2P/Encke

Aloittaja Esko Lyytinen, 04.10.2013, 14:21:54

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen


EDIT: Otin tuosta pääotsikosta "kameraoptiikalla" pois, siltä varalta jos joku muu käyttää samaa ketjua komeetan muille havainnoille.

2P/Encke kameraoptiikalla

Taisikin olla eka kerta kun ylipäätänsä tämän komeetan bongaan. Joskus nuorena olen muistaakseni yrittänyt kiikaroida (ehkä useammin kuin kerran) tilanteissa joissa oli huomattavastikin kirkkaampi, mutta joko kaupungin valosaasteen takia tai hämärätaivaan takia ei ole onnistunut.

Nyt CCD kameralla voi yrittää huomattavasti himmeämpänäkin vieläpä vaikka näkyi Helsingin Pukinmäestä Malmin valojen yläpuolella. Taivas olikin tavanomaista parempi.
En ehkä nytkään liene sataprosenttisen varma, että on tuo, mutta eiköhän. Jokaisessa eri pinoamisessa osin eri kuvista se näkyy, eikä SkyMap kuvassa siinä pitäisi tuollaista tunhnua olla.

Ongelma on siinä, että ei pääse Horizons-järjestelmästä luotettavia koordinaatteja katsomaan. Kahdesssa netistä löytämässäni ephemeridissä on eroa taivaalla pari minuuttia RA:ssa ja pari asteen kymmenesosaa deklinaatiossa. Ja tämän kuvasta löytyneen paikan mukaan toisella olisi liki oikea RA ja taas sillä toisella deklinaatio. Kun ajattelin että ehkä jompi kumpi lie oikea ja sen mukaan etsin kuvasta, niin enpä onnistunut löytämään.
Vasta kun tein erotuskuvan sessionin alkupään ja loppupään kuvien (pinottujen) välillä niin löytyi.
Alkupään paikka näkyy vaalena ja loppupään tummana eli tulee tuollainen tyypillinen liikkeestä johtuva varjostuman kanssa kuva.
Liitän senkin. Ja liitetty varsinainen kuva on siitä alkupäästä koska tuli vähän parempaa kuvaa joko paremman taivaan takia tai lievän objektiivin huurtumisen takia (vaikka sitä yritin seuratakin ja hiukan putsasinkin).
Tuo varsinaien kuva on 28 x 20 s. Ja aloittaessani puun lehvistö oli vasemmassa ylälaidassa, josta häiriöt.
Kuva keskittyy 2013,10,04 kello 00:21 UT ja on otettu 85 mm (polttoväli) F1.8 linssillä.
Kamera on Atik 16IC CCD kamera.

Esko

EDIT: Tuosta on aika vaikea arvioida kirkkautta tähtiin verrattuna laajasta kohteesta. Tähtiä erottuu noin mag 14 asti. Arvioisin ehkä kaksi magnitudia kirkkaammaksi, siis 12.


veka

12.-13.10 välisenä yönä sain mm. kuvattua klo 2 jälkeen puun takaa esiin tulleen komeetan 2P Encke, jolla näytti olevan kohtalaisen nopea etenemisvauhti tähtien suhteen. Ilman kosteus heikensi kuvan laatua, mutta koman erottuu kuitenkin n. 4.5' läpimittaisena kuvassa.
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/19048

(S1 ISONin nousua kuvattavaksi olisi saanut odotella vielä useita tunteja, joten täytyypä jonain aamuna käydä ennen päivän vaalenemista kuvaamassa sitä).

-Veijo Kallio

veka

Kuvasin tätä komeettaa jälleen 31.10-13 aamun jo sarastaessa. Komeetta oli nyt muuttunut täysin pyöreäksi "untuvapalloksi", jolla on selvästi kirkkaampi keskiosa. Ettei vain tälläkin komeetalla olisi jonkinlainen purkaus meneillään.

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/19679
(vertaa 13.10 -13 samaa laitteistoa käyttäen ottamaani kuvaan !)

-Veijo Kallio