Sään seurantaa 2014

Aloittaja MarkoM, 01.01.2014, 10:42:33

« edellinen - seuraava »

MRMR

Sen verran oli pilvettömiä hetkiä että raahasin kiikarin sekä kameran parvekkeelle. Toki säätämisessä meni sen verran aikaa että kun olin valmis kuvaamaan ja katselemaan niin johan niitä pilviä oli taas kerääntynyt. Otin kamat sisään, istuin hetkeksi tietokoneen ääreen valittamaan pilvistä ja kurkkasin uudelleen parvekkeelle - pilvetöntä! Ja taas kamat parvekkeelle. Onneksi on vain kiikari, kamera ja jalustat, sentään melko kevyitä siirrellä edestakaisin.

No, tulipahan (taas kerran) katseltua Orionin sumua kun sattui olemaan sopivasti näkösällä. Oikeastaan korkkasin talven havaintokauden vasta tänään.
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night.

Minna R.
Helios Quantum 4 15x70
7x21 kiikari merkkiä X
Newton night vision monocular 2x24
Canon EOS 550D ja sekalainen kasa objektiiveja

JiiHoo

No niin, nyt näkyy viimein lupausta talvesta. Viikonloppuna kunnolla pakastuvaa (liki -10) ja sunnuntaille povaa vielä kirkasta. Voipi tulla vilu, mutta se on pieni hinta siitä jos pääsisi kuvaamaan.

Tätä nämä Suomen talvet tuntuvat nykyään olevan, joko pilvistä & lämmintä tai sitten kirkasta & kunnolla kylmää.

Lithos

Kun vain seeing olisi pakkasöinä parempi, mutta kyllä tällä hetkellä alkaa kelpaamaan mikä tahansa seeing kun vain pääsisi jotakin katselemaan.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

JiiHoo

Meinasin vetää iltaolueni väärään kurkkuun kun satuin katsomaan FMI:n ennustetta. Pilviä aikaisemmin luvannut ennuste antaakin yht'äkkiä sunnuntai illalle ja sitä seuraavalle yölle kirkasta keliä Pirkkalan kohdalla.

Ei vaan enää oikein usko riitä noiden povausten kanssa, sen verran monta kertaa tulos on ollut jotain muuta...  :rolleyes:

Tane

 Joo, ja Jouluyönä ainakin selkenee.
Celestron C14,

JKyytinen

Lainaus käyttäjältä: Tane - 21.12.2014, 04:23:27
Joo, ja Jouluyönä ainakin selkenee.
Vaikuttaa hyvältä ajatellen komeetta Finlayta ja Marsia. Jyväskylän ennuste kertoo, että iltayöllä puolipilvistä/enimmäkseen pilvistä, ja aamulla selkeää.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

einari

Tampereelle IL lupailee yhdeksään asti selkeää ja sitten puolipilvistä. Foreca ei niinkään hyvin.
___
Tapio

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: einari - 21.12.2014, 12:02:15
Tampereelle IL lupailee yhdeksään asti selkeää ja sitten puolipilvistä. Foreca ei niinkään hyvin.

Niin se lupasi vielä FMI:llä tunti pari sitten, mutta kun äsken vilkaisin niin lupasi puolipilvistä koko päivän. Hohhoijaa.

No, asiaa auttaa se että olin säätänyt odotukset kohdalleen. Eipä tule pettymyksiä.   :cheesy:

Tane

 Sekin on tullut huomattua että vaikka ennusteet muuttuu useita kertoja niin muutaman päivän takainen pitää joskus (välillä aika usein)paikkansa. Nytkin kun on nähtävillä että pitkään jatkuneiden etelä- ja lounaisvirtausten jälkeen saadaan ilmaa luoteesta ja pohjoisesta niin tohtii luottaa että sieltä se taivas selkenee...Nämä tähänastiset virtausten suunnat ei sitä ainakaan tuo. No, Joulun jälkeen olisi luvassa koillisvirtauksia mikä taas tietää sieltä ja idästä päin  talvisena aikana loputtomia pilvilauttoja.
Celestron C14,

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: Tane - 21.12.2014, 13:52:56
Sekin on tullut huomattua että vaikka ennusteet muuttuu useita kertoja niin muutaman päivän takainen pitää joskus (välillä aika usein)paikkansa. Nytkin kun on nähtävillä että pitkään jatkuneiden etelä- ja lounaisvirtausten jälkeen saadaan ilmaa luoteesta ja pohjoisesta niin tohtii luottaa että sieltä se taivas selkenee...Nämä tähänastiset virtausten suunnat ei sitä ainakaan tuo. Joulun jälkeen olisi luvassa koillisvirtauksia mikä taas tietää siltä ja idän suunnalta loputtomia pilvilauttoja.

Hyvä huomio. Tähän astisilla ilmavirtauksilla ja säätyypillä ei ole toisaalta mikään ihme että ennusteet hyppivät noinkin paljon edes takaisin. Todennäköisyys pilvettömän läntin osumiselle kohdalle on vaan lopulta ollut aika pieni.

JiiHoo

Kasasin juuri kaluston pihalle, joten nyt täytyy toivoa vielä normaalia enemmän että ennusteet osuvat edes jotenkin kohdilleen Pirkkalassa. FMI:n ja Viron pään ennusteet ovat keskenään hieman ristiriitaisia, toinen ennustaa kirkasta iltaa ja toinen yötä . Eipä toistaalta mikään ihme, sillä pilvialueen reuna näyttää menevän juuri näiltä paikkeilta. Lopputulos voi olla aivan mitä vaan.

kjj

No viimeinkin on täällä Pirkanmaalla suht OK keli. Ajoittaisia pilvilauttoja on vilahdellut ohi, eikä läpinäkyvyyskään ihan parhaasta päästä ole, mutta kahden kuukauden tauon jälkeen ei parane valittaa  :azn:

Visuaali-ihastelun lisäksi olen muutaman kohteen happotestit ehtinyt jo eri kuvauslaitekombinaatioilla kokeilemaan - M45, M78, IC 434 ja NGC2237 (Joutsenen sumujen ollessa vielä ns. parvekehollilla oli vielä pilvistä).

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: kjj - 27.12.2014, 01:35:36
No viimeinkin on täällä Pirkanmaalla suht OK keli. Ajoittaisia pilvilauttoja on vilahdellut ohi, eikä läpinäkyvyyskään ihan parhaasta päästä ole, mutta kahden kuukauden tauon jälkeen ei parane valittaa  :azn:

No joo, kaipa tuo eilinen keli oli suht hyvä etenkin jos vertailukohdaksi ottaa syksyn ja alkutalven.  :cheesy: Pilviä riitti lopulta myöhään iltaan saakka ja pääsin säätämään kalustoa vasta kymmenen yhdentoista välillä. Opettelin (ja kiroilin) PHD:n drift-alignia puoleenyöhön saakka, mutta sitten oli pakko lyödä hanskat tiskiin kun pilveä alkoi puskemaan entistä enemmän taivaalle.

Ei sen puoleen, pakkastakin oli rapiat -9C ja olin aika umpijäässä siinä vaiheessa. Jalustakin akselit tuntuivat aika jähmeiltä kun pyörittelin niitä purkaessani systeemiä, ei taida voitelu oikein toimia näillä pakkasilla.

einari

Myöhemmin se sitten selkeni (Pirkanmaalla), mutta ei ollut häävi keli kuitenkaan.
___
Tapio

wm-x

21:14 päivittyi ilmatieteenlaitoksen ennuste kirkkaasta kelistä täysin pilviseksi (ainakin täällä savossa). Eilen oli ihan sama juttu..  :cry: