EQ8

Aloittaja Ransu, 25.10.2013, 14:20:24

« edellinen - seuraava »

Ransu

27.9 perjantaina saapui Itävallasta, Teleskop Austria nimisestä firmasta C14:n alle tukevampi jalusta.
Tähän asti olen käyttänyt putken kanssa Celestronin CGEM jalustaa, joka on osoittautunut erittäin hyväksi, mutta C14:lle liian kevytrakenteisesksi.
Firma on tähän astisten kokemusten mukaan osoittautunut luotettavaksi ja hyvin palvelevaksi kumppaniksi, ja tekee ilmeisesti läheistä yhteistyötä SkyWatcherin kanssa, koska saivat nämä jalustat ensimmäisenä euroopassa myyntiin.
Jalustan tilasin jo toukokuussa, ja toimitus oli luvattu syyskuulle.
Otin pelkän ekvatoriaalipään ilman kolmijalkaa, koska tuskin tulen tuota irroittelemaan. Varhaisena tilaajana sain myös jalustan mielestäni hyvään hintaan, jalusta toimitettuna, neljän 10kg vastapainon kanssa jäi hinnaltaan alle 3100€:n. Normaalitoimitukseen kuuluu 2 kpl 10kg vastapainoja, mutta arvelin ettei 2 painoa riitä C14:lle. Ilmoittelin myyjälle että ottaisin kaksi lisäpainoa myös, ja vastausta ei kuulunut. Kyselin uudestaan ja samalla utelin paljonko maksaa, vastaus tuli pikaisesti että homma ok, ei maksa mitään :cheesy: Kerrankin näinpäin..

Paketti saapui itellan autolla kotipihaan ja tuossa vaiheessa ihmettelin onko vastapainot saatu mahtumaan tuonne samaan laatikkoon, DHL:n lähetysnumeroissa selvästi näkyi merkittynä myös numerot painoille, mutta kuskin mukaan muuta ei ollut, ja nettiseurannan mukaan nekin olivat saapuneet Turkuun.
Eihän siellä tietenkään mitään painoja ollut, mutta saapuivat sitten eri lähetyksenä, itellan toimesta viikonlopun jälkeen Maanantaina.
Tuossa vaiheessa jäin kyllä hämmästelemään logistiikan ihmeellistä maailmaa, ilmeisesti nuo oli loppupeleissä halvempaa tuoda minulle eri kuljetuksena :shocked:

Tässä ensikuvat lähetyksestä
Iso paketti.


Jonka sisältä löytyy kunnon kuljetuslaatikko jalustalle


Kuljetuslaatikon sisällä köllötteli sitten itse jalusta tarvikkeineen


Vertailu Celestronin CGEM jalustaan paljasti pari hämmästyttävää juttua, ensinnäkin jalusta ei ulkomitoiltaan ole niin suuri kuin kuvittelin.
Painoa EQ8:ssa on reilusti enemmän kuin CGEM:ssä. Rakenne on tehty tukevammaksi ja itse jalusta on reippaasti matalampi kuin CGEM.
Jouduinkin tuon korkeuseron takia hitsailemaan tälle uudelle tulokkaalle paremman tolpanjatkeen.
Kuvat on valitettavan huonoja, kamerakännykällä otettuja ja perspektiivi ehkä valehtelee kokoa hiukan Celestronin eduksi.


Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

naavis

No niin, olenkin odotellut milloin joku saa tämän jalustan käsiinsä. Kerrohan foorumille käyttökokemuksia jahka pääset selkeän taivaan alle jalustan kanssa!

Ransu

Rakentelin jalustalle siis uuden tolpanjatkeen, jolla sain sen sopivalle korkeudelle. Tässä on tämän hetken kuva sijoituksesta paikalleen.


Jalustan korkeus ja sivusuunnan hienosäädöt ovat hyvin toimivia ja esim korkeussäätöä tehtäessä luitusruuvien löysääminen siirtää tähteä vain hyvin vähän kennolla, ja takaisin lukitsemin tuntuu tuntuu tuovan tähden samaan paikkaan. Tämä kertoo onnistuneesta rakenteesta.
Korkeussäätö hoituu tukevalla matoruuvilla ja laakerointiosaan kiinnitetyllä hammaskehällä. Ei siis enää pelkoa taipuilevista säätöpulteista.
Tuohon matoruuvin pään reikään kuuluu tanko, jolla ruuvia kierretään, mutta se ei ole tässä kuvassa käytössä.


Korkeussäädön lukitus tapahtuu kahdella kuusiokololla ja keskikohdan nivelöinnin neliömäisen palan kiristyksellä.  Noihin neliöpalan reikiin on näppärä laittaa kuusiokoloavaimen varsi, näin saa hiukan vipuvartta kiristykseen ja löysäämiseen. Ja kuten kuvasta näkee, alumiiniin jää heti käytönjälkiä...


Tässä jalusta toisesta suunnasta. Tästä näkee myös tuon tolpanjatkeen, joka on harsittu kasaan putkilaipasta, levypainosta ja 60x60 kulmaraudasta.


Huomaa myös pikaisesti innovoitu käsikapulaan liitetty koukku (lasten hengarista tehty), jalustan mukana ei tullut telinettä johon tuon käsikapulan voisi laittaa, sellainen saattaa olla kolmijalan mukana?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Vähän arvelinkin että tämä se salaperäinen tulossa oleva jalusta voisi olla  :smiley:.
Onneksi olkoon ja toivottavasti jalusta lunastaa odotukset.
___
Tapio

Ransu

EQ8 on tehty liikuteltavaksi jalustaksi ja painavan murikan asennusta helpottavat tukevat kahvat molemmin puolin jalustaa, virtajohdon kiinnitys on myös kunnollinen, kiinni ruuvattavaa mallia joka ei irtoile itsestään. Itse virtajohto puolestaan on kovamuovipäällysteinen, niinkuin kaikissa tähänmennessä tapaamissani astrovehkeissä. Kunnon pakkasellahan tuosta muovista tulee jäykkää rautalankaa ja muovikuori todennäköisesti murtuu helposti, ensi talvi näyttänee miten tuo johto kestää.

EQ8:ssa on myös ainakin Canonia käyttäville kuvaajille kiva lisä, tuohon päällä näkyvään "snap" liittimeen saa kytkettyä jalustan mukana tulevalla johdolla Canonin järkkärin ja jalustan käsikapulalla pystyy ohjaamaan kameran valotuksia. Kokeilin tuota yhtenä aamuna kuvaillessani ISON komeettaa kuvan reunassa osittain näkyvällä 72mm putkella ja järkkärillä. Kapulalla tehtävä kameran ohjaus on yllättävän helppoa ja toimivaa, itse hymähtelin tuolle ennen testiä, mutta muutin mieleni täysin kokeiltuani tuota. Tästä voi antaa plussaa SkyWacherille.



Jalustassa on losmandy tyyppinen kiinnityssatula kaukoputkelle, kiristäminen tapahtuu kolmella tapilla, jotka näkyvät kuvassa. Noista tapeista voi sanoa sen verran että ovat yhtä avuttomat kuin Celestronin jalustassa, eli kiristäminen pelkästään käsin on hankalaa liukkaan rakenteen takia, lisäksi nuo ovat liian lyhyet jotta noista saisi kunnon kyläsepän puristusotteen, kuvan etummaiseen pääsee paremmin käsiksi, mutta keskimmäisestä ei saa kunnolla kiinni, koska iso matopyörä on tiellä. Pienemmillä putkilla tuosta ei niinkään ole haittaa, mutta painavan putken haluaa lukita kunnolla, jotta linjaus säilyy puolelta toiselle käännettäessä. Itse ratkaisin kiristyksen käyttämällä kiristyksessä apuna teflonpehmustettuja pieniä putkitonkeja. Noille voisi tietysti innovoida tuohon päälle liukuvan lisäjatkon kunnon käsipyörällä.


