Kuun visuaalihavainnoinnin himmentävät suotimet

Aloittaja monni, 17.11.2013, 12:06:48

« edellinen - seuraava »

monni

Eilen täysikuun aikaan tuli pitkästä aikaa uppouduttua pitempi pätkä kuun havainnointiin. Kalustona 1200mm polttovälin 8" newton (F6) ja valikoima eri okulaareja. Ongelmana on aivan liika valo, mitä täysikuu tarjoaa. Parin tunnin session jälkeen silmä alkoi jo kertomaan, että nyt riitti. Putken päähän laitettu peitelevy, jossa on 5cm reikä vähentää toki radikaalisti valon määrää, mutta mielestäni kontrasti menee samalla aivan pipariksi ja ei näin ole oikein hyvä ratkaisu.

Suotimista käytössä oli Celestron 21 oranssi "planeetta-kontrastiboosti" filsu, sekä ursasta tilattu kympin harmaa muovihärpäte, jonka mekaaninen ja optinen laatu on positiivisestikin ajatellen aivan kaamea.

Olen pähkinyt millä saisin täysikuun/lähes täyden kuun kirkkauden inhimilliselle tasolle ilman, että kuvanlaatu ja kontrasti menee samalla pilalle. Noita eri prosenttien ND suotimia tuntuu olevan aika paljon, siihen päälle säädettävät polarisaatio suotimet. Ei oikein riitä nyt energia ja varat ihan jokaista koittaa, ja vielä vähemmän on varaa ostaa ensin muutama huono ennenkuin sen kunnollisen hankkii.

Kaikki aiheeseen liittyvät vinkit otetaan suurella kiitoksella vastaan.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

MarkoM

Teknofokuksen sivuilla on aika kattava juttu harmaasuotimista Kuun katselussa: http://www.teknofokus.fi/Astro/kuulasit.htm
Lisäksi sivun alaosassa on luettelo, millaisia harmaasuotimia on saatavilla Teknofokuksen kautta.

Jos haluaa saksasta tilata, niin ainakin Astroshopissa on melko laaja valikoima polarisaatio- ja harmaasuotimia: http://www.astroshop.eu/telescope-accessories/filters/moon-filters-polarizing-filters/15_15_10

Täysikuulla n. 13% läpäisykyvyn suodin antaa aika siedettävän kirkkauksisen kuvan tuon kokoisella putkella.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

monni

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 17.11.2013, 12:18:54
Teknofokuksen sivuilla on aika kattava juttu harmaasuotimista Kuun katselussa: http://www.teknofokus.fi/Astro/kuulasit.htm
Lisäksi sivun alaosassa on luettelo, millaisia harmaasuotimia on saatavilla Teknofokuksen kautta.


Ah, miten sitä aina unohtaakin Teknofokuksen hyvänä tietolähteenä (ja ostopaikkanakin). Kiitos.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Ransu

Tuollainen säädettävä polarisaatiosuodin on aika hyvä noissa himmennyshommissa. Auringollakin tuota voi käyttää astrosolarin lisäksi jos haluaa hiukan himmeämmän kuvan, esim. granulaation esiin saamisessa tuosta on apua.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p321_Variabler-Polarisationsfilter---1-25----1--bis-40-.html
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Lainaus käyttäjältä: monni - 17.11.2013, 12:06:48
Putken päähän laitettu peitelevy, jossa on 5cm reikä vähentää toki radikaalisti valon määrää, mutta mielestäni kontrasti menee samalla aivan pipariksi ja ei näin ole oikein hyvä ratkaisu.

Olen käsittänyt että 5cm reikä parantaisi kontrastia koska edessä ei enää ole apupeili (offset-kaukoputki). Itsekin katsoin eilen täysikuuta täydellä aukolla ja totesin ettei kuusta saanut kontrastikasta kuvaa millään. Kun täysikuun vaihe ohitetaan, alkaa paremmin saamaan selvää maastosta.

Päivällä jos kuu on näkyvissä, näyttää se suunnilleen yhtä kirkaalta kuin valkoiset pilvenhattarat ja ne ei häikäise vaikka niitä olisi taivas täynnä. Näin ajateltuna kuun ei pitäisi olla vaarallinen katseltava, tämä vaan ajatuksena, en tiedä mitä silmälääkäri sanoo.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: mistral - 17.11.2013, 14:47:32
Olen käsittänyt että 5cm reikä parantaisi kontrastia koska edessä ei enää ole apupeili (offset-kaukoputki).

Diffraktioympyröistä johtuva kontrastin huononeminen (signaalin siirtyminen airyn kiekosta sinne renkaisiin) tosiaan parantaa kontrastia offset-maskilla verrattuna apupeililliseen nyyttoniin. Toisaalta 20cm ja 5cm apertuureilla on sitten aika suuri ero erotuskyvyssä.

monni

Ehkä termi "kontrasti" oli huonosti valittu. Tosiaan "erotuskyky" heikkeni ihan samassa suhteessa valon määrän vähenemiseen. Miellyttävä epäselvä kuva hävisi liian kirkkaalle, mutta skarpille :)
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

cmas

Itsellä on 10" / 1200 mm Newton. Tuijottelin eilen Kuuta onnistuneesti (tai no keli oli ihan hirveä), kun käytössä oli TS:n ND-suodin (läpäisyä tuo aiemminkin suositeltu 13 %):  http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p322_TS-1-25--Grey-Filter-ND-09---13--Transmission---Neutral-Density.html. Tuo säädettävä polarisaatiosuodin voisi myös olla hyvin pätevä peli ja varmaan semmoisen hommaisin itselle joustavuuden vuoksi, jos ei olisi jo tuota kyseistä ND:tä pakissa.