Kuun ja Maan keskinäinen vetovoima

Aloittaja Taina lavas, 10.06.2007, 02:15:47

« edellinen - seuraava »

Taina lavas

//

Olen vähän tällainen maallikko-arvuuttelija, mutta eikö Kuu ja Maa kierrä samaa keksipistettä, eli toistensa ympäri siksi, että Kuu on suhteessa Maahan niin suurikokoinen?

Lauri Kangas

Kaikissa kahden kappaleen painovoimasysteemeissä molemmat kappaleet kiertävät yhteistä massakeskipistettään. Tämä toteutuu riippumatta siitä minkä kokoisia kappaleet ovat.
Maa on kuitenkin kuuta sen verran raskaampi ja suurempi, että kuun ja maan yhteinen massakeskipiste sijaitsee maapallon sisällä, jonkin verran sivussa maan keskipisteestä. Tästä syystä on perusteltua sanoa, että kuu on maan kiertolainen. Kuun verrattain suuren koon takia maa ei siis tosiaan pysykään paikalla, vaan tekee pienehköä kiertoliikettä. Vaikkapa jupiterin kuut eivät jupiteria yhtä paljon heiluttele, mutta vähän kuitenkin.

Esimerkiksi sitten pluton ja charonin massakeskipiste taitaa olla kappaleiden välissä, jolloin kuuluisi puhua kaksoisplaneetasta. (tai kaksoiskääpiöplaneetasta tms. nykyään :))

Horus

Aina toki kaksi (tai useampi) kappaletta omaavat yhteisen massakeskipisteen jonka kohta riippuu yksittäisten kappaleiden massoissta ja etäisyyksistä.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

marvin

Tuossa on wikipediasta poimittu perättäisistä kuvista koottu animaatio, jossa kuun etäisyysvaihtelu tulee selvästi ilmi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Lunar_libration_with_phase2.gif