälle ja sitten syksyksi valmiiksi.
« Viimeksi muokattu: 30-08-2014, 13:23:34 kirjoittanut TuRe »
Tuomo Repo

Poissa mazikainen

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 15
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #4 : 30-08-2014, 11:48:16 »
Tänään valettiin tolppa:Jalusta-adapteri tulee jätelavalta löytyneestä jarrulevyparista. Eihän näistä sovi rahaa maksaa:Seuraavaksi kai sitä pitäisi ruveta itse hökkeliä rakentamaan

Poissa mazikainen

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 15
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #5 : 29-11-2014, 14:04:54 »
Edistyy hiljalleen. Nyt puuttuu enää kattopeltejä että alkaisi olla pääpiirteittäin kaikki paikallaan.päätykolmio taittuu alas, jolloin kaukoputken saa kopperon "horisonttirajan" yläpuolelle.Katto liukuu syrjään puukiskojen päälle. Katto lepää kuuden pienen pyörän varassa joista tarkattiin rautakaupassa että riittää pakkasenkestoa ja kantavuutta.

{alt}

Jalustan muttereita pitää pyöritellä vielä aika paljon kun tein noista kierretangoista turhan pitkät. No, onpahan säätövaraa. Seuraavaksi katselen tuon vaateriin ja pohjoista kohti.

Poissa Kettu-Pekka

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 345
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #6 : 21-06-2015, 11:06:31 »
Paljonko tuossa on sisämitat?

Poissa mazikainen

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 15
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #7 : 09-09-2015, 23:21:49 »
Päivitetääs vähän. Viime talvi meni mukavissa merkeissä mutta kattopeltejä en ehtinyt laittamaan ennenko kinokset valtasivat pellon. Aluskate ajoi kuitenkin ensimmäisenä talvena hyvin lumisuojana ja koppero oli ahkerassa käytössä. Nyt havaintosuojassa on pellit katossa (140 euroa mittaan leikattuna) ja kansallisromanttista maalia pinnassa (joku 50 euroa). Vielä sieltä pari maalilipaisua puuttuu mutta muuten alkaa olla melkein valmiin kirjoissa.

{alt}

Poissa Jussi Koponen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 761
  • Astro.galleria.fi
Vs: Paukarlahden havaintokoppero mk. II
« Vastaus #8 : 10-09-2015, 07:30:07 »
Kivannäköinen havaintokoppero. Sinullakin tuollainen pieni ihminen "hidastamassa rakennusprojektia" :rolleyes: