Aurinko - 2014

Aloittaja einari, 19.01.2014, 12:59:22

« edellinen - seuraava »

einari

Rohkenen aloittaa uuden kauden vaikka edellytykset ei vielä ole kovin hyvät.

Kuvatessa aurinko oli noin 8 asteen korkeudessa, mutta yllättävän tasainen oli ilmanlaatu ja lopputuloskin yllättävän hyvä.

___
Tapio

kurja

hiivatin hieno! Minkälaisia suotimia/menetelmiä tässä on käytetty?

einari

Putkena oli karvalakkitason aurinko-Ha-putkea eli Coronado PST:tä.
Kamerana oli tässä DMK21AU618.
___
Tapio

makoy

Terve, vähän kyllä hävettää tuollaisen kuvan jälkeen laittaa omaa räpsyä tänne. Tosi upea kuva. Tänään aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja eihän siinä mikään muu auttanut, kun kantaa putki terassille. Kyllä oli hikistä hommaa, kun lämpötila oli jotain +30 ja täysin tyyntä. Neste poistui kehosta yhtä nopeasti kuin pilviharsoa tuli tielle. Ehdin kuitenkin saada pari kuvaa ennen sitä.
Tässä on nyt mun ensimmäinen yksittäinen käsittelemätön räpsy digipokkarilla auringosta ja samalla ensimmäinen visuaalinen havainto. Terveisin Marco

CSB

Aurinko vihdoin ilmestyi eilen ja sain kokeila aurinkon kuvaus systeemi uuden pieni Scopos Observer + Lumix DMC-ZX1. Toimi melko hyviin mutta pitääs hanki uusi pieni pokkari HD video kansa. Pari minutti video (720), mov tiedosto vaidettu aville PIPP kansa.

Täällä kerta Registax teki parempi kuva kun AutoStakkert. Kameran linssi tarvitse olla lähempana okulaarin lasi jos haluan koko ruuttu kuvaus. Sorvarin huomiisen homma. 

einari

Hyvä kun scopos pääsi tositoimiin.
___
Tapio

CSB

Komea Aurinko aamulla 8:30. Scopos Observer + 20 mm okulaari ja EOS 500 video. PIPP ja Autokkert plus väri PShopilla

VeijoT

Auringonpilkut 13.3 ohuen pilviharson läpi, jostakin täytyis löytää hienoliikunta säätö, niin olis helpompi kohdistaa pilkkuihin suurella suurennoksella.

Veijo T


makoy

Onko sulla Veijo käytössä solar continuum noissa kuvissa?

CSB

Aurinko tänään, vähän pilviharso mutta sain pari  min video EOS 500 kansa. Putki CSB/PE 800-90 + Zuiko 2x ja Vivitar 3x telejatke. Viimestteli Irfanview ja väri Photarin kansa.

Mov to Avi tiedosto PIPPin  ja AutoStakkert pinottu.

Kameran kenno on hyviin likainen ja  puhdas en ole saanu vaikka yritys on olu paljon. Taivas ei ole ongelma korjatta vähän flatin kansa. Huomasin kun AutoStakker on mahdollinen "Load Master Flat" mutta en ole löytäny kuinkka tehdan se master flat.   :embarrassed: :embarrassed:

Vastaus voi tula sisäviestin kautta jos kysymys ei kuulu tänne  :rolleyes:


VeijoT

Lainaus käyttäjältä: makoy - 14.03.2014, 12:43:58
Onko sulla Veijo käytössä solar continuum noissa kuvissa?

Ei ollut mitään muuta suodinta kuin mylar kalvo putken edessä ( Photoshopissa värjäsin hieman aurinkoa )

Lainaus käyttäjältä: CSB - 14.03.2014, 12:53:14
Mov to Avi tiedosto PIPPin  ja AutoStakkert pinottu.

CSB oletko kokeillut http://sourceforge.net/projects/eos-movrec/ ohjelmaa. Tekee suoraan Registax yhteensopivan -.avi
tiedoston tietokoneelle, toimii Canon kameroiden kanssa. Siinä on myös 5 X video crop kuvakennon keskeltä.