Akseleiden lukitus tapahtuu kuvassa näkyvän kaltaisella, molemmilla akseleilla olevalla pienellä kynnellä. Minun jalustassani molempien akseleiden lukitusten säätö oli alunperin liian löysällä, ja hyvin pienellä voimalla jalustan sai tönäistyksi pois kohteesta, virran ollessa päällä tuo ei niinkään olisi ongelma, jalustan enkooderit pitävät kyllä kirjaa missä ollaan ja kadonnut kohde pitäisi olla helposti löydettävissä. park asennossa, ilman virtaa jalusta menettäisi helposti suuntauksensa.  Akseleiden kiristys sinänsä oli helppo toimenpide, akseli kiristetään, kynttä kiinipitävä pieni kuusiokolo löysätään ja kynsi asetetaan uuteen asentoon lukitusakselille. Kuusiokolo kiristetään ja näin sadaan hiukan lisää kiristysvaraa. Säädin heti alkuunsa molempien akseleiden lukitukset niin että auki asennossa akselit liikkuvat vielä hyvin ja kiinni asento lukitsee molemmat nyt kunnolla.
Nämä pitäisi kyllä jo tehtaalta lähtiessä säätää niin että pelaavat oikein, tästä miinusta Kiinalaisille.  Itse kynnet ovat melko pienet, ja jos nuo kiristää aivan kiinni, niin varsinkin delkinaatioakselin lukituksen avaaminen on hiukan hankalaa pienen tilan takia.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tane

 Onnittelut uudesta jalustasta! Kantaa C14:n vaivatta. Kestää myös oheistarvikkeet, mikä ehkä tärkeintä...
Celestron C14,

Jyrki

Onnittelut uudesta jalustasta, hienon näköinen laite  :cool:
Saanut paljon positiivista palautetta ulkomaisilla foorumeilla, joten varmasti hyvä peli.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

jmantyla

Saksalaisesta Interstellarum -lehdestä tuli viime viikolla laitepainotteinen teemanumero. Lehden raati oli valinnut vuoden parhaaksi uutuustuotteeksi 2013 SkyWatcherin EQ8 -jalustan.
Perusteellinen arvostelu löytyy teemanumerosta 2/13 s. 26-27. Juttu on luettavissa myös täällä:

http://www.oculum.de/interstellarum/archiv/thema/vorschau/Default.html

***
Itse olen ajatellut luopua varustelukilpailusta ja pikemminkin siirtyä downgreidaukseen. EQ6 saa luvan riittää, ehkä sekin menee myyntiin ja tilalle tulee EQ5Pro.
Ajattelin panostaa enemmän valosaasteettomaan paikkaan, ja sellainen on nyt löytynyt. Siellä saa pienemmilläkin tuubeilla enemmän irti.

Jorma M.
Kangasala

Ransu

Jalustan käyttöönotto

Heti alkuun tulee miinuksia SkyWacherille siitä, ettei valmistajan lippulaivaan ole vaivauduttu laittamaan patterilla toimivaa RTC kelloa, joka kertoisi jalustalle kellonajan ja päiväyksen. Joka kerta käynnistettäessä pitää näpytellä päiväys ja aika, ärsyttävä pikku yksityiskohta. esim Celestronin CGEM:ssä ja uudemmassa pienemmässä VX:ssä tällainen kello on. On paljon mukavampaa ottaa jalusta käyttöön kun tarvitsee vain kuitata että onko kellonaika oikein. Kiinalaisten ajatus on ollut luultavasti myydä kovaan hintaan erillinen GPS palikka roikkumaan piuhan perässä käsikapulasta, jos haluaa automaattisen aikatiedon. Jos tämä olisi haluttu tehdä viimeisenpäälle, olisi jalustaan asennetu valmiiksi GPS-siru, joka automaattisesti päivittäisi oikean paikan ja ajan. Kännyköissä GPS siru on mukana jo halvoissakin maleissa, joten kustannuskysymys tuo ei olisi.

