Kirjoittaja Aihe: okulaarit-suosituksia?  (Luettu 4749 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa joni

 • Tulipallotyöryhmä
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 230
okulaarit-suosituksia?
« : 25-06-2007, 21:34:20 »
Nyt kun kunnostan vanhaa putkeani(200/1000mm newton) kuvauskuntoon, niin mieleeni tuli päivittää myös okulaari-valikoimaakin. Ajattelin, että ihan ensimmäisenä hankintalistalla voisi olla joku hyvä planeetta-kakkula, mieluiten sellainen jonka läpi voisi myös kuvata. Samaan pakettiin voisi olla hyvä myös joku barlow, 2x tai 3x? Olen käyttänyt tarkoitukseen vanhaa kameran telejatketta, mutta se tekee pahaa värivirhettä.
Toinen hankintalistalla voisi olla joku oikein laajakulmainen syväntaivaan tarkkailuun sopiva.

Eli, kertokaahan löytyykö ville-starista, teknofokukselta tai telescope-serviceltä joku hyvän hinta/laatusuhteen omaava merkki? Baaderit on kait hyviä, mutta hinnat aika suolaisia. Voisin sijoittaa noin 50-60€/okulaari. Mites tuo barlow, mitä suositatte?

tarkennuslaitteeni syö niitä 1,25" okuja. Kiitoksia jos jaksatte vastailla. ja saa toki tarjota jos laatikoittenne pohjilta olette jotain myymässä, lähinnä käytettynä kiinnostaa laatu-okulaarit.

Never

 • Vieras
Vs: okulaarit-suosituksia?
« Vastaus #1 : 25-06-2007, 22:55:14 »
Ostat pari laadukasta Baaderia niin homma on siinä. Päälle vielä 2x barlow niin homma pelittää loppu ajaksi. Jos ei mitenkään rahat riitä ja haluat välttämättä tyytyä heikompaan laatuun niin Plössl okut käy hyvin.

Vaikkapa 12.5mm ja 6mm + 2x barlow. Valmiiksi löytyy varmasti joku yli asteen antava okulaari joka tuli putken mukana.

/Jake

Poissa Vesa Kankare

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1179
 • 60°31'N 26°52'E
  • vkastronomy.com
Vs: okulaarit-suosituksia?
« Vastaus #2 : 26-06-2007, 08:23:49 »
Vaikkapa 12.5mm ja 6mm + 2x barlow. Valmiiksi löytyy varmasti joku yli asteen antava okulaari joka tuli putken mukana.
6mm plösslissä on sitten jo aika ahdas silmäväli. Toisia se ei haittaa, mutta mulla jäi 7.5mm plössl täysin käyttämättömäksi (haluatko ostaa? ;) ) juuri tuon takia (ripset tiellä koko ajan). Ja pokkarilla ei pysty oikein hyvin kuvaamaan pienen silmävälin okulaareilla. Meinasitko pokkarilla kuvata vaiko okulaariprojektiolla?

6mm+2x barlow antaa lähes saman suurennoksen kuin 12.5mm, joten parempiakin yhdistelmiä löytynee.

Tuossa hintaluokassa Plössl + hyvä barlow on kuitenkin planeettojen katselussa oiva yhdistelmä. Planeettakatselussa mukavaan 200x suurennokseen pääsisit 5mm okulaarilla, mutta juuri tuon lyhyiden plösslien pienen silmävälin takia kannattaisi mielestäni ostaa hyvä 10mm plössl ja hyvälaatuinen 2x Barlow. Barlow vieläpä kasvattaa silmäväliä. Tämä siis tietämättä mitä okulaareja sulla on.

Laajakulmapää onkin sitten toinen juttu. 32mm Plössl voisi olla jälleen tuossa hintaluokassa hyvä, siinä on taas hyvin pitkä silmäväli (soveltuu mm. pokkarilla kuvaamiseen juuri tästä syystä). Tuolla tulisi about 31x suurennos ja reilu asteen näkökenttä.

My .02$

Poissa joni

 • Tulipallotyöryhmä
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 230
Vs: okulaarit-suosituksia?
« Vastaus #3 : 26-06-2007, 14:45:00 »
omistan Vixen plöslin 17mm ja Kowan-okulaarin. Kowan mm en tiedä, mutta on aivan uskomattoman hyvä okulaari, se on kowan vanhasta lintuputkesta. Kun vertaa vixeniä ja kowaa, niin ero on suuri. Kowan kuva on käsittämättömän kolmiulotteinen ja terävä, vixen tylsän tasainen.

Olen kuvannut pikku digipokkarilla okulaarin läpi kuuta ja planeettoja, niin kait jatkossakin. Jotenkin se on niin helppoa ja laatu silti hyvä. Eli nyt olisi järkevintä laittaa hyvä barlow ja joku kuvaukseen käyvä hyvä okulaari.

Onko kokemuksia minkä laatuisia nuo TS-okulaarit on? eli telescope-servicen joku oma merkki.

Mites filtterit? kannattaako jotain hankkia? Olen tähän asti tehnyt niin että laitan putken päähän levyn jossa on 8cm reikä, näin kuun ja planeettojen kirkkaus pienenee ja tuntuupa se hiukan parantavan terävyyttäkin.


Never

 • Vieras
Vs: okulaarit-suosituksia?
« Vastaus #4 : 26-06-2007, 23:03:25 »
Kyllä tollasella 6mm okulla ihan hyvin rehvastelee, riippuu lähinnä siitä mihin on itse tottunut. Itselläni on juuri 6mm + 3x barlow.

UHC filtteri on poikaa nebuloosoihin. Suosittelen.

Poissa xpro

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 431
Vs: okulaarit-suosituksia?
« Vastaus #5 : 27-06-2007, 18:38:41 »
Hyperion okulaarit vain paranevat mitä enemmän niitä tulee käytettyä! Onhan niitä TeleVue okuja myös mutta se on se hinta ja laatu joka tekee Hyperionista melkein lyömätön! :D
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x