Registax ohjelmassa on flat vähennys mahdollista.

Veijo T

monni

Mielenkiintoinen tuo Veijon ehdottama softa, mutta itse edelleen olen väkevästi sitä mieltä että AS!2 tuppaa järkkävideoista PIPP:n kanssa tekemään helpommalla parempaa kuin Registax, toisaalta ne waveletit on aika toimivia.

CBS: jos kenno ei tunnu puhdistuvan niin kannattaa huollossakin puhdistuttaa, JAS huolto laskutti muistaakseni 43e kennonpuhdistuksesta.

PS. hieno kuva ja tykkään noista väreistä oikein paljon.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Ransu

Hieno kuva CSB.
Autostakkertin master flatin saat tehtyä image calibration valikon "create master frame (ignore a master dark) komennolla.
Sinun pitää flat kuvaa varten ottaa "flat" video esim valkoisen teepaidan tai maitomaisen pleksimuovin läpi, tähän videolle jää ne roskat näkyviin.
Voit ottaa flattivideon auringon kuvauksen jälkeen, esim siirtämällä putkea sivuun auringosta. Videossa ei tarvitse olla suurta määrää frameja, 100 tai 200 riittää hyvin.

Eli vaiheet:
1.Kuvaa aurinkoa
2.Ota flat video
3. Tee master frame autostakkertissa lataamalla flat video käsiteltäväksi ja käytä komentoa create master frame (ignore a master dark), anna kuvaava nimi, esim flat
4. avaa käsiteltävä video, valitse image calibration valikosta "load master flat" ja valitse äsken tallentamasi flat
5. pinoa käsiteltävä video normaalisti

edit: aurinkoa kuvatessa ei ole niin tarkkaa vaikka optiikan vinjetointia ei korjaisikaan, eli voit otta flat videon vaikka sisällä ilman kameraoptiikkaa tasaisesti valaistua valkoista seinää vasten.
Tosin nuo pölypallerot saattaa liikkua  eikä vastaa enää kuvaustilannetta. Voit kuitenkin kokeilla tuolla menetelmällä saako palleroita korjattua pois.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

CSB

Kyllä tieto tuli ja paljon. Olen kuulu se EOS movrec mutta en ole olu valmis viemaan tietokone ulkona  :laugh:  :laugh: varma kokeilen joku päivä nyt kun talvi on melkein loppu. Kiitos VeijoT

Kiitos Monni, pitääs varma lähetä se kamera johonkiin puhdistus varteen. Kyllä se PIPP ja AutoStakkert toimi hienosti. Ei kaikki PIPP avi toimi Registax kansa. Jos ei toimi teen avi tiedosto KINOVEAn kansa.

Kiitos Ransu, varma kokeilen video flattin huomenna jos sää on armollinen. Varma Registax flattin tehdan sama kuin AutoStakkeriin.


Toni

Elämäni 1. yritys kuvata Aurinkoa mustavalkokameralla CaK-valossa tuotti ihan asiallisen lopputuloksen:



Ja tosiaankin käytössä oli noin 250 euron arvoinen okulaariin kierrettävä suodatin, joka ehdottomasti vaatii seurakseen kalvosuodatinta putken suulle. Kuvauskalvolla oman kokemukseni mukaan optimaaliset valotusajat pysyvät sopivan lyhyinä videota kuvatessa, joten sitä kannattaa käyttää katselukalvon sijasta.

Epäilemättä esim. Luntin CaK-putken kapeampikaistaisella suodattimella saa parempaa jälkeä, mutta kaluston hintakin asettuu silloin jo aivan uudelle tasolle. Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että pilkkuryhmät ja myös fakulat erottuvat nimenomaan CaK-valossa erityisen hyvin, ja esim. Continuum-suodattimella ei pääse lähimainkaan samaan lopputulokseen. Minulla on toki suuri innostus päästä tekemään myös H-alfa-aurinkokuvausta, mutta se vaatii lisäpanostuksia kalustoon, käytännössä varmaan 60 mm Luntin hankintaa.

Havainto Taivaanvahdissa
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)