Suodatinadaptereita kameraoptiikkaan 3D-tulostamalla

Aloittaja vehnae, 17.01.2014, 22:44:06

« edellinen - seuraava »

vehnae

Pidempään on pitänyt tästä projektista jo kirjoitella, vihdoinkin sain jotain tekstiä aikaiseksi :). Eli olen tehtaillut paljaisiin 36mm suotimiin pidikkeitä joilla niitä saa viritettyä kiinni kameraoptiikkaan. Näihin suotimiin päädyin kustannusten ja kasvunvaran takia. Esimerkiksi Baaderin 36mm kapeakaistasuotimet ovat hinnaltaan reilusti halvempia kuin Astronomikin clip-suotimet. Lisäksi 36mm suotimien kanssa voi käyttää täyden kennon järjestelmäkameraa (pienellä vinjetoinnilla), ja samat suotimet voi joskus ccd-maailmaan siirtyessä laittaa vielä suodinpyörän sisälle. Kääntöpuolena sitten kiinnitykset joutuu miettimään itse, eikä kaikkia objektiiveja ole mahdollista käyttää, esim. laajiksissa harvemmin on tilaa johon suotimen voisi jemmata.

Adapterit tein tosiaan 3D-tulostuspalveluiden avulla. Mallinnustyön tein Blenderillä, jota osasin jo jotenkin käyttää ja josta mallit sai exportattua sopivassa muodossa ulos. Tulostuspalveluna olen käyttänyt Shapewaysia, jossa tällaiset pienet muovipalikat kustantavat parista eurosta ylöspäin kappaleelta plus postituskulut (UPS) ~8e. Valmistus ja toimitus Hollannista on kestänyt tyypillisesti aika tarkkaan kaksi viikkoa. Eli mallien iterointi ei ole ihan hirveän nopeaa puuhaa.

Merkittäviä rajotteita näissä 3D-tulosteissa edelleen on. Tarkkuus on jotain ihan muuta kuin työstökoneilla, esimerkiksi tällä muovilla mallin seinien minimipaksuus on 0,7mm ja se on paremmasta päästä. Kotikäyttöön tarkoitettuihin tulostimiin (makerbot, reprap, mitä näitä on) en ole perehtynyt tarkemmin, mutta kuvittelisin että kaupallisella toimijalla on näitä paljon paremmat vehkeet. Jokatapauksessa tähän käyttöön lopputulos on kuitenkin ihan riittävä.



Tässä palikoita mitä on tullut tehtailtua:

1. Sovite suodattimen kiinnittämiseksi objektiivin perään

Tämä on yksinkertainen kehys johon filtteri napsautetaan sisään muovin joustaessa jonkun verran, ja kokonaisuus painetaan objektiivin perään jossa se pysyy kitkalla. Kun tuon sormitäpän mitoittaa riittävän kapeaksi, niin tämä toimii myös täyden kennon kameroiden kanssa.

Rakenne on testattu toimivaksi ainakin Canonin 100L ja 200L -objektiiveilla, muistaakseni 300L/4:ssä on myös sama 38mm halkaisijaltaan oleva pyöreä aukko jolloin tämä kävisi myös siihen. Kuvassa tosin huijaan hieman, sillä siinä on 2mm paksuja suodattimia varten tehty versio, joka ei vielä pitänyt suotimesta riittävän hyvin kiinni. Ohuempaa CLS-suodatinta olen käyttänyt vastaavalla sovitteella menestyksekkäästi, mutta se oli kuvia ottaessa "hyvässä tallessa" :).





2. Sovite Canonin drop-in -kehikkoon, jossa suodatinkierre

Monissa valovoimaisissa teleobjektiiveissa löytyy drop-in -kehikoita erikokoisilla suodinkierteillä. Tämän valmistin FD-lasia varten, jossa oli 48 millin kierre. Sovite koostuu kahdesta osasta, joiden väliin suodatin puristetaan. Apuna käytin 48->46mm step down -renkaita, joita saa kiinasta eurolla. Syntynyt paketti voidaan tiputtaa kehikon pohjalle ja kiertää step down -rengas pitämään se paikallaan (kuten kuvassa), tai liimata sovite step down -renkaan päälle. Sama systeemi toimisi hyvin myös uudempien Canon-lasien 52mm kierteiden kanssa kun hankkii sopivan step down -renkaan.







