Hankasalmen radioteleskooppi

Aloittaja oksanen, 19.06.2007, 16:36:34

« edellinen - seuraava »

oksanen

Ilokseni voin ilmoittaa, että Hankasalmen observatorion 3 metrin radiotelekooppi on saatu vihdoin toimintaan.

Teleskoopissa on nyt 1 GHz satelliitti-tv LNA ja ilmaisimena kymmenen euron "Satellite-Finder" ja sen perässä Joystick-ohjaimesta tehty 10 bitin AD-muunnin. Systeemillä saadaan erittäin selvä signaali Auringosta, kunhan asteen läpimittainen keila vain osuu kohteeseen.

Teleskooppi on seuraillut Aurinkoa nyt pari päivää skannaamalla rektaskensio- ja deklinaatiosuunnissa edestakaisin ja etsimällä signaalin maksimikohdan. Mittaustuloksien perusteella hienosäädetään teleskoopin ohjausohjelmaa, jotta päästäisiin kymmenesosa-asteen suuntaustarkkuustavoitteeseen.

Radioteleskoopin kuva livenä observatorion web-kameran välityksellä:
http://murtoinen.dyndns.org/

arto
--
Arto Oksanen - Jyväskylän Sirius ry

jarnopallo

Todella upea!

Paljon tuollainen systeema maksa?

Terveisiä / Jarno

oksanen

#2
Kiitos!

Nuo tiedot tuossa yllä olevassa viestissä ovat jo kovasti vanhentuneita. Nykyisin Hankasalmen radioteleskoopissa on ilmaisimena tavallinen 10 GHz alueella toimiva satelliittimikropää ja sen perässä itsetehty (Sampsa Lahtinen) laajakaistainen diodivastaanotin 10 bitin AD-muuntimella. Lautasantennia ohjataan Linux-koneella pyörivällä Python-ohjelmalla, joka myös lukee vastaanotinta rs-linjan yli noin 10 näytettä sekunnissa kahdeksalta eri kanavalta (vastaanotetun signaalin erilaisia vahvistuksia 1x-10000x ja vastaanottimen lämpötila yms. ohjaustietoa). Havaintokohteena on ollut Aurinko, joka on tosin tähän aikaan vuodesta esteettä näkyvissä vain muutamia hetkiä. Syyskuun lopussa saatiin havaittua yksi voimakas flare-purkaus (http://murtoinen.jklsirius.fi:8888/arto/signals_sun_20110928.png) ja lokakuun puolivälissä koko joukko geostationaarisia satelliitteja kun Aurinko kulki niiden takaa (http://murtoinen.jklsirius.fi:8888/arto/sun_20111013.png piikit ovat satelliitteja ja kuopat puita).

Lautasen kyljessä on nykyisin myös 70 cm taajuudella toimiva harava-antenni, jolla on yritetty vastaanottaa mikrosatelliittien lähetyksiä. Toiveissa on saada vastaanotettua suomalaista Aalto-satelliittia, mutta tämän toteuttamiseen tarvitaan vielä jonkin verran lisää harjoitusta.

Niin se kysymyksesi. Lautasantenni jalustoineen saatiin edullisesti Venäjältä (olikohan 5000 euroa?), sen ohjauksen modernisointiin ja radioelektroniikan hankintaan käytettiin Wihurin rahaston kymmenen tuhannen euron apuraha. Talkootyötunteja mekaniikan, elektroniikan ja tietotekniikan merkeissä on kulunut "hyvin runsaasti". Laitteisto on täysin etäkäytettävä ja seuraa Aurinkoa automaattisesti tätä kirjoitettaessakin.


arto 

naavis

Lainaus käyttäjältä: oksanen - 02.11.2011, 10:10:13
Toiveissa on saada vastaanotettua suomalaista Aalto-satelliittia, mutta tämän toteuttamiseen tarvitaan vielä jonkin verran lisää harjoitusta.

Satelliitti täytyy myös laukaista ensin. :wink:

oksanen

Lainaus käyttäjältä: naavis - 02.11.2011, 12:03:19
Satelliitti täytyy myös laukaista ensin. :wink:

Joo, onneksi tässä on aikaa viritellä systeemit kuntoon.

arto