Velocen kollimointi

Aloittaja Jyrki, 29.01.2014, 13:13:23

« edellinen - seuraava »

Jyrki

Teknisluonteinen kysymys kollimointiin perehtyneille...

Velocen kanssa kuvattaessa tähdissä on pientä soikeutta yhdessä kulmassa/laidassa. Ei se kovin iso ongelma ole, mutta kun on ollut kehnot kelit, niin sitä ehtii miettimään kaikkea vähemmänkin tärkeää.

Olen yrittänyt säätää optista akselia fokuserin tilttiä kääntämällä, mutta sillä tavalla soikeutta ei näyttäisi saavan kokonaan pois. CCDInspectorin analyysi näyttää x ja y akseleiden olevan suorassa ja kuva-ala hyvinkin tasapainossa. Siitä huolimatta pientä soikeutta edelleen on, eikä flattikuva ei ole täysin pyöreä vaan kevyesti kallellaan yhteen kulmaan.

Kysymys kuluukin, mistä tietää onko ongelma kollimoinnissa vai siinä, että fokuserin tiltti/kenno on vinossa?
En haluaisi lähteä kokeilemaan mitään kovin eksoottista, sillä toleranssit näinkin nopealla putkella ovat todella pienet. Lopputulos voi helposti olla huonompi kuin mistä lähti liikkeelle.

P.S. Velocessa kollimointi tapahtuu liikuttelemalla pääpeiliä/linssiä, apupeili korjauslasineen on kiinteä.

P.P.S. soikeus näkyy parhaiten Flickr sivulla olevassa M45 kuvassa (vasen ylälaita)
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Putki taisi olla tämä: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4615_Officina-Stellare-Veloce-RH200---200mm-f-3-Flat-Field-Astrograph.html
"The optical design comes from Massimo Riccardi, exclusively for Officina Stellare. The optical System consists of a Mangin primary mirror and a frontside corretion lens. On the backside there is an additional 2lens correction system..."

Ja tuollaista eksoottista optiikkaa ajattelit lähteä kollimoimaan??? Unohda tuo!
Tehdas hoitaa kollimoinnin korjaukset tuollaisessa tapauksessa laittamalla laitteen kelvolliseen testipenkkiin ja säätämällä sen pilkulleen kohdalleen. Ja kun kysyt kollimointifriikiltä, niin veikkaisin, että ongelma on kollimoinnissa kun kerran flat-kuvakin on kallellaan. (Huom. "Kun kädessä on vasara, niin kaikki esineet alkavat näyttämään nauloilta!"  :grin:). Toisin sanoen en osaa sanoa onko tuo optisten osien kollimoinnissa vai sitten fokuserin kallistuksessa, mutta veikkaisin tarkentimen osuuden olevan melko vähäinen tuon hintaluokan putkirakenteissa ja samasta kertoo sekin, ettet ole saanut "ongelmaa" kuriin tarkenninta kallistelemalla.

Voitko esittää täyden resoluution mosiikkikuvan tähän tyyliin, niin näkisi missä suuruusluokassa tuon soikeuden kanssa mennään?
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/Star_crops_M97_28032013_300s.jpg (tuossa on joku muinainen GSO:n kollimointikuva)
- Timo Inkinen

Jyrki

Kiitos Timpe ...ajattelinkin että sinä voisit kollimointiexperttinä tarttua haasteeseen  :azn:

Vähän saamaa olen epäillyt kuin sinäkin, että kollimoinnissa se todennäköisesti on. Mutta olet ihan oikeassa, että putkeen ei kannata koskea jollei ole täysin varma mitä tekee. Kollimoinnin ei sinänsä pitäisi olla hankalaa (ainakaan tehtaan mukaan) sillä ainoastaan pääpeiliä/linssiä voi liikuttaa kolmen push-pull ruuvin avulla.

Ongelma tulee siitä, että en voi millään tietää onko fokuseri täysin suorassa linjassa ...tai oikeastaan tiedän, ettei se voi sitä koskaan olla. Siinä kun on itsessään erittäin hyvä tiltti-säätö, jota olen jonkin verran viritellyt. Siinä hommassa on hyvin nähnyt, kuinka mahdottoman pienet liikkeet tuntuvat F/3 putkessa.

CCD inspektorilla näkee ihan hyvin miten tähden muoto muuttuu säädettäessä, mutta olisi aika hullun hommaa lähteä kääntelemään kollimointia, jollei ole 100 varma siitä että fokuseri on täysin suorassa linjassa ....ja vaikka olisikin niin kameran kenno voi puolestaan aina olla hieman vinossa.  :undecided:

No ongelma ei todellakaan ole kovin suuri, mutta hieman häiritsee kun tietää että se voisi olla "täydellinen"   :azn:

Laittelen niitä suurennoksia jos alan ihan tosissaan säätelemään kollimointia. Pitää varmaan kirjoitella myös tehtaalle ja kysellä mitä he ovat mieltä...
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Olisiko tästä ja Bahtinovin maskista apua kertomaan onko tarkennustaso vinossa?
http://deepspaceplace.com/gso8rccollimate.php
" It's normal for field curvature to cause stars at the edge to be defocused, but all 4 corners should have the same amount of defocus. If the image plane is tilted, stars on one side (or corner) will be further out of focus than the other side."
(Mutta en menisi säätämään tuonkaan perusteella...)
- Timo Inkinen

Jyrki


Tosi mielenkiintoisen tuntuinen juttu ...pitää perehtyä tarkemmin....kiitoksia.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

DarkSide

Ihan vaan kommenttina.. eläpä koske mihinkään kaimani. Tuottamasi taivaanjälki on nykyisellä säädöllä jo
hurmiollista, joten jättäisin turhantarkkuuden hakemisen tuonpuoleiseen...
Noh, itsehän päätät  :rotfl:

Jyrki

Taitaa kaima olla oikeassa...
Lueskelin eilisen illan noita kollimointijuttuja ja "täydellisyyden" tavoittelussa on kieltämättä omat riskinsä. Varsinkin kun ottaa huomioon, ettei mitään ongelmaa oikeastaan edes ole.
Kiitoksia Timpella ja Jyrkille järjenäänen herättelystä  :azn:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/