Jalustan kohdistus ja GOTO toiminnot.
Perusvaatimus gotojalustoissa on vähintäänkin kohtuullisen hyvä kohdistus taivaannapaan , ja varsinkin kuvattaessa kunnollinen napakohdistus on tarpeen ja minimoi guidaustarpeen.
Latasin oman jalustani käsikapulaan heti alkuvaiheessa uusimman ohjelmistoversion 3.35, jossa oli valmistajan mukaan parannettu taivaannavan etsintä kohdistustähden avulla. CGEM:ssä tämä toiminto oli jo ainakin pari vuotta sitten ja se on varsin kätevä kun etsitään taivaannapaa kenttäoloissa tai ensimmäistä kertaa tolpan päässä. Jalustaanhan on saatavissa myös napaetsin, mutta minulla tuolle etsimelle ei ole käyttöä, koska asennus on kiinteä.
Celestronista 2+4:stä kohdistustähdestä poiketen SkyWatcher antaa maksimissaan ottaa kolme kohdistustähteä jonka perusteella käsikapula ilmoittaa kahden tai kolmen tähden kohdistuksen jälkeen jalustan polaariasennuksen virheen kahtena arvona, MEL kertoo korkeusvirheen ja MAZ sivusuuntaisen virheen.
Säätelin noiden arvojen ja polaarikohdistusmoodin  avulla jalustan lähelle taivaannapaa, ja loppusäädön tein driftaamalla käyttäen PHD guidausmetodia.
Tuossa kohdistuksen aikana jo ihmettelin muuttuvia polaarikohdistuksen arvoja kapulassa, arvot tuntuivat heittelevän sen mukaan mitä kohdistustähtiä jalustalle valitsi.

Napakohdistuksen ollessa kunnossa kokeilin jalustan gotoja, ja ihmettelin miksi suurin osa kohteista heittää ulos pienehkostä kameran näkökentästä (21x17 kaariminuuttia)
Jalusta ei siis osunut kohteisiin, virhe on sen verran iso että sen näkee helposti jo etsimestä, kohde on selkeästi eri kohdassa mitä ristikon keskusta.
Jalustassa on kuitenkin PAE toiminto jolla jalustalle voi opettaa tietyn taivaankohdan ja opettaa sen menemään oikeaan kohtaan. Tätä käytinkin löytääkseni kohteet kuvauksiin.

Täytyy sanoa että tässä vaiheessa säikähdin saaneeni kaupasta sitruunan, eli jollain tavalla happaman ja viallisen jalustan. CGEM alimittaisena löysi kohteet kuitenkin selvästi paremmin kuin SkyWatcherin lippulaiva. Minun EQ8:n kohdalla gototarkkuus heittää kolmen tähden kohdistusta käyttäen pahimmillaan yli puoli astetta, ja tyypillisesti 15 kaariminuuttia.

Otinkin heti yhteyttä myyjään ja he ottivat asian tosissaan ja olemme yhteistyössä selvittäneet vikaa, kirkkaita hetkiä onkin käytetty gototesteihin , lukemien ylös kirjaamiseen ja monenlaiseen kokeiluun. Liityin myös yahoon EQ8 ryhmään ja laitoin kysymyksen EQ8:n gotojen tarkkudesta. Sitäkautta tuli usempia vastauksia ja goton tarkkuus tuntuu olevan ongelma EQ8:ssa.
Kyseessä on tämänhetkisen parhaan arvauksen mukaan ohjelmistossa oleva bugi, joka sotkee gotot. Pahimmillaan kolmen tähden kohdistuksen jälkeen polaariasennuksen virhe on käsikapulan mukaan yli asteen atsimuutissa ja puoli astetta korkeudessa. Tämä ei ole mitenkään mahdollista koska PHD:n guidausmetelmää käyttäen tuo virhe ei voi enää olla montaa kaariminuuttia.
Eri kohdistustähdet valitsemalla virhe on välillä lähellä nollaa ja pahimmillaan yli asteen. Mainittakoon vielä että käyttämäni kohdistustähdet eivät ole olleet lähellä toisiaan tai taivaannapaa.

