Mahdollinen meteorimyrsky toukokuussa

Aloittaja MattiH, 06.02.2014, 04:38:55

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 23.05.2014, 21:29:25
Pitää vielä selvittää, saisiko oman Ettus SDR vastaanottimen huomiseksi hieman parempaan antenniin  kiinni. HROFFT softalla voisi jonkinlaisen mittapätkän ajaa. Vaatineeko paljonkin ennen/jälkeen huipun esiintymistä olla radiovastaanotto päällä, että piikin selkeästi näkisi tuloksista ? Vai onko jo liian myöhäistä ?

Sanosin, että vaatii mielellään vertailudataa vuorokausi pari ennen ja/tai jälkeen. Voihan olla että erottuu selvästi ilman vertailudataakin. Mutta kun vuorokauden aikainen vaihtelu kuitenkin on voimakssta eli aamupuolella tulee huomattavasti enmmän heijastuksia niin voi olla ilman vertailudataa vaikea tulkita.

Ja nyt et enää ehdi etukäteen vertailudataa saada eli ehdotan että jos saat laitteet toimimaan haluamallasi tavalla niin pidät ne samanlaisina vielä muutaman vuorkauden ajan keräämässä dataa huomisen jälkeen.

Ylipäätänsä on epäselvää miten näkyy radiodatassa vaikka tulisikin kunnon outbursti. Noin hitaat meteoriitinpudottajatulipallotkaan eivät juuri näy, koska syttyvät liian matalalla. Mutta kuitenkin näitä vain jonkin verran nopeammat Draconidit näkyvät. Ne ovat erittäin heikkoa ainesta ja syttyvät jo korkealla vaikka ovat hitaita. Näistä ei ole juuri tietoa, vielä.

Esko Lyytinen

#16
Nyt vähän yli 08 UT näyttää että ei ainakaan radio-outburstia tullut. On kyllä ollut ammuyön tnteina ennen maksimiajankohtaa tavallista enemmän heijastuksia, mutta arvelen muusta syystä. Vaihtelua tapahtuu jonkin verran mm ionosfäärin tilanteen mukaan. Ja taisi ruveta normalisoitumaankin maksimin aikaan.
Tutkassa:
http://fireballs.ndc.nasa.gov/
ei näy yhtään mitään ko radiantista. Johtuneeko siitä että eivät radiotaajuuksilla näy, mitä mahdollisuutta edellisessä viestissäni ounastelin, vaiko siitä että sieltä ei tulekaan mitään, en tiedä toistaiseksi.

Esko

EDIT: Pientä aktiivisuutta näyttää olleen parin meteorobsissa kirjoitettujen raporttien mukaan, joista suotuiin toistiaseksi ehkä Wes Stone'n Oregonista:
"I can report sparse but definite Camelopardalid activity. I observed from 5:30-8:45 UT and counted 11 Camelopardalids, 16 sporadics and 3 Anthelions. Limiting magnitude ranged from 6.4-6.7."

Toinen suunnilleen yhtä suotuisa oli Francisco Ocaña'lta Arizonasta, jossa näkyi "Best period was the first 15 minutes, with some nice CAM fireballs. ", mutta kokonaismääriä ei ole esillä.
Jälkimmäisen mukaan:"All the CAMs brighter than magnitude 3, despite the dark sky ( sky brightness 21,5 mag per sq.arcsec, SQM) ." , kun taas edellisen mukaan:
"The Camelopardalids were faint with a mean magnitude of 3.2 (mean magnitude of the sporadics was 2.7)."

Näiden kahden lisäksi Joe Rao (joka usein on kirjoittanut S&T lehteen meteoriparvista ja tästäkin) raportoi "8 possible Camelopardalids", mutta pettynyt oli tuollaisiin määriin hyvältä havaintopaikalta, luonnollisestikin.

Eli ilmeisesti "outbursti" antoi sentään jotain "näytettä", mutta jätti kyllä monia pettyneitä katsojia.

pnuu

Jyväskylästä tarttui reissu-watecin kuviin yksi todella nopea, josta tallentui vain osa. Olisikohan kameleista? Alla kuva ja lisäksi tähtikuva kalibrointia varten. Kestoa näkyissä olevalla osalla 0,423 s ja viirun alku 2014-05-24 02.00.35,245 UTC. Kalibrointikuva on klo 22.27.43 UTC alkanut 30 s keskiarvopino josta vähennetty 2,5 minuuttia aikaisempi 2,5 min pino ja venytetty lisää tähtiä näkyviin. Kameran sijainti 62.237448 N, 25.75875 E.

edit: ne kuvat..
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Esko Lyytinen

CAM'sien pitäisi olla melko hitaita ja äkkiseltään vaikuttaisi ettei tuon radiantti ole niin korkealla deklinaatiolla. Täytyy tutkia ajan kanssa.
Nyt näkyy olleen NASAn tutkassa selvää aktiivisuttaa, joskaan kuvasta ei näy mihin aikaan.
Täältä http://fireballs.ndc.nasa.gov/    linkkaa vasemmalta yhäältä "radar". Ja siellä näkyy radiantti kartalla vahavan vaaleanpunaisena ja alemmassa kuvassra joukko "pisteitä".

Esko

EDIT: En heti huomannut, että varsinainen kuva on siis selvään päivänvaloaikaan. Mahtaisiko se kuitenkin olla jokin muu kuin tulipallo, vaikkapa lintu. Se reitti kaartaa kuvasssa paikkaan nähden väärään suntaan, mielestäni. Pivänvalokuvissa tahtoo yleensäkin tulla varsin paljon vaikeasti tulkittavia kohteita.


marsil81

24.5.14 klo 00.30-01.30:yöpilviä etsiessäni seurailin samalla mahdollisia cameloja,havaintosuuntani pohjoinen,sää hyvä,tulos:ei ainuttakaan meteoria.Kuvat 1 ja 2..
24.5.14 klo 9.30-10.35:kokeellisena projektina yritin havaita päivätulipalloja,havaintosuuntani pohjoinen,200 valokuvaa näköhavainnon tueksi,tulos:ei ainuttakaan meteoria.Kuva 3.Sää:helteinen ja tuulinen.
Havaintopaikka:Mäntyharju.


PETK

Lainaus käyttäjältä: marsil81 - 24.05.2014, 20:57:28
tulos:ei ainuttakaan meteoria. Mäntyharju.
Saman lainen tulos Muhokselta, ei tullut myöskään radio-laitteista mitään raportoitavaa.
Pekka
Pekka Kokko