Jep, sovittiin Monnin kanssa että hän saa tuon käyttöönsä planeettaputkeksi.

Kuten Naavis kertoi, niin siitä puuttuu kulmapeili, minkä se tarvitsee tarkentuakseen äärettömään (tai sitten tarvitaan 50...80mm jatkopala 2" tarkentimen perään ennen okulaaria). Tuo on siis Rumak tyypin Maksutov (
http://en.wikipedia.org/wiki/Maksutov_telescope) eli siinä on erillinen säädettävä apupeili kiinni Meniskus-linssin takana. Lisäksi pääpeili on kiinteä eli tarkennus tehdään tuolla Crayford-tarkentimella, joka on kiinni putkessa. Tällä järjestelyllä saadaan melko tasainen kuva-ala ja hyvin paikallaan pysyvä kollimointi (=tarkennus ei muuta peilien asentoja kuten kiinalaisissa SkyWatcherin Gregory Maksutoveissa käy).
Putki on tietysti F10 valovoimaltaan eikä siksi sovellu deep sky -kohteiden kuvaamiseen. Tai no... soveltuu varauksin, koska olen käyttänyt sitä mm. tähän kuvaan:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=1549.msg104535#msg104535 Tuossa ketjussa on muutakin juttua tuollaisesta Rumak Maksutovista eli se on vähän samalla tavoin kettumainen kollimoitava kuin tuo nykyinen RCT-putkeni (nykykollimointi ei kumminkaan ole kovin kaukana oikeasta kollimoinnista, kuten tuosta
mallikuvasta 12.1.2013 selviää). Tuon perään voi (?) hyvin heittää 2x Barlowin, jolloin 1800mm polttoväli tuplautuu 3600 milliin ja näin monni pääsee hyvin planeettakuvauksen vaikeuksiin käsiksi! Jos Hauholla olisi selkeää niin voitaisiin testata livenä esim. Ari Haaviston avustuksella kuinka planeetta-kuva Jupiterista syntyy (jos syntyy) tuolla MCT-putkella (kai siellä joku tuo Vixen-satulaisen jalustan paikalle?)

Hauholla on tosin ollut valitettavan huono mäihä kelien suhteen eli jo neljä kertaa on oltu 8/8 pilvisyyden alla.