Kiertotienä olen käyttänyt nyt yhden tähden kohdistusta ja teen PAE tähtikohdistuksia eri puolelle taivasta.

Tästä tulee SkyWatcherille pitkä miinus, lippulaivan ollessa kyseessä olisi ihan kiva jos jalusta myös löytäisi kohteet taivaalta muutaman kaariminuutin tarkkuudella.
Oletettavasti SkyWatcher on ongelman kimpussa ja jossain vaiheessa tähän tulee parannus. Toistaiseksi kiutenkin ollaan vielä epävarmuudessa mistä on kyse.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Ransu

Kiitokset kommentoijille tähän mennessä :azn: Jatketaan tarinaa..

Kantokyky ja seuranta
Skywatcher lupaa jalustalle 50kg kantokyvyn, tällä hetkellä minulla on tuossa päällä n.30kg kuormaa kaikkine kameroineen ja guidausputkineen. Sen tuo jalusta on kantanut ilman mitään ongelmia.
Moottorit vetävät ilman nikottelua tuota kuormaa ja tuo 50kg voi ollakin mahdollinen. Tästä jalusta saa plussaa.

Seuranta tuntuu olevan tarkka ja guidattavuus on ollut tähän mennessä hyvä. Tähdet ovat pysyneet hyvin muodossa erillisen guideriputken kanssa. Tällä hetkellä giudausta hoitaa 72/432 pikkuapo ja QHY5, OAG giuidaukseen minulla ei tuon optecin kanssa ole mahdollisuutta mennä, väliin ei enää mahdu OAG yksikköä. Mutta kun tämäkin tuntuisi toimivan niin mennään näillä.
Mitään käppyrätietoja en ole jalustan virheesta  ja guidausominaisuuksista vielä saanut otetuksi, katsotaan jatkossa. PPEC, eli periodisen virheen korjaus on myös vielä testailematta.
Tähän mennessä olen kuitenkin tyytyväinen jalustan kuvausominaisuuksiin, siitä selkeää plussaa

Kytkettävyys tietokoneeseen ja tähtikarttaohjelmiin
Jalustan mukana tulee kytkentäkaapeli jonka kautta tapahtuu esim käsiohjaimen ohjelmiston päivitys ja jalustan kytkentä tähtikarttaohjelmaan.
Kokeilin kytkeä jalustan stellariumiin ja sainkin ajeltua putkea.Stellarium ilmeisesti kuitenkin ottaa paikkatiedon jalustasta ja gotojen tarkkuuden kanssa oli edelleen ongelmia

EQmod
Sanottakoon heti alkuun että oln tämän kanssa aivan noviisi ja käytän ohjelmaa ensimmäisiä kertoja.
Sen verran positiivista kuitenkin voi jo sanoa, että EQmod:n kanssa jalusta löytää kohteet taivaalta. Tämä viittaa siihen että löytämisongelma jouhtunee bugista käsikapulan ohjelmassa.
Celestronia käyttäessä en oikein keksinyt mihin EQmodia tarvittaisiin, nyt Skywatcherin kohdalla totesin itselleni että tuolla on ratkaistu SkyWatcherin kohteiden löytyminen.
No ei ehkä ihan näin, mutta pisti kyllä hiukan olalla istuvaa ironian pikkupirua tanssittamaan kun kohteet stellariumin ja EQModin kanssa yhtäkkiä olivatkin kameran kentässä.
EQmodin kytkin käyttämällä mukana ollutta kaaperlia ja käsiohjaimesta löytyvää PCdirect moodia.
Kämmensin kuitenkin tuon EQmodin kanssa ja minulla oli valittuna J2000, ilmeisesti olisi pitänyt olla JNow, koska käsiohjain muuttaa kuulemma tiedon JNow muotoon.

Loppuyhteenvetona voin todeta että kuvauskäytössä jalusta on jo tällä hetkellä hyvä, ja kunhan tuohon GOTO ongelmaan löytyy ratkaisu niin paketti on kasassa.
Pärjään tällä hetkellä yhden tähden kohdistuksella ja lisätarkkuuden antavilla PAE kohdistuksilla, toinen vaihtoehto on opetella käyttämään tuota EQModia/tähtikarttaohjelmaa, ja ajella kohteeseen niiden avulla.

Laitetaan tähän nyt yksi testikuva mukaan, M57 kuvattuna h-alfassa. 5x10min. Tähtien muotoihin ei ole koskettu mitenkään.


Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

___
Tapio

Jussi Koponen

Minullekin tuli sama jalusta parisen viikkoa sitten uuden putken ja kameran kanssa. Käyttökokemukset ovat vielä liian vähäiset töiden ja sään takia, että osaisin sanoa seurantatarkkuudesta mitään. Jalustan päällä on GSO 12" RC, TS 65/420 Quadruplet, Sbig8300m ja muita härpättimiä. Tämän lastin tuo Eq8 pyörittelee iloisesti.

Jos Ransu et tarvitse kuin kolme vastapainoa, olisiko mahdollista hieroa kauppaa tuosta ylimääräisestä? Tarvitsisin itsekkin kolmannen.

Timpe

Kiitokset Ransulle perusteellisesta raportoinnista ja samalla onnittelut uuden jalustan hankinnasta :cool:
Tuo EQ8 on yllättävän pienikokoinen vertailussa pikkuveljeensä, mutta se on ihan hyvä juttu kun kerran tukevuudesta ei ole tingitty. Tuon kertomasi mukaan EQ8 jalustasta olisi ainesta pelinmuuttajaksi (game changer), kun huomioi laitteen kyvyt, kantavuuden ja hinnan verrattaessa kertaluokkaa kalliimpiin kilpakumppaneihinsa. Tämä jos mikä olisi positiivista, koska se pakottaisi muita valmistajia tiputtamaan törkeitä myyntihintojaan tuossa yli 30kg kantavuusluokassa. :wink:

Mittasin itse aikoinaan Gemini G41 Obs+:n seurantakäppyrät (tulos täällä), joten tekisitkö saman mittauksen myös EQ8:lle kun ennätät. Ohjeet tuon tekemiseen löytyvät verkosta, kun googlaat noita mainitsemiani ohjelmia. PEAS:n lataussivu olisi täällä, mutta tuon latauslinkit menivät mustaan aukkoon: :undecided: http://astrotips.com/software/peas (-> voin toimittaa v1.0 version ohjelmasta, jos et löydä sitä muualta verkosta).
- Timo Inkinen

Ransu

Kiitokset Timpe, koetan saada tuosta mittaukset jossain vaiheessa aikaiseksi. Ja onnittelut Jussille uuden kaluston johdosta. Tuossa onkin kerralla oikein kunnon hankinnat
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Tane

 Ei nämä "isot" jalustat niin suuria tosiaan ole kuin ennakolta ehkä vaikuttavat. Kuten Ransukin sanoi että Celestronin CGEM on korkeampi Eq-8:aa. Muistan miten hämmästelin Meade 750:ä kun se taas painoi vain kaksi kiloa enemmän kuin Eq-6 mutta kantavuutta on kaksinverroin...Se ratkaisee mitä siellä sisällä on. Eq-8 akselivahvuus 55mm...
Celestron C14,