Jupiter kaudella 2014

Aloittaja Ari Haavisto, 16.01.2014, 17:35:33

« edellinen - seuraava »

einari

Kun Ari kehtasi laittaa tuollaisen kuvan niin rohkenen minäkin laittaa omani samalta yöltä.
Tämä siis otettu Canonin 550D:lla ja 640x50@50fps-kroppivideosta.
Pieneksi jäi kun ei jaksanut irrottaa Optecin 0.5X redua, joten polttoväliä siis vain noin 1000mm.
Autostakkertin 1.5X drizzlellä kasvatettu kokoa 1.5X.
___
Tapio

ellu

Hyviä kuvia saatu näinä pyhinä :) Itsellä aikalailla suttua tuli. Näennäisesti kirkas taivas, mutta jotain pilviutua kuitenkin oli. Tässä puuhassa sen vasta huomaakin kuinka huono Suomen sää on loppupeleissä...
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

CSB

Jupiter 27.12 SkyWatcher 127 + 10 mm okulaari ja EOS 500 video. PIPP, AS ja Irfanview.

YoKahainen

No eipä tuosta paljon saanut irti, kun ei ollut mitään mihin tarkentaa, pelkkää mössöä. Tällaista tämä on ollut jo pitkään, seeing-ennuste oli 5 ja todellinen keli 1. On tainnut viimeksi olla hyvä keli vartin ajan lokakuussa 2010. Siti vielä täytyy toisinaan yrittää.

LKE

RL

#289

Timo Kantola

On hieno ensivalo laitteille, kyllä väreissä on taikaa. Loistava kuva

Samoihin aikoihin kokeilin myös uutta kameraa, ASI 120MM.
Keli ei kyllä ollut mikään loistava, mutta ihmeesti jotain tarttu kennolle. Kuvasta tuli aika rakeinen, kun piti säätää nupit kaakkoon, jotta jotain erottuisi.
Putkena 25cmF7 Newton + 1.5x barlow ja IRPass filsu.

Koitin käännellä kuvan samoin päin ja samaan kokoon..
Timo Kantola

Ransu

Hienoja kuvia Roopella ja Timolla. Pakkasessa hytiseminen pistää sietokyvyn koville, joten hatunnosto extreme kuvasta. Hyvin näyttää myös värikamera toimivan.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 29.12.2014, 04:23:40
Putkena 25cmF7 Newton + 1.5x barlow

Onko tämä putki just se Orion UK putki? Muistelin että se olisi ollut nopeampi.

wm-x

Miten tuo jupiterin kuvaus käytännässä onnistuu 130 f5 peiliputkella? Pieni asiaan tarkoitettu ccd kamera löytyy, mutta silläkin ylivalottui rajusti, enkä saanut säätöjä kohdalleen millään. Ylivalottuu myös visuaali katselussa. Pitääkö laittaa jotain suodatinta väliin?

einari

Barlowia vaan käyttöön ja sopivat valotukset/gainit käyttöön - kai siinä kamerassa voi niitä säätää ? mikä kamera ?
___
Tapio

wm-x

celestronin nextimage vanha malli. Voi säätää gainit ja valoitukset. Pitää opiskella noita säätöjä, nyt tuntuu palavan valkoinen puhki niin helposti. Barlow olemassa mutta se ei ole ollut kameran kanssa käytössä. Vaikea löytää jo pelkän kameran kanssa, se vastaa 5mm okulaaria.

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: mistral - 29.12.2014, 12:52:13
Onko tämä putki just se Orion UK putki? Muistelin että se olisi ollut nopeampi.

Ei, tämä on 2003 valmistamani - Teknofokuksen optiikalla varustettu - "planeettaputki".
Tämä on seissyt pihassa muutaman vuoden lähes toimettomana, kunnes viimekesänä käytin auringon havainnointiin (lähinnä jalustaa) , ja nyt uuden kameran "testipenkkinä".
Timo Kantola

Timo Kantola

Timo Kantola

Lithos

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 29.12.2014, 14:27:39
celestronin nextimage vanha malli. Voi säätää gainit ja valoitukset. Pitää opiskella noita säätöjä, nyt tuntuu palavan valkoinen puhki niin helposti. Barlow olemassa mutta se ei ole ollut kameran kanssa käytössä. Vaikea löytää jo pelkän kameran kanssa, se vastaa 5mm okulaaria.

Vaikea ja planeettakuvaus kuuluvat yhteen... mikäli jalusta on kunnolla napasuunnattu niin riittää sentään että saa planeetan kennolle kerran, sitten löytyy tuntiakselia pyörittämällä. Sen varmistaminen että kamera ja etsin osoittavat tarkalleen samaan kohtaan ennen planeetan hakua auttaa paljon. Planeettaa hakiessa saa gainit sun muut olla tapissa että sen kajo kun alkaa olla lähellä näkyy paremmin, asetukset saa sitten laitettua kohdalleen kun mollukka on löytynyt.

Kannattaa myös merkata merkkaustussilla tarkentimen putkeen missä kohti kamera on tarkennettu oikein, likimain oikealle tontille pääseminen sen viivan avulla myöhemmin helpottaa hakua huomattavasti ja säästää turhautumiselta. Jos on kaksi erilaista kameraa voi vaikka käyttää erivärisiä permanenttitusseja. Myös kamera barlowin kanssa tarvitsee oman viivansa, barlow kun muuttaa tarkennuspistettä.

Hienoissa tarkentimissa on asteikot, omilla laitteillani olen toistaiseksi pärjännyt tussikikalla, pitää vaan muistaa mikä väri tarkoittaa mitäkin vehjettä :p
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Ari Haavisto

#299
Sitä tikulla silmään joka vanhoja terävöittää  :oops:
Kaivelin arkistoja ja uudelleenkäsittelin videosarjan 20.1.2014 klo 00.04 eteenpäin. Seeing oli tämän kohdalla jo huonontunut vajaata puolta tuntia aiemmista 19.1.2014 - kuvista, joten nämä jäivät hiukan paitsioon aikoinaan. GRS oli kuitenkin tässä kääntynyt jo enemmän esiin ja nyt ylikäsittelin kuvia saadakseni GRS:stä yksityiskohtia esiin ja onnistuinkin jonkin verran. Pohjana rgb-yhdistelmä, jonka luminanssia painotettu r:llä ja lopuksi ir:llä. Runsas ir:n käyttö ja kohinanpoisto tekevät kuvasta luonnollisen sijaan tämmöisen öljyvärimäisen, mutta tarkoitus olikin saada GRS:stä asioita esiin.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"