Docter

Aloittaja MarttiM, 19.03.2014, 10:44:52

« edellinen - seuraava »

MarttiM

Hankin äskettäin Analytik Jena AG:n valmistaman Docter-okulaarin. Sen polttoväli on 12,5 mm ja näkökenttä 84 astetta - tosin eräällä ulkomaisella palstalla näkökentäksi on arvioitu 88-89 astetta. Docter tarjoaa kummankin linssiputkeni kanssa 96-kertaisen suurennuksen, jolloin todellinen näkökenttä on noin 0,9 astetta. Okulaarin paino on hieman yli 500 grammaa ja se on pakattu komeaan pahvilaatikkoon; mukana ovat muovinen, ruuvikierteinen suojahylsy ja nahkainen, tummanruskea kotelo sekä puhdistusliina. Mikäli sää sallii, niin pääsen tänään tai huomenna testaamaan tätä okulaaria. Paljon sitä on kehuttu.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

einari

Mistä tilasit tuon kranaatin ja oliko paljon hintaa ?
___
Tapio

MarttiM

Kiitos kysymästä, tilasin kyseisen okuaarin APM-Telescopesta, Saksasta. Hinnaksi tuli (lähetyskuluineen kaikkineen) tasan 700 euroa. Muuten, Docterin hylsy käy sekä 1,25 että kahden tuuman tarkennuslaitteeseen (ja okulaaritelineseen) ilman mitään erillisiä sovitteita, mikä on mielestäni hieno ominaisuus.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

MarttiM

Docterin mukana oli myös (saksan ja englannin kielinen) ohjekirja. Sen mukaan vesitiiviin okulaarin katseluetäisyys on 18 mm, korkeus on suojareunus ylös taitettuna 11,9 cm ja muutoin 11 cm. Linssielementtäjä on kahdeksan. Docter soveltuu käytettäväksi lyhytpolttovälisissäkin kaukoputkissa ja kuvakentän väitetään olevan reunoiltaankin tarkka, minkä kerrotaan olevan laajakulmaokulaarien joukossa harvinainen ominaisuus. Lisäksi okulaaria suositellaan käytettäväksi tähtitaivaan havainnoinnin ohella maakohteiden tarkastelussa. Muiden muassa näiden tietojen ja optisen rakenteen selvityksen jälkeen ohjekirjasessa on valmistajan osoitetiedot takuun ja mahdollisten kysymysten varalle.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

mistral

Taitaa 12,5 millinen olla peräisin samasta tehtaasta kuin myymäsi Zeiss Abbe barlow.  Varmaan high end tuote.

MarttiM

Lainaus käyttäjältä: mistral - 19.03.2014, 23:16:36
Taitaa 12,5 millinen olla peräisin samasta tehtaasta kuin myymäsi Zeiss Abbe barlow.  Varmaan high end tuote.

Kyllä ne ainakin samaa sukua ovat. APM-Telescopen Markus Ludeksen mukaan Docter Optics on aiemmin ollut osa Zeissia. Docter Optics kuuluu pörssiyhtiö Analytik Jena AG:n konserniin ja siksi okulaarin pakkauksessa lukee myös Analytik Jena.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

MarttiM

#6
Vaikka myöhäsillalla klo 22.30...24.00 näkyvyys oli keskinkertainen, sai uusi Docter-okulaari ensi valon. Tarkkailin lounaistaivaalla loistanutta Jupiteria. Olen näkymään erinomaisen tyytyväinen, sillä Jupiterin rosoiset ekvaattorivyöt erottuivat upeasti ja kuva oli kentän laidoillakin tarkka. Monosentristen okulaarien tapaan Docterilla näkyvä kuva fokusoitui erittäin helposti ja oli hyvin tarkassa kohdassa. Kapeakenttäisiin okulaareihin tottuneena oli  suorastaan juhlavaa nähdä, kuinka Jupiter lipui suhteellisen kauan kuvakentän laidalta toiselle, vaikka suurennus oli melko korkea, eli 96-kertainen. Kokeilin Docteria myös TMB:n Barlowin (1,8x) kanssa. Planeetta näkyi tällöinkin tarkkarajaisena, mutta toki kontrasti huononi selvästi verrattuna pienempään suurennukseen. Lisättäköön vielä, ettei kertaakaan tarvinnut haeskella katselukohtaa, sillä se löytyi joka kerta välittömästi.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

Timpe

Lainaus käyttäjältä: MarttiM - 20.03.2014, 01:04:11
Lisättäköön vielä, ettei kertaakaan tarvinnut haeskella katselukohtaa, sillä se löytyi joka kerta välittömästi.

Tämä on yleensä säädoissään olevan laatuoptiikan merkki, jos mikään. Tarkennus vain ikään kuin napsahtaa kohdalleen, jollei ylitetä suurennuksella seeingin rajoja :smiley:
- Timo Inkinen

MarttiM

Kiinteäpolttovälisen lisäksi myydään Docter Vario 10 mm...25 mm okulaaria. Alun perin olin ostamassa sitä, mutta APM Telescopen Markus Ludes suositteli 12,5-millimetristä versiota. Mieli tekisi omistaa mainittu zoomikin, sillä hyvinhän nuo kaurapuuro ja hanavesi maistuvat päivästä toiseen. :rotfl: Sain, muuten, juuri äsken Markus Ludekselta tietää, että Docter valmisti aiemmin Zeiss-merkille vastaavaa zoom-okulaaria.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

MarttiM

Eilen katselin Docterilla paria syvän taivaan kohdetta ja suurimman osan ajasta Jupiteria. Se näkyi taas kerran tosi upeasti 96-kertaisella suurennuksella. Suuri punainen pilkku oli planeetan keskilinjasta hiukan oikealle päin. Kun ottaa huomioon kulmapeilin vaikutuksen, niin todellisuudessa mainittu pilkku oli planeetan keskilinjasta jonkin verran vasemmalle, eli länteen päin. Kaasujättiläinen näkyi hienosti kuin se olisi terävällä lyijykynällä piirretty :shocked: niin, että ekvaattorivöiden lisäksi havaitsin kapean vyön planeetan pohjoisella puoliskolla. Tavallisesti otan mukaan havaintosessiolle neljä okulaaria. Tätä nykyä mieleni tekee valita joka kerta Docter ja sillä sitten tulee katseltua puolet koko ajasta.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

MarttiM

Syksyn pari  harvaa tähtien katseluun sopivaa iltaa ovat vain vahvistaneet käsitystäni Docter 12,5mm:n okulaarin hienoudesta. Monosentriset ovat siihen verrattuna yksipuolisia linssejä kapeine näkökenttineen. Niitä voi käyttää oikeastaan vain kuun ja planeettojen katseluun. Erittäin tarkkakuvainen Docter on aina ollut hyvä mitä tahansa kohteita havaittaessa. Jos pitäisi tulla toimeen yhdellä okulaarilla, niin valinta ei olisi vaikea... Hinta on korkea, mutta onhan se suorastaan loistava okulaari!
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15