Baader Hyperion ja Baader Scopos

Aloittaja mickut, 24.02.2014, 17:47:03

« edellinen - seuraava »

mickut

Tuli juuri haettua Kirkkonummen Komeetalle pari uutta okulaaria ja niistä se suurempi herätti ainakin minussa hilpeyttä, sen verran ettei saanut pidettyä kättä vakaana kuvatessa:


Kokovertailu naurua pidätellen kuvattuna

Vasemmalta oikealle: Baader Hyperion 24mm (68 asteen kuvakenttä, 311 g), 0,5 litran olut (tunnelinäkökenttä, 832 g), Baader Scopos 35mm (70 asteen kuvakenttä, 1089 g).


-Antti

RL

#1

mickut

Lainaus käyttäjältä: RoLeh - 24.02.2014, 20:37:28
Mistäs tuommoisia scoposseja saa? Ja onko hyviä?

Tämän nimenomainen kaksikko tuli noudettua Teknofokukselta. Kunnollista testiä en ole vielä päässyt tekemään, mutta yllärinä taivaan melkein kirkastuttua ohuen pilviverhon läpi ainakin vaikuttaa hinta-laatusuhde olevan kohdallaan. Scopokseen oli todella helppo katsoa, riitti että jotenkuten tälläsi silmänseudun vasten pimennyskumia. Kuvakenttä oli tasalaatuinen, kontrastikas ja hyvin fokuksessa koko alueelta. Jotain pientä häntää kirkkaimissa tähdissä näkyi, mutten tiedä johtuiko muun optiikan likaisuudesta, ikuwanhasta meaden 0.63 reducerista tai vain huonosta tarkentamisesta palelevin käsin. Taivasta löytyy lyhennetyllä CPC1100:lla yli asteen verran, näkökenttänä 70 astetta on miellyttävän laaja.

Jos huomenna on keliä niinkuin ennusteet antavat ymmärtää, pitänee kokeilla omalla celikan reducerilla kentänkorjausta kokeilla myös ilman lisäkilkkeitä. Silloin saattaa paikalla olla vähän enemmänkin visuaalihavaintoja tehneitä olentoja, joilta saanee tarkemman luonnehdinnan.

-Antti

MarttiM

Löysin ulkomaisilta palstoilta joitakin kommenteja Scopoksesta. Sitä pidetään laadukkaana.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

naavis

Olemme illan mittaan päässeet kokeilemaan Scoposta kerhon CPC1100-kaukoputkella ja okulaari on osoittautunut ihan hintansa väärtiksi! Ensin pidimme välissä Meaden 0.63x polttovälinlyhennintä, joka tuotti kuvaan jonkin verran kromaattista aberraatiota, mutta ilman lyhennintä tähdet näkyivät neulanterävinä. 11" apertuurilla ja suurella okulaarilla esimerkiksi Orionin kaasusumua M42 oli ilo katsella pidemmänkin aikaa.