3. Sovite Canonin uudempaan 52mm gelatin filter -kehikkoon

Uudemmat Canonin teleobjektiivit toimitetaan gelatin filter -kehikolla erilaisia kalvosuotimia varten. Kehikosta voi poistaa kannen ja suojalasin, jonka jälkeen tilalle voi laittaa sopivankokoisen palikan. Itselläni kävi tuuri, ja yhdistelemällä osia vanhoista adaptereista sain aikaan yhdistelmän joka kiinnittyy napakasti suojalasin tilalle.



Jos jollain on käyttöä tai kiinnostusta jatkokehitellä, niin voin laittaa näitä Blender-malleja jakoon. Shapewaysissa voisi myös myydä omia tekeleitä, mutta kovin suurta takuuta mä en kuitenkaan näille kehtaisi antaa :).

VeijoT

Ihan hienon näköisiä adaptereita on syntynyt 3D tulostimella.

Minulla ei ole 3D tulostinta, joten tein käsin tuollaisen adapterin 1 mm paksuisesta muovista. Sen saa leikattua helposti vaikka mattopuukolla.
Molemmissa tavoissa on oma hommansa, ja ehkä olisin joutunut tekemään pitempään töitä 3D tulostimen ohjauksessa 1 kappaleen tapauksessa.

Tuo Canon 600 D on modattu siten että kaikki filtterit on poistettu kennon edestä.  Kuvassa näkyvä filtteri toimii samalla myös pölysuojana.
Suodin ja kehys on niin ohut että EF-S tyyppiset objektiivit saa kiinnitettyä kameraan.

Tuon kuvassa näkyvän filtterin kanssa autofokus toimii oikein, ja värit on normaalit, etsinkuva on hieman himmeämpi, mutta ei haittaa mitään.

Veijo T


monni

Erittäin mielenkiintoinen topic! Veijo; millä tuo suodin pysyy paikallaan niin ettei se kierry? Onko sovitus vaan niin jämpti, että se on aina prikuulleen linjassa kennon kanssa?
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

VeijoT

Lainaus käyttäjältä: monni - 19.03.2014, 09:03:46
millä tuo suodin pysyy paikallaan niin ettei se kierry? Onko sovitus vaan niin jämpti, että se on aina prikuulleen linjassa kennon kanssa?

Tuo muovikehys on tehty sopivan tiukaksi, joten se pysyy paikallaan ainakin toistaiseksi, mutta jos myöhemmin löystyy, niin pihdillä puristamalla parista kohtaa muovi venyy ja siitä tulee tiukempi.
600 D.n kameran kenno on 1.6 rajaus kerroin, ja tuo suodin on jostakin 1.3 x kennoisesta kamerasta, en muista enää mistä. Mutta alkuperäistäkin
suodinta voi silti käyttää.


Tuossa alla olevassa kuvassa suodin on senverran paksu että kehystä ei tarvitse ( ei mene rikki paikalleen laitettaessa. ) Mutta EF-S tyyppiset objektiivit jossa takalinssi on lähempänä kennoa, ne ei enää mahdu kiinni.
Tämä suodin vastaa Canon 60Da.n päästökäyrää eli rajaa infrapunan 700 nanometristä alkaen, mutta päästää vetysumut esteettä läpi.
Normaali kuvauksissa täytyy käyttää mukautettua valkotasapaino asetusta, että värit menee oikein.

Veijo T


thuttu77

Pistin säikeen aloittajalle jponkin aikaa sitten priva viestiä mutta en saanut vastausa
Olisin ollut noista adapteri malleista kiinnostunut kun itselläni on astroputkena 500mm F4 L IS USM jossa tuo 52mm drop in filsu käsittääkseni myös on ja tietysti muihin se bajonetin sisään tuleva.

vehnae

Hups, pahoittelut! Viestiin vastailu oli jostain syystä jäänyt unholaan, vaikka olin sen kyllä lukenut. Nyt on viimein vastailtu.