Halojen selventäminen kuvaa muokkaamalla?

Aloittaja Joni Alavesa, 21.03.2014, 10:02:59

« edellinen - seuraava »

Joni Alavesa

(Admin voipi siirtää topickin muualle mikäli ei sovi alueeseen, muuta en löytänyt)

Terve että heilahti!
Tässä nimimerkillä tylsää tuntia pitämässä ammattikoulussa joten kaikkea muuta kuin olennaista pyörii mielessä.
Mitenkäs kuvasta voipi selventää haloja esim. mustavalkoiseksi?

Kaikille photoshopin omaaville on varmaankin tuttu toiminto Clarify (Taitaa olla pelkästään RAW editorissa), joka on ilmeisesti vain keskisävyjen kontrastin muutosta? Tuohan yleensä tuo esille haloja muttei kovin tehokkaasti joten mitäs tapoja arvon käyttääjät ovat keksineet halojen korostamiseksi kuvista?

Tässä oman "pelleilyn" tulos photoshopilla, nyt en edes muista miten sain tämän aikaiseksi.. (Havainto http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/23037)

                                 ORIGINAL                                                                  MUOKATTU
     


(Havainto http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/12153)
Tämäkin meni aivan täydellisesti uteliaalla tavalla kokeilemassa ja löytämällä se selkein lopputulos,
aika vaikea tuo kuu tästä kuvasta on jättää pois sillain ettei se polta koko kuvaa juuri kun itse halo on selkeimmillään.
Onhan mulla valokuvaamiseen ja kuvien muokkaamiseen pienimuotoinen ammattikoulutus muttei siinä tietty mitään tällaista opetettu :)

                                 ORIGINAL                                                                  MUOKATTU
     


naavis

Perinteisin tapa korostaa kuvassa haloja on käyttää Unsharp Maskia eli usmausta.

monni

Aika äkkiä oppii sen, että haloja kuvatessa kannattaa ottaa paljon kuvia ja mielellään osa niin missä valonlähde (aurinko/kuu/keinovalo) on peitetty. Liikennemerkki, käsi, rakennuksen kulma jne. Samoin äkkiä oppii senkin, että haloja kuvattaessa kannattaa yrittää taivaalta muitakin suuntia samaan aikaan kuvata, kun kuvista monesti bongaa sitten jotain harvinaista mitä välttämättä kirkkaalla taivaalla visuaalisesti ei ehkä edes huomaa.

Unsharp maskin lisäksi perinteiset kontrastisäädöt ja valoisuuden säädöt on pop ilmiön esiinkaivamiseksi. Taivaanvahti tarjoaa onneksi paljon esimerkkejä, ja sitten kannattaa ihmetellä Luomasen Jarin eeppiset kuvakokoelmat läpi ja koittaa miettiä miten ne on kuvattu ja mitä käsittelyä on jälkeen päin tehty. http://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/

Halojen bongaus ja kuvaaminen on hurjan mukava osa kuvausharrastusta ja jälkikäsittelyssä kehittyy nopeasti. Samoin taivaanvahtiin on sitten kiva kuvia laittaa, kun tietää että niitä aika paljon katsellaan (ja arvostetaan) sekä visuaalisen puolen lisäksi niillä on ihan tilastollista merkitystä niillä havaintoraporteilla.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

monni

Lisätään vielä että aiheesta on aivan loistava ja suomenkielinen opus tarjolla. Tämä kirja kannattaa aivan ehdottomasti hankkia: http://www.ursa.fi/kirjakauppa/?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=300
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Joni Alavesa

Lainaus käyttäjältä: monni - 21.03.2014, 10:48:34
Lisätään vielä että aiheesta on aivan loistava ja suomenkielinen opus tarjolla. Tämä kirja kannattaa aivan ehdottomasti hankkia: http://www.ursa.fi/kirjakauppa/?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=300
Jepjep, pitänee kesätyötienestistä napata tuon verran ja pistää tilaukseen!

Kiitoksia vastauksista! Miepäs pidän vinkit mielessä ja hyppelen pitkin kylää silloin tällöin taas halojen toivossa!

MarkoM

Edellisissä viesteissä mainittujen menetelmien lisäksi olen käyttänyt myös high pass -menetelmää halojen tuomiseksi paremmin esille, esimerkkiä toimivuudesta löytyy esim. tuosta viestistä: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12619.msg120032#msg120032
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry