M33 - Pinwheel Galaxy

Aloittaja Iiro Sairanen, 17.08.2006, 13:20:23

« edellinen - seuraava »

dirty

Tässä taas yhden projektin aloitus. Valotusta sain kasaan 6h, mutta joukossa on aika paljon ruutuja, joissa lähistön katuvalot heijastuvat kuvaan. Yritin hillitä heijastuksia pahvitötteröllä, mutta ei tuntunut hirveesti auttavan. Pitäs varmaan rakentaa jonkinlainen bafflattu ja sisältä mattamusta tötterö. Kuvankäsittelyllä sain suurimmat poistettua, mutta kuvan yläosaan jäi kyllä hieman vaaleampi alue. Vehkeet taas samat eli EM-200USD3, SW80ED, WO 0.8x FR/FF, QHY8 ja IDAS LPS. Kuvaa on aika voimakkaasti cropattu. Isompi versio täällä. Täytynee kai ottaa nuo huonoimmat ruudut uusiksi, pari tuntia lisää valotustakaan ei olis pahitteeksi.

Harri Hytönen

explo

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 11.10.2007, 10:23:00
Kuvasin M33:a parvekkeeltani espoosta. Parvekkeen edessä olevan parkkipaikan valot ovat olleet pimeänä jo monta viikkoa. En aio valittaa asiasta.
Tämä on ensimmäinen tähtikuva uudella Canon EF 200mm f/2.8 L:llä. Kamera valotti pari tuntia 20s pätkissä, mutta n. 40 minuutin jälkeen galaksi oli hävinnyt seinän taakse.  ;D

Höh, tätä katsoessa suorastaan hävettää etten ole vielä itse saanut aikaiseksi kokeilla 'uutta' vastaavaa objektiiviani. Heittomerkit siksi, kun putki on käytettynä alkusyksystä ostettu ja nähtävästi valmistettu v. 1990 :) Nähtävästi ihan inhimillisellä valotusajalla saa jo kohtuullisen kuvan ko. kohteesta. Onko muuten mielipidettä siitä, miten paljon ko. putken kanssa kannattaisi himmentää niin että värivirheistä ym. pääsee eroon?

Lauri Kangas

http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_200_28/index.htm Noista käppyröistä voi ottaa osviittaa.
Värivirheet (CA) eivät pienene himmentäessä ja resoluutiokin paranee vain marginaalisesti. Sensijaan vinjetointi tippuu aika nollaan heti f/4:ssä. Ellet ota kunnon flättejä, niin vinjetointi on paha ongelma jälkikäsittelyssä.
f/3.5 tai f/4 siis ainakin.

dirty

Viime yönä pääsin parantelemaan tämän kohteen kuvaa. Valotusta nyt yhteensä 9h 20m samalla kalustolla. Ruutuja tuli nyt sen verran, että pääsin heittämään pois viime kerran ruudut, joissa katuvalojen kajastus oli osunut kennoon. Tein muuten 80ED:n jatkoksi alumiinisen putkenpalan, joka on vuorattu mustalla veluurilla (D-C-fix). Tämä tuntuu kukistavan katuvalojen kiiltelyt  :). Lisäksi lopetin MaxIm DL:n oman debayeroinnin käytön ja siirryin "bilinear debayer" nimisen pluginin käyttöön. MaxIm:in oma debayerointi teki tähdistä hieman ovaaleja. Ensin luulin, että systeemissäni oli jokin seurantaongelma, mutta uuden debayeroinnin myötä tähdet ovat paljon pyöreämpiä. Isompi kuva täällä.

Harri Hytönen

astro_juhis84

Tässä on minun aika vaatimaton yritys M 33 galaksista. Tässä on valotusta 1h 10m viiden minuutin osavalotuksilla. Herkkyys oli ISO 1600. Galaksin kuvasin 11.9.08. Galaksin keskuksestakin erottuu yksityiskohtia, yleensä M 31:n keskusta on ylivalottunut. Darkkeja otin 10 kpl, bias ruutuja 5 kpl (1/4000 s). Putkena oli 10" newton, Canon 400D.

EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

Julius

Vieläkin vaatimattomampi ensi kokeilu kohteesta. SW80ED, EOS 1000D, 3 x 90 s, ISO 1600.
Palattava joskus asiaan pidemmillä valotuksilla.

einari

Tässäpä oma kokeiluni viime viikolta.
Ruuvasin Equinoxiin kiinni sekä Celestronin f/6.3 polttovälin lyhentäjän että Astronomik CLS-suodattimen.
Valotusta tässä tasan tunti eli 60 x 1 minuutti.
Polttovälin lyhentäjän ja kennon välinen etäisyys ei ehkä ole optimaalinen kun tähdet varsinkin isommassa versiossa on vähän oudon näköisiä.
Mutta on sentään paras kuvani galaksista ja ngc604 näkyy myös.Isompi versio täällä:
http://www.ursa.fi/capella/ilmot/m33_051108.htm
___
Tapio

Kaizu

Pitkään on M33 saanutkin olla rauhassa.

Tämän syksyn ensimmäinen M33.

Kaizu
Kai Forssen

PetriKe

Hieno kuva Kaizu! Kuvasin itsekin tästä yhden 10 minuutin testivalotuksen viime yönä Luminanssi-suotimella. Tarkoitus on ottaa tästäkin projekti työstettäväksi.

Tässä kuvaruutukopio CCDStackistä. Kuvan koko 28% alkuperäisestä, kalibrointi + CCDStackin DDP-filtteri.

Täällä ISO (1280x902)
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 20.08.2009, 13:48:34
Pitkään on M33 saanutkin olla rauhassa.
Tämän syksyn ensimmäinen M33.

Tämä on selvästi parempi kuva kuin Kaizun edellistalven vastaavat foorumille tulleet otokset. Laitteiston ja kuvaustekniikan kehitystyö kantaa vähitellen hedelmää hyvien lopputulosten muodossa - hieno kuva!  :cool:
- Timo Inkinen

PetriKe

Päivitystä omaan projektiin. Tässä valotusta 70 minuuttia luminassi-suotimella.

Täällä täysresoluutiokuva 4008x2672 (5MB). Tämä nyt poikkeukselliseti vertailua varten. Kuvaa en ole siivonnut viimeistä piirtoa myöten ja kyseessä onkin projektin v0.1. Värikanaviakin on tullut kuvattua, mutta sitä on vielä turhan vähän.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Vesa Kankare

Lupaavalta näyttää!
Vesku
www.vkastronomy.com

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 22.08.2009, 17:28:57
Täällä täysresoluutiokuva 4008x2672 (5MB). Tämä nyt poikkeukselliseti vertailua varten...

Kyllä tuollaisia teknisesti "täydellisiä" kuvia voi esitellä. Tarkoitit varmaan vertailua omaan aiempaan kuvaasi, mutta tsekkailin samalla omiin kuviini nähden ja totesin "rämpiväni kaukana perässä, mutta umpihangessa + pää silloin tällöin pinnalle pilkistäen". Loputon työsarka siis tällä suunnalla, jos kuviesi tasoon tahtoisi yltää (mikä on ollut jo muutenkin tiedossa). Onneksi (!) oma tavoitetasoni on paljon tätä alempana ja budjetti rajoitetumpi :laugh:

M33:sta: Hieno pro-lopputulos tulossa tästäkin, muttei Petriltä oikein vähempää voisi odottaakaan!  :cool:
- Timo Inkinen

PetriKe

Kiitos, kiitos!

Pitää saada tähän vielä reippaasti lisää signaalia, jotta pääsee paremmin (mutta maltillisesti) terävöittämään noita hienoja spiraalihaaroja. Samoin pitäisi valoa saada vähintään tunti (mieluiten kaksi) per värikanava, jotta kohina pysyy tolkullisena. Eli enää vain 5-6 tuntia valoa kerättävänä  :wink:

Timpe: täälläkin rämmitään, kun vertaa maailman huippu-ukkojen otoksiin :cry: Täytyy vaan yrittää repiä laitteista/kelistä irti se minkä saa. Aina on joku parempi jossain... mutta kiva katsoa foorumilaisten ottamia kuvia eri kohteista ja seurata taitojen kehittymistä. Vauhti on ollut hurjaa!
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Marko.J

Komealta näyttää Petrin projekti jo tässä vaiheessa. Ja hienoja kuvia on muillakin.

Oma vaiheessa oleva räpellykseni löytyy tuolta:

http://markonastroblogi.blogspot.com/2009/08/m-33-projekti.html
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi